Nieuwe Cru voor de Côtes du Rhône

Village (Cairanne)     /     City (Cairanne)
Village (Cairanne) / City (Cairanne)

2015 is het eerste oogstjaar voor Cairanne, de nieuwste Cru in de Côtes du Rhône. Op woensdag 10 februari 2016 is de appellatie Côtes du Rhône Villages Cairanne officieel erkend als ‘appellation communale’ door het INAO (Institut National des Appellations d’Origine) – een appellatie bepaald door alleen de naam van het desbetreffende dorp (‘commune’). Dit wordt bevestigd in een besluit dat binnenkort wordt gepubliceerd.

Sinds 1953, toen Cairanne voor het eerst haar dorpsnaam mocht toevoegen aan de flessen Côtes du Rhône die het voortbracht, heeft de appellatie een enorme daadkracht en energie getoond. Twee voorbeelden zijn illustratief voor het esprit van Cairanne: de eerste stamt uit 1959, toen de Caveau du Belvédère werd opgericht. Deze bood als eerste een hele serie Côtes du Rhône wijnen. Het tweede is meer recent: de “Vendanges d’Artistes”, waarbij kunstenaars zijn uitgenodigd om oogst trailers te transformeren tot tijdelijke kunstwerken.

De wijnboeren van Cairanne zijn zich altijd bewust geweest van het kwaliteitspotentieel van hun producten. In 2008 hebben ze dan ook zij een aanvraag ingediend bij het INAO met het verzoek om promotie naar de status Appellation Cairanne. Deze week heeft het Comité National deze aanvraag ter goedkeuring overhandigd aan de Franse autoriteiten alvorens het door te geven aan de Europese Commissie.

“Voor ons is de promotie naar Cru status een erkenning van de enorme kwaliteitsverbetering van zowel onze witte als rode wijnen”, zegt Denis Alary, president van het Syndicat des Vignerons du Cairanne – een vereniging bestaande uit 37 wijndomeinen en 3 wijncoöperaties.

Eén Cru, twee kleuren

The Inter-Rhône Press Service Tel : (+) 44 04.90.27.24.18 / Email: press@inter-rhone.com Rode wijnen: De diversiteit van druivenrassen geschikt voor de terroirs van Cairanne zorgt voor de productie van unieke, verfijnde en elegante wijnen. Grenache is goed voor 60% van de totale AOC oppervlakte, Syrah voor 16%, Carignan 15% en Mourvèdre 6%. 60% hiervan zijn meer dan 30 jaar oud, en 70% van de percelen zijn meer dan 20 jaar oud.

Cairanne     /     Cairanne
Cairanne / Cairanne

De combinatie van het brede scala aan druiven en het terroir van Cairanne brengt een reeks rijke, complexe wijnen voort. Cairanne’s wijnboeren zijn vastbesloten om hun oude druivenstokken te behouden om zo het kwaliteitspotentieel van hun wijnen te beschermen. Meer dan 400 hectare wijngaard is momenteel begroeid met meer dan 50 jaar oude stokken.

Witte wijnen zijn goed voor 5% van de productie in de appellatie. Deze worden gemaakt van Grenache, Clairette, Roussanne, Marsanne, Bourboulenc en Viognier. Blends van Clairette en Roussanne geven wijnen met witte bloemen in de geur, en een volfruitige, minerale smaak. Voeg een van de andere, secundaire witte druivenrassen toe en je hebt een wijn met grote complexiteit. Na een paar jaar rijpen, vertonen de witte wijnen van Cairanne een goede complexiteit, met aroma’s van koekkruiden en bijenwas; de smaak van gekonfijte citroenschil wordt daarbij ondersteund door de minerale tonen.

Cairanne ligt in de Rhônevallei, 40 kilometer ten noorden van Avignon en 15 kilometer ten noorden van Orange, in het hart van de Haut Vaucluse.

-Persbericht- 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.