13.500 liter Saint-Emilion Grand Cru naar de haaien

Saint-EmilionBij een ongeluk op een snelweg bij Saint-Sulpice-de-Faleyrens heeft een vrachtwagen 18.000 flessen wijn verloren. Met als gevolg een snelweg die blank stond. En niet van zomaar een wijntje…. De vrachtwagen had 18.000 flessen Saint-Emilion Grand Cru uit 2011 bij zich. Eeuwig zonde! De chauffeur heeft het ongeluk wel overleefd.

Het ontstaan van Saint-Emilion

Saint-Emilion dankt zijn naam aan de monnik Émilion (Aemilianus) die zijn laatste jaren van zijn leven in deze plaats doorbrengt (8e eeuw). Deze monnik Émilion komt eigenlijk uit Bretagne waar hij als rentmeester in dienst was bij de Graaf van Vannes. Door zijn werk voor de graaf geniet Émilion enkele privileges, zoals bijvoorbeeld het vrij in- en uitlopen van de keuken.  Regelmatig pikt Émilion brood uit de keuken en deelt dit uit aan de armen.

Op een dag gaat het echter mis en wordt Émilion betrapt. De Graaf vraagt Émilion wat hij verborgen houdt onder zijn jas en dit te laten zien. Om zijn leven te redden, zegt Émilion dat het hout is in plaats van brood en als hij het dan ook laat zien aan de Graaf is de broodhomp veranderd in een stuk hout. Een wonder!

Het verhaal dat Émilion wonderen kan verrichten, verspreidt zich dan ook al snel. Émilion die helemaal niet op deze populariteit zit te wachten, vertrekt naar het zuiden van Frankrijk. Tijdens zijn reis naar het zuiden, bekeert Émilion zich tot het geloof en trekt hij de monnikspij aan (benedictijnen van Saujon). Émilion vestigt zich (samen met zijn gevolg) in één van de (door erosie ontstane) grotten in de regio Ascumbas (zo heette de regio van Saint-Emilion toen nog) en sticht daar de plaats die we nu kennen als Saint-Emilion.

Saint-Emilion JuradeSaint-Emilion en wijn

Nu kennen we Saint-Emilion meer van de bekende en goede wijnen die daar geproduceerd worden dan van de monnik. Toch valt het succes van de wijnen uit Saint-Emilion niet te wijten aan de Fransen, maar aan de Engelsen.

In 1199 werd door de toenmalige koning van Engeland (John Lackland) de ‘Jurade’ opgericht. Hiermee gaf hij de lokale magistraten en notabelen van de regio Saint-Emilion bepaalde politieke, economische en juridische rechten in ruil voor het exclusieve voorrecht de wijnen van Saint-Emilion te mogen verhandelen. Dit heeft tot 1789 (Franse Revolutie) zo gewerkt.

De ‘Jurade’ bestaat nu nog steeds, maar niet meer in die vorm. In 1948 is de ‘Jurade’ weer in het leven geroepen door de lokale wijnmaker. De ‘Jurade’ is nu een groep van wijze mannen die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van de wijnen uit de regio wordt veilig gesteld en dat deze kwaliteit en authenticiteit van de wijnen in binnen- en buitenland gepromoot wordt.

Ieder jaar komt de ‘Jurade’ samen tijdens het ‘Vintage festival’ om de nieuwe oogst van de wijn te vieren.

De wijnen van Saint-Emilion

De wijnstreek Saint-Emilion kent honderden verschillende chateaus. Het stadje is omringd door wijngaarden. Er wordt wel een onderscheid gemaakt tussen de verschillende wijngaarden. Zo heb je de wijngaarden die op de hellingen zijn gelegen, deze worden aangeduid met côtes, en de wijngaarden die gelegen zijn op de kiezelgronden, deze worden aangeduid met graves. Over het algemeen zijn de wijnen die afkomstig zijn van de côtes iets voller van smaak, terwijl wijnen van graves meestal rijker en verfijnder van smaak zijn.

De wijnen uit Saint-Emilion mogen alleen gemaakt worden van de druivenrassen: Merlot, Cabernet Sauvignon, Bouchet en Malbec.

Saint-Emilion ChateauDe wijnen uit Saint-Emilion zijn in 1855 niet opgenomen in de classificatie van Bordeaux-wijnen en de wijnen uit Saint-Emilion kregen dan ook hun eigen classificatie in 1955. Wijnen uit Saint-Emilion kunnen geclassificeerd worden op basis van bodem, smaak, prijs en de reputatie van de wijngaard. Oorspronkelijk was de bedoeling dat deze classificatie elke 10 jaar herzien zou worden, maar dat is niet gebeurd. De recentste classificatie dateert uit het najaar van 2012. Bij deze Classificatie werden er 4 chateaus geclassificeerd als Premiers grands crus klasse A,  Château AusoneChâteau Cheval BlancChâteau Pavie en Château Angélus en 14 chateaus zijn geclassificeerd als tien Premiers grands crus klasse B. Daarnaast zijn er ook nog zo’n zestig chateaus die de classificatie Grands crus classe mogen dragen. (Zie voor alle geclassificeerde chateaus het artikel:  Van de wijnpers: Nieuwe classificatie Saint-Emilion officieel bekend gemaakt …)

Dan zijn er ook nog de Grand cru wijnen uit Saint-Emilion. Dit zijn geen geclassificeerde wijnen! De toevoeging Grand cru betekent eigenlijk alleen maar dat de wijn een hoger alcoholpercentage bevat.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.