Proefsessie: Domaine des Tilleuls

domaine des tilleulsDe cijfers liegen er niet om. De wijnen uit de Loire zijn mateloos populair en doen het goed in Nederland. Reden te meer om tijdens mijn innoverende dag bij France Vins eens een kijkje te nemen bij de wijnen afkomstig uit de Loire.
De keuze was een reuze, maar daarom des te interessanter de wijnen te vergelijken en de verhalen achter de wijn te mogen aanhoren.

Vandaag vertel ik jullie het verhaal van Domaine des Tilleuls, een familiebedrijf sinds 5 generaties! Met passie maken zij cru’s op de terroirs van leisteen van het domein. De internationaal erkende wijnen van het Domaine des Tilleuls zijn fris, fruitig en beschikken over een grote aromatische verfijning en zachter mineraliteit. Er worden elegante en verfijnde wijnen geproduceerd met respect voor het wijnmakersambacht en het terroir. Mooie gedachte al zeg ik het zelf. De passie straalt ervan af. Kijk nou eens naar die lieve foto.

Dit waren de wijnen die ik geproefd heb in chronologische volgorde:
1. Fines Perles des Tilleurs: IGP, een mousserende wijn gemaakt van de chardonnay druif. Ik vond het een frisse en toegankelijke wijn en het bubbeltje was niet storend maar een verrijking. Soms heb ik wat moeite met mousserende wijnen. Omdat ik snel het idee heb dat het genoeg is geweest. Ik kan er niet lang van genieten, 1 glas is vaak voldoende.
2. Essentiele: AOP, een Muscadet Sevre-et-Maine sur lie uit 2014 van de Melon de Bourgogne.
3. Sauvignon Blanc: IGP, Val de Loire uiteraard van de Sauvignon Blanc druif. Ik ben een Sauvignon Blanc fan. De rijke aroma’s die een typische Sauvignon Blans heeft maken mij blij en nodigen mij altijd uit een slot te nemen. Deze wijn was weer zo’n wijn. Heerlijke frisse zuren.
4. Last but not least heb ik een Chardonnay mogen proeven en wel een Chardonnay zonder houtlagering. De wijn was afkomstig uit 2014  en 80% malolactisch. Daardoor kwam er een melkachtige smaak tevoorschijn die deed denken aan de boterbabbelaar. Het was geen typische chardonnay en even wennen maar wel een zeer bijzonder en aangename wijn.

Dit is slechts een fractie van wat ik heb mogen proeven. Morgen meer…

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.