10 “wist-u-datjes” over wijn

Op Wijnbloggers.nl kunt u veel artikelen lezen over verschillende soorten druiven, smaken en soorten wijnen. Maar kunt u ook de kleine feitjes over een wijn vinden, zoals bewerkingen van de grond waarin de druif groeit of hoe belangrijk het zuurgehalte in een wijn is.  In deze blog vertel ik wat feitjes die u wellicht nog niet wist!

Wist u dat over Wijn?

1)     Rozen worden gepland in de wijngaarden om mogelijke ziekteverschijnselen van de druif vroegtijdig te detecteren. Rozen zijn namelijk overgevoelig voor de meeste ziektes die voor kunnen komen in de wijngaard. Wijnboeren die biologisch of milieuvriendelijk te werk gaan, zullen de druivenranken pas besproeien wanneer de roos ziekteverschijnselen vertoont.
Dit in tegenstelling tot andere wijnboeren die iedere 8 tot 12 dagen sproeien, afhankelijk van het weer.

2)     Arme grond, zoals in de Médoc streek, ideaal is voor druivenranken. De wortels van de druif gaan soms zelfs 8 tot 15 meter diep de grond in. Hierdoor heeft het weer (droogte of regen) weinig tot geen invloed op de waterhuishouding van de druif.
Uiteraard heeft het weer verder wel invloed op de druif. Zonder zon rijpt de druif slechts langzaam en zal het suikergehalte laag blijven.

3)     In de 18e eeuw de regio Parijs de grootste wijnregio in Frankrijk was. Verstedelijking, de ontwikkeling van transport, en ziektes hebben er voor gezorgd dat bijna alle wijngaarden verdwenen. Slechts enkele hebben stand gehouden. In 1933 is de meest bekende wijngaard in hartje Parijs, de “Clos de Montmartre” (foto), opnieuw aangeplant. De grootste wijngaard van de regio is gelegen in de gemeente Suresnes.

Tegenwoordig vindt men meer dan 200 wijngaarden in de regio Parijs. Deze zijn vaak geplant en onderhouden door wijnverenigingen, maar soms komt het initiatief van de gemeenten, in het kader van hun “culturele geschiedenis”. Misschien zien we ooit weer een nieuwe officiële wijnregio ontstaan in Frankrijk?

wijn

4)     Bij het handmatig oogsten, men meestal 2, 3 en soms zelfs 4 keer langs de wijnranken gaat. Dit gebeurt om iedere keer alleen de rijpe druiven te plukken, in tegenstelling tot het machinaal oogsten.

5)     Het zuurgehalte in de zoete witte wijn zeer hoog is. Vaak is deze zelfs hoger dan bij de droge witte wijn. Uiteraard proef je dit niet vanwege het natuurlijk hoge suikergehalte. Dit zuurgehalte is zeer belangrijk voor het evenwicht in de wijn en zorgt er onder andere voor dat de wijn lang goed blijft.

6)     Bij het maken van champagne een likeur wordt toegevoegd. Deze likeur is gemaakt van oude “champagne wijn” en kandijsuiker. De hoeveelheid toegevoegde suiker bepaalt uiteindelijk de smaak. Enkelen wijnboeren maken ook een champagne “non dosé” , zonder toevoeging van deze likeur, waar de smaak dus wordt bepaald door het natuurlijk suikergehalte.

7)     De wijnen uit de mindere wijnjaren helemaal niet verkeerd zijn. Meestal zijn ze goedkoper dan de wijnen uit top jaren, maar vaak zijn ze lekker op dronk wanneer ze in de winkel liggen. Uiteraard zijn ze iets minder geconcentreerd, iets minder explosief in de mond, maar kwalitatief zijn het mooie wijnen die lekker weg drinken. Dit in tegenstelling tot de wijnen uit grootse wijnjaren, die vaak nog moeten liggen voordat deze hun hoogtepunt bereiken. Zo zijn deze Saint Emilion Grand Cru en deze Moulis-en-Médoc interessant en al heerlijk op dronk.

8)     De inhoud van een fles Vin Jaune uit de Jura 62 cl bevat. Dit is wat er overblijft van 1 liter sap na een rijping van 6 jaar en 3 maanden in open houten vaten onder een gistlaag, die zich vormt en zo de wijn beschermt tegen oxidatie. Deze specifieke fles voor de Vin Jaune noemt men een “Clavelin”. De wijn zelf is bijzonder, maar niet gemakkelijk. Veel mensen hebben er moeite mee, voor anderen is het hun favoriete wijn.

9)     In Frankrijk er enkele appellations zijn, die slechts één wijndomein omvatten. Vaak zijn deze niet bekend. De allerbekendste is de Romanée-Conti, genoemd naar het gelijknamige wijndomein “Domaine de la Romanée-Conti”.  Minder bekend zijn de appellations Château Grillet (Rhône), Château Simone (Provence) en Savennnières-Coulée de Serrant (Loire).

10)  Er 5 “Pouilly” wijnen zijn. Aangezien dit enigszins verwarrend kan zijn, zal ik hieronder wat duidelijkheid scheppen:

  1. De meest bekende is de Pouilly-Fumé uit de Loire, gemaakt van de Sauvignon druif.
  2. De Pouilly-sur-Loire is een wijn voornamelijk gemaakt van de Chasselas druif.
  3. Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché, zijn alle gelegen in de Bourgogne en zijn gemaakt van de Chardonnay druif.

 

Enhanced by Zemanta
1 Reactie
  1. Wat betekent de indicatie op de capsule van Franse wijn eigenlijk? Eerst het nummer van hwt departement, maar daarna een letter en een cijfer. (Bv 34 N 624) wat betekenen die letter en het cijfer?

Laat een reactie achter aan Mike Cancel reply

Your email address will not be published.