Dé perfecte wijn bij je kerstdiner!

christmas 1Jingle bells jingle bells jingle all the way. Al genoeg van de Kerstliedjes? Hou nog even vol want de feestdagen komen er weer aan. En Kerst is met uitstek de tijd van eten en (wijn) drinken. Maar hoe zorg je nu voor de juiste wijn met Kerst? Hoe kies je de juiste wijn(en) die combineren met het kerstdiner? Altijd lastig. Daarom vandaag dan ook wat tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste wijn die ook nog eens goed past bij het kerstdiner. Ik krijg er al helemaal de kriebels van. Kerst is zo heerlijk gezellig!

Wijn bij het Kerstdiner : het combineren van wijn & spijs

Eigenlijk is er niet echt één antwoord op de vraag: Welke wijn schenk ik bij welk gerecht? Het is namelijk geen exacte wetenschap. Het combineren van wijn en spijs heeft als voornaamste doel dat het elkaars smaken versterkt. Als een wijn een gerecht, dat je met veel zorg en plezier hebt bereid, overschaduwt, is het jammer van je gerecht. En visa versa geldt dat natuurlijk ook. Het doel van het combineren van wijn en spijs is uiteindelijk dat het klopt, dat het iets toevoegt. Oftewel dat het gewoon lekker is.brut

Het kerstdiner bestaat uit verschillende fasen. Fase 1 is natuurlijk het aperitief. Dan kunnen we richting de Champagne de Cava of zelfs een Manzanilla Sherry of een witte port of Muscat. Een heleboel keuzes. Om even wat specifieker te zijn wat dacht je van deze Champagne Yves Jacopé à Broyes Brut? Deze Champagne is droog, fruitig en heel fris. Ideaal als opwarmertje voor een avond vol heerlijke wijn en spijs combinaties.

Goed we beginnen met een glas champagne maar wat nu? Er zijn natuurlijk talloze opties te bedenken qua gerechtjes. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet over de combinatie mogelijkheden. Uiteraard geven we ook wat suggesties dus niet gevreesd!

Tip 1: Combineer zoet met pittig

Pittige gerechten zijn uitstekend te combineren met wijnen die wat suiker bevatten, zoals bijvoorbeeld een Riesling (Duitsland). Suiker tempert pittigheid en zorgt voor meer balans in je combinatie van wijn en spijs. Maar ook een wijn met veel alcohol of veel tannine kun je goed schenken bij pittige gerechten en kunnen er voor zorgen dat je gerecht nog meer pit lijkt te hebben.

Tip 2: Let op textuur en smaak

chardonayCombineer gerechten en wijnen die vergelijkbare smaken en texturen hebben. Zoals het combineren van mild gearomatiseerde wijnen met mild op smaak gebrachte gerechten en rijke, smaakvolle gerechten met rijke, smaakvolle wijnen. Wanneer wijn en spijs vergelijkbaar van kwaliteit zijn, vullen ze elkaar aan en versterken ze de smaken die ze gemeen hebben. Zoals bijvoorbeeld het combineren van botersaus met Chardonnay. Beiden hebben iets boterachtigs, waardoor ze goed met elkaar zijn te combineren. De chardonnay hier links in beeld is goed te combineren met visgerechten, schaal- en schelpdieren en wit vlees.

Tip 3: Combineer zuur en tannine met vet

Wijnen die veel zuur, zoals bijvoorbeeld de Sauvignon Blanc, of veel tannine hebben, zijn goed te combineren met (gebakken) vet voedsel. Zure wijnen brengen vettige gerechten in evenwicht, maar toch gaat het niet altijd op. Zure wijnen en romige sauzen gaan niet zo goed zijn en kun je beter voorkomen.

Tip 4: Combineer zoet eens met zout

Zoete wijnen combineren met zoute gerechten kan een heerlijk combinatie opleveren (denk maar een de combinatie van port met blauwe schimmelkaas). Door het combineren van zoet en zout, maar je de zoete wijn minder zoet en fruitig en zorg je ervoor dat het eten minder zout (meer hartig) wordt. Zoet gaat zout dus tegen en andersom.

Tip 5: Combineer zoet met zoet

dessertCombineer je dessert met een wijn, die minstens zo zoet is als het dessert zelf, zelf nog iets zoeter. Is je dessert zoeter dan de wijn, dan zal de wijn eerder slap lijken. Zoete wijn haalt de zoetheid in je dessert juist naar boven. En let ook eens op de complementaire smaken in je wijn en combineer deze. Wellicht is dit de wijn die je zoekt:  –>

Tip 6: Gebruik streekproducten samen

Wat samen groeit, gaat samen! Combineer spijzen en wijnen uit dezelfde streek. Italiaanse gerechten met Italiaanse wijn bijvoorbeeld. Maar je kunt nog verder gaan en ingrediënten en wijnen uit dezelfde regio/streek combineren. Producten uit dezelfde streek delen hetzelfde terroir, waardoor ze natuurlijke smaken hebben die elkaar aanvullen en versterken.

Geniet!

Deze tips kunnen je helpen bij het combineren van wijnen en spijzen, zodat je straks een lekkere wijn met Kerst op tafel kunt zetten. Uiteindelijk draait het natuurlijk altijd om smaak. Smaak is persoonlijk en het is dan ook aan jezelf om te ontdekken welke combinaties van wijn en spijs je goed bevallen. Uiteindelijk is regel nummer 1 dat je drinkt wat je lekker vindt. Geen enkele wijn-spijscombinatie zal lukken, als je niet geniet van wat er in je glas zit.

De wijnen uit dit artikel zijn te verkrijgen bij wijnvoornu.nl of heb je nog andere inspiratie nodig neem eens een kijkje op de site! Alvast een hele fijne kerst allemaal. 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.