Bourgondisch Limburg

River Mass, Maastricht
De Maas, Maastricht

Bourgondisch Limburg

Geografisch gezien blijkt: hoe verder we naar het Zuiden gaan hoe lekkerder we het eten en drinken vinden. Denk maar aan wijn en kaas uit Frankrijk, pasta en salami uit Italië of ham en tapas uit Spanje. En dan is de mediterrane keuken uit Noord-Afrika ook nog in opkomst. Het is dan ook niet zo raar dat we voor Nederlandse specialiteiten in onze meest zuidelijke provincie terecht komen. En dat is natuurlijk: Limburg!

Culinair avontuur in Limburg

Zo waren wij afgelopen maandag met enthousiaste ondernemers in Limburg aanwezig om alles te weten te komen over het Livar kloostervarken, om aansluitend een bezoek te brengen aan het mooiste wijnhuis van Nederland op de Louwberg bij Maastricht.

Ons avontuur begint in de vroege koude morgen bij de monniken van de abdij Lilbosch in Echt. We verzamelen bij de abdij en worden door Frans (Mr. Livar) rondgeleid en bijgeschoold over de geschiedenis en het idee achter Livar. De varkens mogen hier vrij rondlopen en krijgen het voedsel dat op de boerderij verbouwd wordt. Varkensvlees is op iedere hoek van de straat te koop maar een varken dat de tijd en ruimte heeft gekregen om op een natuurlijke wijze te groeien, kom je alleen in de betere horeca en speciaalzaken tegen.

Livar: topkwaliteit Limburgs kloostervarken

trappistNa een bezoek aan de abdij van de Trappisten-monniken wordt ons een lunch aangeboden waarbij we alle lekkere stukken van het varken te proeven krijgen. Wat is een goed stuk vlees(waren) toch genieten. Van gekookte hammen tot rauwe hammen (14 tot 27 maanden gerijpt), van Coppa tot Lardo en van bloedworst tot rookworst. Het Livar varken is van alle markten thuis. Maar..dan wel alleen topkwaliteit. Klik hier voor meer informatie over Livar

Wijnen van Apostelhoeve

Na deze overweldigende lunch trok de karavaan verder naar het Zuiden met eindbestemming Maastricht. Boven op de Louwberg wachtte Mathieu van Hulst ons op om de nieuwe jaargangen van de Apostelhoeve wijnen te proeven. Net als bij Livar werden we met aanstekelijke enthousiasme ontvangen. Terwijl het boven op de berg (dat mag een westerling wel zeggen) koud en regenachtig was, luisterden 30 winkeliers ademloos naar het gepassioneerde verhaal van de wijnboer. Je zou het er warm van krijgen. In de wijnkelder stond een aantal plateaus met glazen voor ons klaar om direct uit het vat enkele wijnen te proeven die over een aantal weken pas voor de Nederlandse markt beschikbaar zijn.

Witte wijn in de voorjaarszon

We beginnen met de Müller-Thurgau waarvan we weten dat deze jong gedronken moet worden. Maar zo jong??? Heerlijk frisse spatzuivere wijn die absoluut zal smaken op een terras met voorjaarszon. Onder het genot van een stuk roggebrood met een glas XII Brut zitten we in het proeflokaal nog na te praten met Mathieu en complimenteren we hem met de geproefde kwaliteit. In één middag hebben we er 30 ambassadeurs bij voor de Nederlandse wijn. Nu zorgen dat we niet net als vorig jaar uitverkocht raken omdat de Apostelhoeve in de gelukkige omstandigheid zit dat de vraag groter is dan het aanbod. Klik hier voor meer informatie over Apostelhoeve

Ontdek Nederlandse wijn

apostelhoeve 4Als afsluiter zakken we af naar het centrum van Maastricht waar we bij wijnrestaurant Mes Amis worden ontvangen voor een culinair 3-gangen diner. Dit restaurant is gespecialiseerd in Nederlandse wijnen dus mocht een wijnarrangement hierbij niet ontbreken. Met elkaar zijn we het erover eens dat zelfs liefhebbers en kenners nog een hoop te ontdekken hebben in Nederland. Wij raden iedereen aan om gezellig een weekendje bourgondisch Limburg te boeken en zelf te ontdekken hoe lekker Nederland kan zijn. Ondertussen kun je natuurlijk ook bij één van onze winkels terecht voor een lekker stuk Livar vleeswaren én om jezelf of iemand anders een Nederlandse wijn cadeau te doen. Kijk hier voor een winkel bij jou in de buurt of bestel je wijn online op gastrovino.nl ( de wijnen van de Apostelhoeve zijn binnenkort online te bestellen)

Het is tijd om het “Sjoene” Limburg te verlaten maar één ding is zeker. Met de asperge periode in het verschiet komen we snel weer terug

Door: Arjan Rosendaal
Gastrovino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.