Wijnproeven voor beginners deel 3

Wijnproeven blijft toch best wel lastig. Ik heb de afgelopen week met een paar vrienden weer een paar flessen wijn geproefd en de slechte wijnen proef je zo, maar de wijnen die gemiddeld zijn, die zijn lastig. Je kent het wel “best lekker, maar…”. En dan begint het gedonder en de discussie. Gelukkig focussen wij van wijnbloggers ons alleen maar op de flessen die er met kop en schouder boven uitsteken. Uiteraard met een schuin oog naar de prijs. Wijnproeven is dan ook iets wat je regelmatig moet doen om in conditie te blijven.

Wijnproeven doe je met je ogen

Wijnproeven voor beginnersDe afgelopen blogs ben ik in ingegaan op wat je zoal ziet bij het wijnproeven. Eerder had ik het al over het etiket en over de kleuren en wat je kunt interpreteren op basis van de kleur. Deze keer wil ik het hebben over de tranen in het glas.

Als je wijn inschenkt en laat walsen in het glas, zie je als je je glas schuint houdt zgn tranen of druppels. Deze tranen hebben te maken met het alcoholpercentage van de wijn. De alcohol zorgt er voor dat de wijn zich hecht aan het glas en dan zie je dus “tranen” . Zoals je vast wel weet verdampt alcohol vandaar dat de tranen naar beneden glijden 🙂

Dat naar benden glijden en de daar bijhorende natte streep noemt men ook wel “benen”. Hoe dikker en groter de druppels en benen, hoe meer alcohol een wijn bevat. De afgelopen 10 jaar zijn wijnen alcoholischer geworden. Velen denken dat dit door de temperatuur komt, maar dat is een misvatting. Onze smaak is gewoon alcoholischer geworden. Een wijnproducent kan natuurlijk altijd het alcoholpercentage beïnvloeden, maar het is uiteindelijk de consument die bepaald.

Wijnproeven doe je met je neus

Een neus is een belangrijk orgaan bij wijnproeven. Na de ogen is het de neus die de volgende stap is bij het wijnproeven. Wat is eigenlijk een neus en wat doet deze?  Je neus bestaat uit verschillende onderdelen, maar het belangrijkste van je neus zit boven in je neus namelijk het reukorgaan, ook wel het epitheel genoemd. Op dit reukorgaan zit bij normale mensen een laagje slijm met daaronder de zintuigcellen. De lucht met de geuren die we via de neus inademen, moet eerst door dit laagje slijm heen voordat het bij de zintuigcellen komt. Hier gaan de stofjes uit de lucht zich aan de cellen binden. Neus wijnDeze binding zet een hele reeks aan reacties op gang. Uiteindelijk ontstaat er een signaal dat naar de hersenen gaat. In de hersenen wordt er aan dit signaal betekenis gegeven. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen lekkere geuren en vieze geuren. Bepaalde geuren roepen ook reacties van gevaar (denk aan brand of een gaslucht) op.

Wat de neus bijzonder maakt, is dat deze zich goed kan aanpassen. Als je aan de wijn ruikt die in je glas zit dan zul je merken dat, na een paar keer ruiken, je steeds minder ruikt. Dat is wat je neus doet. Hij past zich aan zodat de geur niet constant blijft hangen. Dit komt doordat je neus steeds minder signalen doorgeeft aan de hersenen. Je zult waarschijnlijk denken dat er misschien wel miljoenen verschillende geuren zijn en dat je deze allemaal kunt ruiken. Helaas het zijn er slechts een paar duizenden. Deze duizenden geuren worden de primaire geuren genoemd. Alle anderen geuren die je waarneemt, zijn eigenlijk een mengsel van de primaire geuren. In de parfumerie wordt er gebruik gemaakt van het Geurwiel van Michael Edwards. Een handige manier om geuren te onderscheiden (zie foto) en zeker ook erg handig om te gebruiken bij het wijnproeven.

wijn proeven aroma diagramVolgende week gaan we verder met Wijnproeven voor beginners en gaan we in op de mond. Wijnproeven doe je immers ook met je mond!

2 Reacties
    1. Wouter, dank voor je aanvulling. Ik zal binnenkort de teksten opnieuw doorlopen en zal je aanvulling gebruiken. Top!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.