Wijnbloggers proeft deel 5: Bolla Verona Rosso Rétro IGT

Verona_IGT_rosso_RetroJa daar zijn we weer. Deel 5 van onze proefsessie. Lees en geniet mee!

Achtergrondinformatie

Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 om een wijn te gaan produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn, die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit, naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te gaan richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Het historische retro label is afkomstig uit de zestiger jaren.

Vinificatie

De druiven van Bolla Verona Rosso Rétro komen van wijngaarden gelegen in de speciale gebieden van de provincie Verona.

“Bij o.a. entrecote en lamsvlees zou je in plaats van rode Bordeaux ook de Bolla Rétro Verona Rosso 2013 kunnen schenken. Die doet namelijk denken aan een Bordeaux, gezien zijn elegantie, bescheiden besfruit en frisheid, terwijl hij toch ook rijpheid vertoont. Wat niet zo verrassend is, want behalve de regionale, in pergola’s geteelde rassen corvina en rondinella werden soorten uit Bordeaux gebruikt, cabernet sauvignon en merlot.’ Hubrecht Duijker op Hubrechtduijker.com, januari 2016.

Wijnspecificaties

Kleur Diep robijn rode kleur.
Bouquet Tonen van zacht fruit zoals kersen en bramen, amandel.
Smaak Evenwichtig in de mond, sappige smaak met fruitige tonen van kersen en een zachte smaak van amandel.
Temperatuur Serveren bij 16- 18 C graden.
Serveersuggestie Ideaal bij smaakvolle voorgerechten, rood vlees en gevogelte en pasta’s op tomaten basis.

Wat vond ik van de wijn?

Allereerst ruikt de wijn heerlijk. De wijn ruikt zoals een rode wijn hoort te ruiken. Rijk aan rood fruit. Wat opviel waren de tonen van frambozen. Heerlijk! Ik herkende er ook een kruidig element in. De tannines waren er wel maar niet zodanig dat het té werd.

Benieuwd naar deze wijn? Kijk eens op: www.jacobus-toet.nl

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.