Denominación de Origen Ribera del Duero

ribera colorEen tijdje geleden ontmoette ik op een beurs in Madrid de bevlogen wijnmaker Jesús Lázaro. Sinds 2001 maakt hij samen met Maite Perera in Adrada de Haza (Denominación de Origen Ribera del Duero) op biologische wijze een reeks heerlijke wijnen. Jesús is zeker niet de eerste of de enige wijnboer die inziet dat milieuvriendelijke productie de toekomst heeft, maar wel één van de eersten in de regio Ribera del Duero. Op het bedrijf Kirios de Adrada gaan ze zelfs nog een flinke stap verder. Zo worden de percelen, met een leeftijd van 70 tot 100 jaar, met ossen van onkruid ontdaan en wordt veel aandacht geschonken aan het behoud van het grote aantal variëteiten druiven, zoals Pirulés, Juan García en Bobal.

De wijnen van Kirios zijn ingedeeld in twee productlijnen, Kirios de Adrada en Ácrata. Die laatste lijn is een reeks van vier wijnen met de jaargetijden als thema. Voorjaar wordt vertegenwoordigd door de witte Ácrata Albillo (Albillo blanco 45 %, Pirulés 45 %, Garnacha blanca 5 %, Moscatel 3 % en Airén 2 %) en heeft een rijk aroma vol groene appel, peer en een vleugje mandarijn. In de mond is deze wijn heerlijk vol en soepel en valt naast het al genoemde fruit ook vijg waar te nemen. Deze wijn wordt “sur lie” gerijpt en mag ook nog een paar nachtjes in het eikenhout rusten. Verder is er nog een zomerse rosé (100% Bobal) en de rode Garnacha Tinta (herfst) en Monastrell (winter). Al deze wijnen worden in zeer beperkte oplage (denk aan hooguit 500-1500 flessen) gemaakt, dus als je er eens tegenkomt zeker niet te lang aarzelen.

Kirios de Adrada Todoploegen met paardKirios de Adrada is de tweede lijn. Deze bestaat uit de twee volrode wijnen “Todo” en “Noche”, met respectievelijk 95% en 100% Tempranillo (die in deze streek overigens ook wel Tinta Fino genoemd wordt. Dat schijnt voor sommige vertalers een lastige term te zijn. Op de Engelstalige website van een zeer bekend Spaans wijnhuis staat bijvoorbeeld een “Thin Red” wijn, maar we dwalen af…).

“Todo” en “Noche” zijn gecertificeerd ecologisch, de lijn Ácrata (nog) niet.

Kirios de Adrada wil evenals met enkele andere bodega’s in de streek het wijntoerisme naar de Ribera del Duero stimuleren. Met een bezoek en een gratis proeverij (en dat is zeker niet de regel in Spanje…) kun je weinig risico lopen. Ga maar eens kijken als je in de buurt bent, en de enthousiaste eigenaars zullen je zeker niet met lege handen laten vertrekken. Kirios de Adrada wordt in Nederland verkocht door Quiubo.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.