Witte Elzassers ouderwets of juist weer hip & trendy

Terwijl jullie dit lezen ben ik net terug van vakantie. Bijkomen van alle eindejaarsdrukte. Zoals het een vinoloog betaamt natuurlijk op reis in een wijngebied. De Elzas dit keer. Prachtig stukje Frankrijk net achter de Vogezen. Een rare historie heeft dit gebied. Dan weer Duits. Weer een oorlog. Dan weer Frans. Nog een keer oorlog en weer een andere nationaliteit. Verwarrend hoor. Zie je terug in de taal. En de streekkeuken natuurlijk. Specialiteit is natuurlijk de choucroute. Zuurkool! In alle mogelijke varianten. Vaak met veel vlees. En gegaard in ganzenvet.  Ze doen trouwens niet aan ‘sonjabakkeren’ daar geloof ik. Veel en vet. De flammküchen, hier nu ook heel populair. Komt ook daar vandaan. Heerlijk.

En dat alles in combinatie met de Elzasser wijnen. Raar eigenlijk dat die bij ons niet zo populair zijn. Beetje ouderwets zelfs.

Zal wat meer vertellen over de wijnen van de Elzas.  Het grootste gedeelte is wit. Slechts een klein beetje rood komt er vandaan. Vaak van de Pinot Noir. Lekker sappig, licht en fruitig. Heerlijk om in de zomer tikje gekoeld te drinken. Matcht mooi met kalfsvlees of kip. Ragout van paddenstoelen. Of gewoon zomaal bij de borrel met wat vers gesneden charcuterie. Veel van de Pinot Noir druiven worden gebruikt voor de crémants. Bubbels zijn dat. Deze druif geeft de bubbels wat extra fruitigheid en body.

De witte wijnen zijn vaak beter bekend. Riesling natuurlijk. Mooi droog en fris. Voor sommige misschien ietsje teveel zuur. De Pinot Blanc is meestal wat neutraler. In het slechtse geval een beetje dunnig en slap. In het beste geval zacht, rond en gul. Het broertje hiervan, de Pinot Gris is het wat steviger en kruidiger. Vol en wulps. Kruidigheid en een tikje restzoet. Wat zo heerlijk samen gaat met zuurkool. Dat zoet van de wijn met het zurige van de kool. En dan erbij een klein stukje gerookte forel in plaats van de obligate rookworst. Fantastisch! De Gewürztraminer is voor velen een brug te ver. Te heftig, te zoet. Too much of everything. Maar combineer het eens met een Elzasser Munster kaas. Zo’n stinkerd. Je weet niet wat je meemaakt. Die twee zijn aan elkaar gewaagd en houden elkaar perfect in balans. Het pikante van de kaas tegenover het zoete van de wijn.

Ik reed naar huis met kofferbak vol dozen wijn. En allerlei stinkende kazen en ander lekkers. Kazen blèren de koelkast uit. Moet allemaal maar snel opgegeten worden.  Ik schuif mijn balansdag nog maar tijdje voor me uit ben ik bang.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.