Wijnproeven voor beginners deel 6 (bewaren van wijn)

Bewaren van wijn kelder - torresIn tegenstelling tot de voorgaande wijnblogs over wijnproeven, gaan we het deze keer hebben over het bewaren van wijn. Vorige week kreeg ik een vraag over het bewaren van wijn en ontstond er een levendige discussie over temperatuur, kelders etc.… Laten we eerlijk zijn de meeste wijnen worden niet beter van bewaren of opslag. Ik denk zelf dat 80% van de wijnen die worden geproduceerd, bedoeld zijn voor directe consumptie.

Waarom wordt wijn minder bewaard door de boer?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel namelijk de kosten. Het bewaren van wijn is duur en met risico’s omgeven. Laten we een voorbeeld nemen ter verduidelijking. Je bent wijnboer en je kunt je wijn i.p.v. 7 jaar op vaten laten rijpen deze periode verkorten naar 2 jaar. Dat is dus pure winst. Tevens loop je niet de risico’s op  allerlei gevaren die het rijpingsproces kunnen beïnvloeden. Het hebben van een voorraad en het bewaren van wijn is een serieuze zaak.

De grote en betere wijnen hebben tijd nodig om mooi te worden, maar de nieuwe productiemethoden, gebruik van betere druivensoorten, etc. zorgen voor een verkorting van het productieproces.

bewaren van wijn consumeren van wijnWaarom wijn niet wordt bewaard door de consument!

De consument is redelijk verwend en ongeduldig. Het direct beschikbaar hebben van producten, 24 x 7, is gewoon. Het hebben van een wijnkelder met alle sores is iets wat je in Nederland vaak alleen bij de welgestelden zag. De moderne wijnkast heeft daar wel verandering in gebracht, maar vaak is deze gevuld met wijn die direct consumeerbaar is. Het bewaren van wijn, het wachten en genieten, is veranderd in direct consumeren.
Is dat een probleem? Nee, de meeste wijnen zijn steeds meer direct consumeerbaar. Er is een ongelofelijk groot aanbod en net als bij ieder product wil je graag datgene hebben wat hip of in is. Wijn is dus werkelijk een “normaal” product geworden. Heb je net een mooi selectie bewaarwijnen uit Zuid -Afrika, zijn al je vrienden in de ban van Italië of Spanje en kun je bij een etentje eigenlijk die Zuid-Afrikaanse wijn niet op tafel zetten.

Voor de “Die Hards” die willen bewaren hierbij wat regels voor het bewaren van wijn!

Het hoeft geen uitleg dat een product als wijn aan verandering onderhevig is. Het is immers een natuurproduct. Wijn heeft dus ook een einddatum net als allerlei andere producten. Ja mensen, er is een moment waarop wijn niet meer drinkbaar is. Echt! De wijn smaakt dan gewoon vies en je kunt er ook ziek van worden. Maar goed we gaan terug naar het bewaren van wijn (daar had ik het immers over):

bewaren van wijn temperatuurWijn is gevoelig voor temperatuur.

Hoe koeler de wijn ligt, hoe langzamer de rijping en dus ook veroudering. Dat betekent dat je de wijn dus ook langer kunt bewaren. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat temperatuurverschillen de drinkbaarheidsperiode doen afnemen. De regel is: Hoe warmer de temperatuu,r hoe minder lang de houdbaarheid van de wijn. Sommige witte wijnen kunnen bij lage temperaturen, wijnsteenzuurafzetting veroorzaken. Dit is een volkomen ongevaarlijk verschijnsel en zorgt al voor minder frisheid van de wijn. De witte wijnen zullen hierdoor ook minder lang bewaard kunnen worden.

Wijn is gevoelig voor temperatuur schommelingen.

Even ter vergelijking. Zie de weg die een auto moet afleggen maar als de bewaartijd van de wijn. Als de auto eerst snel en dan weer langzaam rijdt zal dat niet prettig zijn voor de passagiers die waarschijnlijk misselijk zullen zijn als we aan het eind van de weg zijn. Kijk die passagiers zijn de wijn en het gas geven en langzaam rijden de temperatuur. M.a.w. niet doen dus. Temperatuur schommelingen doet het rijpingsproces op de fles geen goed.

Wijn is gevoelig voor licht.

Licht zorgt ook voor veroudering van de wijn. Zonlicht zal door ultraviolette straling het verouderingsproces beïnvloeden. Door invloed van UV-straling zal de chemische samenstelling van de wijn veranderen. Licht (zon, maar ook kunstlicht) heeft invloed op de polyfenolen en anthocyanen, die de kleur van de wijn bepalen. Door licht zullen deze gaan ontbinden en de wijnkleur zal (vaak) veranderen. De smaak wordt hierdoor ook negatief beïnvloed. Ook trillingen zorgen voor chemische reacties.

bewaren van wijn - kurkenVochtigheid heeft effect op de smaak van de wijn.

Ik dacht zelf altijd, dat door te veel vocht de kurk kon worden aangetast. Fout. Van mijn wijnvrienden kreeg ik te horen dat dat niet klopte. De kruk heeft immers al vocht van de wijn en dat is toch ook geen reden om te verouderen of een chemisch proces op te starten. Wel is zo dat de etiketten worden aangetast wat er vaak niet mooi uitziet op de fles. Ook is het zo dat de lucht in een wijnkelder niet te droog mag zijn, want de wijn zal dan via de kurk verdampen, wat ook tot oxidatie leidt. De lucht mag tevens ook niet te vochtig zijn, dit in verband met eventuele schimmelvorming in de kelder. De muffe geur zal in dat geval snel door de kurk heen dringen.

Volgende week gaan we in Wijnproeven voor beginners verder in op het bewaren van wijn, bewaartermijn, invloed van de fles. Tevens zal ik wat tips geven voor het bewaren van wijn.

Gerelateerde berichten:

Start Wijnproeven voor beginners  
Deel 1  Wijnproeven voor beginners 
Deel 2 Wijnproeven voor beginners 
Deel 3 Wijnproeven voor beginners 
Deel 4 Wijnproeven voor beginners
Deel 5 Wijnproeven voor beginners 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.