Wijnproeven voor beginners deel 2

WijnproevenZoals in mijn vorige blog aangegeven, is wijnproeven best lastig en spelen verschillende zintuigen een belangrijke rol. Ogen, neus en tong zijn de instrumenten om uiteindelijk te kunnen bepalen of je de wijn lekker vindt of niet. De hersenen zijn de plek waar het uiteindelijk allemaal bij elkaar komt en waar de analyse plaats zal vinden.

Wijnproeven begint met je ogen

Zoals eerder geschreven, begint wijnproeven echt met de ogen. Je ziet de fles en het etiket waar belangrijke informatie opstaat. Je begint je al een beeld te vormen van de wijn en hoe deze zou moeten proeven of hoe je hoopt dat deze gaat proeven.

De kurk gaat van de fles en het wijnproeven gaat beginnen. Met de ogen nemen we de kleur waar van de wijn en de intensiteit van de kleur. Wat voor kleur heeft de wijn? Lichtrood, donkerrood of robijnrood? Verder is de ene wijn mooi helder en de andere wijn niet. Ook kan een wijn paarsig zijn wat duidt op een jonge wijn. Helaas kun je aan de kleur niet zien of de kwaliteit goed is. De kleur van de wijn hangt af van hoe lang de druivenschillen mee gisten met het sap. Hoe langer de druivenschillen mee gisten, hoe donkerder de kleur van de wijn. Uiteraard is dat per druivensoort verschillend.

Bij de witte druiven speelt ook de rijpheid van de druiven een rol bij de kleur. Een witte wijn die donkergeel van kleur is, is vaak gemaakt van zeer rijpe druiven. Verder speelt ook mee hoe lang de wijn al op fles of in vat zit. Jonge rode wijnen zijn vak paarsig en oude wijnen gaan richting het bruin door oxidatie. De kleur kan je dus al veel vertellen over de smaak bij het wijnproeven.

Wijn depotEr zit iets onder in mijn wijnglas!

Je kent het wel een heerlijke rode wijn en dan neem je een lekkere slok en dan zie je op de bodem van je glas of fles een bruin goedje. Dat is het depot of het neerslaan van wijndeeltjes, waaronder de tannines. Bij de witte wijn zie je soms kleine deeltjes wat we ook wel wijnkristallen of wijnsteen noemen. Deze beïnvloeden de smaak of geur  niet en zijn puur natuur en dus onschadelijk. Het kan ook zijn dat de wijnboer zijn wijn niet goed heeft gefilterd. De wijn ziet er wat troebel of onzuiver uit. Over het algemeen vinden wijndrinkers dat niet prettig behalve als we appelsap willen hebben. Vandaar dat je nu bij AH troebele appelsap kunt krijgen. Dat roept dus wel een soort authentiek gevoel op bij de consument en wijn dus niet. Jammer voor de wijnboer dus. Gewoon goed filteren en netjes werken dus.

Volgende week:

Volende week bij Wijnproeven voor beginners gaan we het hebben over de tranen van de wijn en wat je daar over kunt zeggen.

Wil je meer lezen over Wijnproeven voor beginners? Bekijk dan de onderstaande artikelen:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.