Bordeaux wijnen proeven!

Wij van Wijnbloggers hadden van de partij kunnen zijn bij de proeverij van de Grand Crus de Bordeaux. Helaas waren we verhinderd, maar niet getreurd we kunnen altijd rekenen op de leuke ervaringen van Van Franse Bodem. Lees en geniet. En ben stiekem maar een beetje jaloers, dat mag best!

Maar liefst 85 Grands Crus de Bordeaux waren afgelopen maandag ‘afgereisd’ naar Amsterdam voor de grootse wijnproeverij in Grand Hotel Krasnapolsky. In de wintertuin van dit fantastisch mooie, net verbouwde hotel, werd voor de 3e keer deze toch wel zeer unieke wijnproeverij gehouden. Het komt niet zo heel vaak voor, dat veel van de topchâteaux uit de Bordeaux bij elkaar zijn. Dit jaar mocht ik op uitnodiging van Sjoerd de Groot van uitgeverij de Wijnpers, weer aanwezig zijn. Uitgeverij de Wijnpers geeft onder andere het wijnmagazine Perswijn uit en organiseert vele wijnproeverijen, waaronder de proeverij van de Union des Grands Crus de Bordeaux.

IMG_4990

Bij binnenkomst was de zaal nog smetteloos wit, koel, leeg en stonden de wijnflessen van het jaar 2013 al geopend klaar. Nadat het ‘startsein’ was gegeven, pakten de genodigden ieder een glas en kon het proeven beginnen. De meeste deelnemers maken duidelijk van te voren een plan welke wijnen ze willen gaan proeven. Wij ook, onze voorkeur gaat over het algemeen toch uit naar de Medocwijnen. Deze wijnen hebben als hoofddruif de cabsauv (cabernet sauvignon) met daarnaast de druiven merlot, cabernet franc, petit verdot en soms carmenère. Op dat stuk waren we dan ook het meest te vinden en konden we proeven van onder andere Château Beychevelle uit Saint Julien, een soepele wijn met zeer veel geur en smaak van fruit.

IMG_4999

Ook lieten we de smaakpapillen in aanraking komen met Chateau Rauzan-Ségla, ontzettend lekker met een prachtige afdronk. Dit was een mooie aanleiding om te vragen naar een kaartje zodat we daar t.z.t. een bezoek aan kunnen brengen. Bij het horen dat ik blogueuse ben, zijn ze erg bereidwillig om hun kaartje af te staan. Daarnaast kijken ze er van op dat wij een huis in Carcans bezitten en vaak is dan meteen ‘het ijs gebroken’. Er ontstaat een gesprekje, ze vinden het sowieso al mooi dat je een woordje frans spreekt en ze kunnen enthousiast hun verhaal kwijt over hun natuurlijk fantastische wijn.

IMG_4995

Even was er een break in de warme en inmiddels erg volle zaal, want de nieuwe ambassadeur van Frankrijk kwam de proeverij openen en huldigde ook nog een belangrijk iemand, Ronald de Groot, wijnschrijver en hoofdredacteur van Perswijn.

FullSizeRender

Na een anderhalf uur waren we er uit, 2013 is een erg mooi jaar voor de Bordeaux wijnen, dat kan weer een topjaar worden. Gewapend met een aantal kaartjes in mijn tas, waaronder die van Ines de Bechade van Château Mouton Rothschild en Chateau Clerc Milon, kan ik terugkijken op een zeer geslaagde middag die zich, hoop ik, gaat voortzetten op een aantal châteaux in de Medoc. A là votre et Santé!

van Franse bodem

Vorig jaar was ik ook al van de partij. Toen was ook Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande aanwezig.

Door: Mireille den Hartog
Van: van Franse Bodem
Check de website als je alles wil weten van Van Franse Bodem!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.