Wijnfraude – 5 voorbeelden van wijnfraude

wijnfraudeAfgelopen week kondigden we al aan dat we met een reeks artikelen over wijnfraude aan de slag gaan. In het eerste artikel Wijnfraude zo oud als de weg naar Rome schreven we over wat wijnfraude is en dat het in niets nieuws is in de wijnwereld.

Om nog duidelijker uit te leggen wat er allemaal onder wijnfraude valt vandaag een aantal grote wijnfraude zaken die zich hebben afgespeeld in de afgelopen jaren in Europa, maar ook buiten Europa.

5 voorbeelden van wijnfraude

Antivrieswijn – Oostenrijk, 1985

1985, de populariteit van zoete wijnen is ongekend en de vraag naar zoete wijn overtreft het aanbod ervan. Oostenrijkse wijnboeren konden de vraag niet aan en maakten zich schuldig aan het bijmengen van (drogere) wijn met glycol. Deze stof wordt omschreven als een kleurloze, stroperige alcohol met een zoete smaak die als antivries wordt gebruikt in radiatoren van auto’s. (wiki)

Door het toevoegen van deze stof aan gewone wijn werd deze wijn zoeter en kon er aan de te grote vraag naar zoete wijn worden voldaan. Overigens waren de hoeveelheden die aan de wijn waren toegevoegd niet schadelijk voor de mens, maar het is wel valsspelen. De Oostenrijkse wijnhandel werd dan ook flink afgestraft. Het vertrouwen in het wijnland was weg en de export daalde tot een diep, diep, dieptepunt.

Drinken tot je erbij neer valt – Italië, 1986

Tja in dit geval dus echt letterlijk. In Italië stierven meer dan 20 mensen na het drinken van vergiftigde wijn. Ook werden 10 mensen blind na het drinken van deze wijn. Aan de gedronken wijn was methanol toegevoegd. Methanol (brandalcohol) is een uiterst giftige goedje dat bij inname de dood en blindheid tot gevolg kan hebben. Methanol zit bijvoorbeeld ook in spiritus en is de reden dat spiritus niet gedronken kan worden.

Methanol was aan de wijn toegevoegd om het alcoholpercentage in de wijn te verhogen naar 12 procent. De wijn was voornamelijk goedkope rommel die naar Europese buurlanden werd geëxporteerd om met lokale wijn vermengd te worden.

Knollen voor citroenen verkopen – Frankrijk/VS, 2010

Het bekende Amerikaanse wijnconcern Ernest&Julio Gallo lieten zich knollen voor citroenen verkopen. Wat was het geval? Voor het Red Bicylcette-label kocht het wijnconcern pinot noir-druiven in de Languedoc-streek. Althans dat dacht het wijnconcern. In werkelijkheid hadden malafide producenten het wijnconcern wijn (die het wijnconcern zelf nog verder verwerkt) gemaakt van de goedkopere druivensoorten merlot en syrah verkocht. De wijn werd door Gallo echter wel als pinot noir verkocht. Meer dan 16 miljoen flessen (zo’n 460 olietankers vol) met een waarde van 5,5 miljoen dollar, maakten de belofte van het etiket niet waar.

De Franse douane kwam de wijnfraude op het spoor doordat de hoeveelheid wijn die aan het Amerikaanse wijnconcern werd geleverd bijna evenveel was als (aan pinot noir) in de hele Languedoc was geproduceerd. De verdachte producenten werden schuldig bevonden en veroordeeld tot hoge geldboetes en voorwaardelijke straffen

Beleggen in wijn loont… niet – Nederland 2012

In november 2012 werden de drie verdachten van een beleggingsfraude met wijnen uit de Bordeaux tot flinke celstraffen veroordeeld.  De drie verdachten waren allen werkzaam onder de naam Bordeaux Advisery. Dit bedrijfje maakte 360 beleggers in totaal 19,4 miljoen euro afhandig. Het bedrijf liet mensen in wijn beleggen en beloofde rendementen van 30 procenten per jaar. Ze haalden 19,4 miljoen euro op, waarvan 1,4 miljoen echt in wijn werd belegd. Volgens het OM werden er 90.000 flessen wijn gekocht die ‘zo slecht’ waren dat ze in een executieveiling ‘maar’ € 470.000 waard bleken. De beleggers kunnen naar hun geld fluiten, want er is niks meer.

Etiketjes plakken – Frankrijk, 2012

Labouré-Roi, een groot wijnhuis uit de Franse Bourgognestreek, wordt beschuldigd van grootschalige wijnfraude, goed voor 2,7 miljoen euro. Het wijnhuis zou etiketten hebben vervalst, goedkope wijn met hun dure grand cru’s gemengd hebben en van dit gebrouwen mengsel ruim 500.000 flessen hebben verkocht. Ook stonden er op de etiketten vermeldingen van gewonnen medailles, die niet bestaan. De fraude kwam aan het licht toen een zakenman op een veiling in New York flessen vervalste Bourgognes aanbood, afkomstig uit een onmogelijk jaar.

Deze zaak loopt nog…

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.