Glasses of champagne with gold ribboned gifts
Glasses of champagne with gold ribboned gifts

Bijna is het zover, één van de gezelligste periodes van het jaar: Kerst! Sfeervolle avonden met heerlijke hapjes, smakelijke gerechten en bruisende drankjes. Champagne kan op zo’n avond uiteraard niet ontbreken!

Wanneer je champagne gaat schenken, is het natuurlijk extra lekker als deze naadloos aansluit op de smaken in je diner. Net als wijn, matched elk type champagne beter bij bepaalde producten. Door de smaken op elkaar af te stemmen, kun je nog meer genieten!

Elke champagnesoort heeft specifieke karaktereigenschappen die passen bij specifieke ingrediënten en gerechten. Ontdek de beste wijn-spijs combinaties voor een betoverend kerstdiner!

Droge champagnes & pure smaken

De Brut tradition wordt verreweg het meest geschonken. De meest voorkomende Brut is een champagne van de drie meest voorkomende druiven gemaakt; Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. Deze champagne heeft frisse citrus accenten, karakter, souplesse en fruitige invloeden. Brut is verrukkelijk bij romige gerechten, vis, gevogelte en lichte vleesschotels. Als je graag een ovenverse kerstham of gevulde kalkoen wil bereiden, is een Brut hierbij de juiste keuze. Voornamelijk een romige champignonvulling zal er heerlijk bij smaken.

kerst 2BROUZJE TIP! Onze biologische Brut Tradition van Premier Cru champagnehuis Lelarge Pugeot  is de perfecte champagne bij de aanvang van je diner met een kaashapje of gevulde eieren..

Vervolgens zijn er ook geweldige non-dosé of brut nature champagnes. Doordat er geen suiker aan de champagne is toegevoegd, proef je de pure smaak van champagne. Dit type wordt daarom ook steeds populairder onder de champagnekenners. Als je tijdens je diner oesters en andere schaaldieren wil serveren, raden wij dit type champagne zeker aan! De combinatie van natuurlijke toetsen zorgen voor een culinair hoogtepunt.

Verfijnde Blancs de Blancs

Blancs de Blancs champagne, enkel gemaakt van de witte Chardonnay druif, is goed te combineren met lichte gerechten. Een garnalencocktail is een voorgerecht dat altijd wel ergens op het kerstmenu staat. Mooie glazen met verse garnalen, bieslook, mayonaise en citroen smaken heerlijk bij een frisse Blancs de Blancs. Fan van vis en zeevruchten? Een pasta met coquilles, een zeevruchtenquiche of kaviaar gaan perfect met deze verfijnde smaak samen.

BROUZJE TIP! Onze Blanc de Blancs van Champagnehuis F. Barbier is een zintuigenprikkelende toevoeging op een heerlijk gegrilde zalmfilet.

Rode druiven & rijkelijke gerechten

Naast witte druiven heb je ook champagne met enkel rode druiven, Blancs de Noirs genaamd, zoals onze Paul Tradition Brut van ambachtelijk champagneproducent Jean Marie Goulard. Deze smaakvolle, rijpere champagne is heerlijk bij sterkere gerechten zoals kreeft en langoustine, of een rijk vleesgerecht.

BROUZJE TIP! Serveer de Blancs de Noir van Goulard met een geroosterd stukje lamsvlees, wild of gegrilde eend. Vooral als je het vlees rijkelijk kruid met verse peper, zullen de smaken hemels vermengen met de champagne.lamsvlees

Rosé champagne met zachte smaken

Tijdens een kerstdiner kun je uitpakken met een lekker stoofpotje, wildgerecht of een mals varkenshaasje. Door het ontbreken van overheersende smaken, laten deze gerechten zich makkelijk begeleiden door een bruisende rosé champagne ). Niet zo’n vleesfanaat? Rosé past ook perfect bij een stukje verse tonijn of romige geitenkaas.

BROUZJE TIP! Geitenkaas met erwtjes en morieljes, een niet alledaags gerecht en absoluut fantastische bij de stoere Premier Cru Rosé van Lelarge-Pugeot.

Diner met Millésime

Een exclusieve champagne tijdens kerst? Millésime, een champagne van één oogstjaar, kan minder vaak worden geproduceerd en wordt daarom graag geschonken bij speciale gelegenheden. Een Millésime heeft vanwege de vele jaren rijping verschillende ‘lagen’. Het is een champagne die nog verfijnder is en ook vaak meer aan kan wat betreft zwaardere gerechten. Alles staat en valt met balans. Kies bijvoorbeeld voor verfijnd bereide gerechten die wat kruidiger zijn.kerst 4

BROUZJE TIP! Een eetfestijn met diverse bereide vis, vers brood, knapperige aardappeltjes en bijvoorbeeld de prachtige groene romanesco met romige kaas zullen goddelijk smaken met onze Millésime Grand Cru Blanc de Blancs ’05 van Corbon.  Overigens ook een waanzinnig hoge beoordeling gehad van de vakbroeders van Perswijn!

Demi-sec bij lichtzoete lekkernijen

We eindigen met Demi-sec, een zoete champagne, ideaal bij om een diner af te sluiten mits het dessert niet al te zoet is. Wij raden Demi-sec aan bij frisse  desserts zoals tarte-tatin, nagerechten met bessen, minderzoete taartjes of sorbets. Frisse sorbets kunnen overigens ook prima bij een Brut.

BROUZJE TIP! Graag champagne bij het dessert? Check de Demi-Sec van Goulard! Rosé past overigens ook uitstekend bij nagerechten met rood fruit, vijgen of chocolade. Zo kun je een mooie piramide van aardbeien, frambozen of kersen, cake of luchtige-lichte chocolademousse presenteren.

Smaken verschillen

Naast onze suggesties kunnen smaken altijd verschillen. Je kunt zelf ook gerechten of hapjes in combinatie met champagne uitproberen. Laat ons weten welke samenstellingen jij graag maakt. Of heb je hulp nodig bij de perfecte wijnspijs combinatie? Stuur ons een bericht via mail of Facebook en wij helpen je met het uitkiezen van de perfecte champagne! Of mail je bericht naar info@brouzje.nl!

Op naar een bruisende kerst!

Door: Hinke de Jong
Brouzje

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.