Wijnland Zwitserland: Oost-Zwitserland

wijnland zwitserland - oost-zwitserland 1Wijnland Zwitserland:

Wijnbouw uit Oost-Zwitserland

Oost-Zwitserland is met 2600 ha een klein en verbrokkeld wijngebied in het wijnland Zwitserland. De grootste aaneengesloten wijngaard van Oost- Zwitserland , de Hallauer Berg in het kanton Schaffhausen, is slechts ongeveer 150 ha groot. De belangrijkste reden van de wijngeografische aanduiding ‘Oost-Zwitserland’ is de afgrenzing ten opzichte van het Franssprekende ‘West-Zwitserland’. Ook de wijngaarden van Centraal-Zwitserland en de noordwestelijke landsdelen worden tot het ‘oosten’ gerekend.

De druiven

In Oost-Zwitserland overheersen twee druivenvariëteiten: de rode wijnen , die over het geheel genomen domineren, worden bijna uitsluitend bereid uit de pinot noir (Blauburgunder); bij de witte variëteiten overheerst de muller-thurgau. Meer pretentieuze witte wijnen worden echter geperst uit de pinot blanc en pinot gris, en in de beste wijngaarden ook uit de chardonnay en sauvignon blanc. Ook twee autochtone witte variëteiten zijn bijzonder interessant: in Graubünden de olieachtige en tegelijk pittige completer en aan het Meer van Zürich de fijngevoelige räuschling.

Provinciale wijnen?

De kleine omvang van het wijnoppervlak in Oost-Zwitserland geeft voeding aan het vooroordeel dat de wijnen daar ‘provinciaal’ zouden zijn. In de jaren ’70 werkten enkele producenten deze mening in de hand door de productie van uitdrukkingsloze landwijnen. Maar inmiddels houden talrijke familiebedrijven een grote verscheidenheid aan lokale en regionale wijnstijlen op hoog niveau in stand. De tegenwoordig actieve generatie wijnbouwers is zeer goed opgeleid, beschikt over een brede wijnbouwkundige horizon en kan, ook in kleine bedrijven, teruggrijpen op hoogwaardige (en dure) keldertechnieken. Met name pinot noir-wijnen, die verkregen worden uit sterk gereduceerde oogsten die tot pulp worden vermalen en in houten vaten rijpen, staan op het punt het aanzien van Oost-Zwitserland ook internationaal gezien bij te stellen.

wijnland zwitserland - oost-zwitserland 2.pngIn het zogenoemde föhnkanaal van het Graubündense Rijndal valt Blauburgunder stevig en goed gestructureerd uit. Door zijn uitdrukkingskracht lijkt deze wijn te zijn geschapen voor de opvoeding in barriques. De zuidelijke valwind begunstigt ook de wijnbouwrestanten aan de Walensee en in de Centraal-Zwitserse kantons. In de twee halfkantons van Appenzell groeien wijnstokken tot op 650 meter hoogte. Het noordelijke, tot het kanton Sankt Gallen behorende Rijndal vormt klimatologisch en stilistisch de overgang naar de wijnbouw van het Bodenmeer.

Omdat de Zwitserse oever van het Bodenmeer op het noorden ligt, vindt men daar de beste wijnen op morenenheuvels in het achterland, langs het Thur- en Seebachdal, en ook bij Stein am Rhein, waar de Rijn het meer weer uitstroomt. De pinots die hiervandaan komen, worden gekenmerkt door een fruitige, pittige diepte. De Blauburgunders uit het regenarme Klettgau zijn in de regel zachter en vleziger. Hetzelfde geldt voor het tussen Schaffhausen en Winterthur liggende, als ‘Zürcher Weinland’ bekendstaande gebied, waarvan de sappige Blauburgunders bijna zonder uitzondering in de metropool worden gedronken. Langs de Boven-Rijn en zijn rivieren bevinden zich de laagstgelegen wijnbouwgebieden van Oost-Zwitserland: 355 meter boven de zeespiegel bij Eglisau, 340 meter bij Dottingen in Aargau, 312 meter bij Aesch in het dal van de Birsch in het kanton Basel-Land.

In het kanton Aargau wordt de stijl van de pinot vooral bepaald door de keldertechniek. Door het bijna unisono gepraktiseerde versnijden van pulpvergiste en pulpverhitte partijen ontstaan uitgebalanceerde, toegankelijke wijnen. In het Limatdal aan het meer van Zürich treft men pittige, vast gestructureerde Blauburgunders aan.

BRONNEN: Uitgever Ullmann
AUTEURS: Ulrich Sautter, Eckhard Supp, Patrick Fievez, Anthony Rose
TEKSTBEWERKING: Arie Benda, APERITIEF

kaart wijnland zwitserland

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.