2013; een wijn nieuwsoverzicht

Wijn nieuws overzicht 2013Op de eerste dag van het nieuwe jaar blikken wij van Wijnbloggers toch graag nog even terug op het afgelopen jaar. Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in de wijnwereld? Welke leuk, raar of interessant wijn nieuws kwam er voorbij?

De wijn wordt duur verkocht

Het jaar 2013 begon al goed met de accijnsverhoging op wijn. Per 1 januari 2013 gingen de accijnzen met 18 procent omhoog met als gevolg dat de Nederlandse consument meer en meer de grens over ging om alcoholhoudende dranken in buurland Duitsland in te slaan. En ook vanaf vandaag zal een flesje wijn weer duurder zijn, want ook dit jaar wordt er per 1 januari een accijnsverhoging doorgevoerd.

Wijn & werk; dat gaat niet samen

Althans dat vonden ze bij de KLM, waar 2 stewardessen werden ontslagen, omdat zij tijdens de lunch, voor hun dienst (een nachtvlucht), een glaasje wijn hadden gedronken. Het is KLM personeel verboden om binnen tien uur voor aanvang van de dienst alcohol te drinken, dus het glaasje wijn tijdens de lunch was voor de KLM de reden om de twee stewardessen te ontslaan. De dames pikten dit ontslag natuurlijk niet en gingen in hoger beroep. Maar helaas voor de stewardessen stelden de rechter de KLM in het gelijk en staan de stewardessen dus op straat.

Wijn goed voor de gezondheid

Ook werd er in 2013 volop onderzoek gedaan naar de effecten van wijn op de gezondheid. Zo werd er ontdekt dat rode wijn gehoorverlies tegengaat,  het helpt tegen Alzheimer en dat dagelijks een glaasje het immuunsysteem bevordert. Weer ander onderzoek wees uit dat het drinken van een glaasje rode wijn tijdens de zwangerschap geen nadelige effecten heeft op de cognitieve of gedragsproblemen bij kinderen. Overigens is niet alleen rode wijn goed voor de hersenen, ook champagne is erg goed voor ons geheugen.

Flessen wijn; er verdwenen er heel wat in 2013

Wat regelmatig in het nieuws voorbij kwam, was de diefstal van flessen wijn. Dieven graaiden regelmatig in de kelders of andere plekken waar wijn te vinden was. Zo verdwenen er in Australië 62.000 flessen van bekende Australische wijngaarden tijdens een transport. De trailers vertrokken vol met flessen, maar kwamen leeg aan bij het depot. Maar ook in Frankrijk wisten dieven dure flessen wijn te bemachtigen. Zo werden bij Champagnehuis Jacques Selosse duizenden flessen champagne (ter waarde van zo’n 300.000 euro) gestolen en dat niet alleen ook namen de dieven 16.000 etiketten en 12.000 halslabels, die uitstekend te gebruiken zijn om “nep” flessen champagne van dit champagne huis mee na te maken, met zich mee. Ook het bekende Château Palmer werd het slachtoffer. 318 flessen, met een waarde van zo’n 72.000 euro, werden daar uit de kelder gestolen, maar… ook door de politie weer teruggevonden.

Wijn verdween overigens niet alleen door grijpgrage vingertjes dit jaar. In Italië liet een ex-werknemer van het wijnhuis Case Basse di Gianfranco Soldera – kortweg Soldera genoemd – 62.600 liter wijn weggelopen. De man liep de kelders zijn voormalige werkgever binnen, trok de stoppen uit de vaten en liet 62.600 liter van één van de beste Italiaanse wijnen wegstromen. Zes jaargangen (2007 tot en met 2012) werden hierdoor compleet vernietigd. Een catastrofe voor Soldera.

wine businessThere’s no business, like wine show business

Sterren en wijn gaan goed samen. Althans bekende filmsterren met hun eigen wijnhuis hebben hun wijn zo verkocht. Filmsterrenkoppel Jolie en Pitt brachten dit jaar hun eigen wijn op de markt en deze wijn was binnen no time compleet uitverkocht.

115 flessen wijn aub!

Het zal je maar gebeuren dat je op een ochtend lekker aan het werk bent in je wijnhuis, de telefoon gaat en een en mysterieuze klant 115 flessen wijn besteld  met als opdracht deze te verzenden naar Vaticaanstad en je weet dat er een nieuwe paus komt. Voor Michael Carpenter van The Redd Collection was het in ieder geval een optelsommetje. Hij mocht 115 flessen wijn voor de nieuwe Paus gaan leveren.

Oude vondsten

Het mooiste verhaal van 2013 was misschien wel het verhaal over de veiling van de wijn, die in ruim het  scheepswrak ’t Vliegend Hert – uit 1735! – gevonden werd en naar de veiling werd gebracht en daar bijna 10.000 euro opbracht!

Maar ook werden er verschillende oude wijnkelders gevonden bij archeologische opgravingen. In Bulgarije werd een eeuwenoude kelder gevonden, die bijna perfect bewaard gebleven was en ook in Israël werd een 3700 jaar oude kelder opgegraven.

Grappig en mooi

Begin dit jaar voerde Gagnam Style van PSY vele, vele hitlijsten aan. Op YouTube werd de hit bijna 2 miljard bekeken. Het Amerikaanse wijnhuis Jordan Winery in Sonoma County en de Zuid-Afrikaanse Jordan Wine Estate maakten hun eigen versie van Gagnam Style: Gangnam Style op de wijngaard.

Bijzonder mooi wist fotograaf Colin Hampden-White  de complexiteit van smaken van druivenrassen vast te leggen met zijn camera. Hampden-White maakte een serie foto’s waarop de complexe smaken van druivenrassen zijn weergegeven als Nederlandse stillevens uit de 17e eeuw. Geïnspireerd door schilders als Willem Kalf, Pieter Claesz en Floris van Dyck, met een modern tintje, beelden de foto’s  het smaakprofiel van Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Riesling uit. Colin Hampden-White heeft zijn foto’s exclusief gedeeld op de website van The Drinks Business.

Terugkijkend op 2013 kwam er een heleboel mooi, leuk en soms wat bizar nieuws voorbij. Ik ben benieuwd wat 2014 ons gaat brengen!

Wij van Wijnbloggers wensen jullie al het goeds voor 2014 en dat het maar een heel mooi jaar mag worden!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.