Wijnmaken in je badkuip? Zo doe je dat

bad wijn 2

Door redactie VROUW

Heb je dit weekend weinig plannen en kun je je bad met dit heerlijke weer wel even missen? Hoe leuk is het dan om te proosten met homemade wijn? Onze vinologe Jacqueline Niesten vertelt je precies hoe je zelf wijn maakt. Het vergt even wat tijd, maar hé: dan kun je aan het einde van de zomer wel eigengemaakte wijn serveren.


Foto: Masterchef – Jacqueline Niesten

Je kunt het maken van wijn in twee delen splitsen: het deel in de wijngaard waar de wijnboer zorgt voor de mooiste druiventrossen, de rijping en suikers in de druif én het deel in de wijnkelder waar de wijnmaker zijn magie te werk stelt.

Brutale Amerikaan in de Bourgogne

Nu kun je die twee delen dus loskoppelen. Zoals de hele brutale Amerikaan, Ray Walker, in de bourgogne doet. Hij was er nog nooit geweest, maar had zo’n liefde voor Bourgogne wijnen, dat hij besloot dat hij deze wijn zelf wilde maken. Dus verkaste hij met het gezin naar Bourgogne waar hij nu zelf druiven inkoopt én hele goede wijn produceert.

Mocht dit briljante plan je op ideeën brengen en zie je het wel zitten om ook je eigen wijn te maken? Dan zal ik jullie heel kort uitleggen hoe je witte wijn maakt (aangezien dit wat minder vlekken achterlaat in de badkuip dan rode wijn):

Alles begint bij de druif

Wijn wordt over het algemeen gemaakt van een mooie, rijpe vitis vinifera druif (deze bestaat in 10.000 rassen zoals chardonnay, sauvignon blanc, gruner veltliner). Dit is een andere soort druif dan de variant uit de supermarkt. Mocht je dus écht van plan zijn om je eigen wijn te maken, dan zul je eerst je pergola moeten bedwelmen met wijndruifplanten (of op vakantie gaan naar een wijnregio).

De druiventrossen kunnen het best met de hand of machinaal geplukt worden en dan zo snel mogelijk – en bij voorkeur koel – naar de wijnkelder of badkamer gebracht. Daar verwijder je de steeltjes en kneus je de druiven. Dit kneuzen doe je door er met je voeten op te stampen.

Met het kneuzen zorg je ervoor dat de aromastoffen – die in de binnenkant van de schil zitten – ook terechtkomen in de wijn. Hierna moet deze brij van druiven worden geperst. Wat je dan overhoudt, is most; het pulp of druivensap van de gekneusde en geperste druiven. De most doe je in een vergistingstank of wastobbe, dek je af zodat er geen zuurstof bijkomt en zet je vervolgens in een koele ruimte als de schuur.

Oorlog in de vergistingstank

Deze most wordt dan door natuurlijke gistcellen (die op de druiven zaten en dus in de most zijn beland) of door de wijnmaker toegevoegde gist ‘aangevallen’. De suiker in het sap wordt hierbij omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dit duurt wel een paar weken, en voilá, je hebt wijn!

Giet dit rustig over in een andere tobbe om de uitgewerkte gistcellen achter te laten en dan is de wijn in principe klaar. Je kunt de wijn het beste nog even laten rusten in roestvrijstalen, houten vaten of een tobbe om het te laten bijkomen van het hele proces. Tot slot nog even overgieten in een weckfles en serveren maar!

Mocht je toch iets minder tijd hebben en je badkuip niet zolang willen afstaan, dan raad ik je de wijn van Ray Walker van harte aan.

-Nieuwsbericht-

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.