Filmpje: Wijnbouw in Californië

Wijngaarden CaliforniëWijn kent een rijke geschiedenis. In landen als Frankrijk, Duitsland en Italië is het maken van wijn zo oud als de weg naar Rome (en misschien nog wel ouder). Het maken van wijn buiten Europa kent een veel minder lange geschiedenis. In bijvoorbeeld Amerika, Australië en Zuid-Afrika kwam het produceren van wijn pas veel later begonnen.

 

Californische wijnbouw

Wijnstreken Californië kaart
Californië is veruit het bekendste wijnbouwgebied van de Verenigde Staten. 90 procent van alle Amerikaanse wijn wordt in de staat Californië gemaakt. Het Californische wijnbouwgebied is onderverdeeld in 6 districten:

  • North Coast
  • Humboldt
  • Sierra Foothills
  • Central Coast
  • Central Valley
  • South Coast

 

Californische wijnbouw; hoe het begon

Dat California wijnbouw kent, heeft het te danken aan de franciscaner monniken die vanuit Mexico de eerste wijnstokken meenamen naar California. In de gestichte missieposten, hadden missionarissen wijn nodig voor bij de mis. In 1779 plantte de Franciscaner monnik, Junípero Serra, afkomstig uit Mallorca, de eerste wijnstokken in de buurt van San Diego en legde hij daarmee de eerste wijngaard aan. Deze wijnstokken waren afstammelingen van wijnstokken die Spaanse kolonisten hadden meegebracht. Californië werd in deze tijd overspoeld door goudzoekers. Het goudzoeken werd echter voor velen een grote desillusie en men moest iets anders vinden om zich in leven te kunnen houden. Velen van hen legden zich toe op de wijnbouw.

Tegenslagen in de Californische wijnbouw

De opbouw van de Californische wijnbouw ging niet zonder slag of stoot. De wijngaarden in Californië hadden te maken met nare plantenziekte als meeldauw en de gevreesde phylloxera (zo rond 1870, maar ook in 1980 ging deze druifluis te keer op de wijngaarden) en meeldauw.

Maar ook de drooglegging (1919-1933) door de Amerikaanse regering zorgde er voor dat veel wijnboeren stopten met het maken van wijn en zich op andere dingen gingen toeleggen.

Toen de drooglegging werd opgeheven, werden een heleboel wijngaarden weer opnieuw beplant, maar ook de Depressie en de Tweede Wereldoorlog zorgden er voor dat de wijnproductie in Californië toen nog niet echt op gang kwam.

Bloei en groei van de wijnbouw in Californië

Rond 1965 komt er een grote ommekeer voor de Californische wijnbouw. De vraag naar droge cépage wijnen neemt toe en de vraag naar zoete wijnen neemt af. Dit vraagt om een nieuwe visie op het maken van wijn en om wijnmakers die met een nieuwe visie hierop aan de slag gaan. Het roer gaat ook om.  Men begint met het maken van wijn van Franse druivensoorten, gerijpt op Franse eikenhouten vaten en men begint meer zorg te besteden aan de vinificatie (het geheel van de verrichtingen die noodzakelijk zijn voor de verandering van de most (de geperste druiven) in wijn).

De Californische wijnen worden beter en beter en de Californische wijnen zullen uiteindelijk in 1976 de ultieme bekroning verkrijgen tijdens de legendarische blindproeverij in Parijs en als topwijnproducent erkend worden.

Paris Tasting of 1976

Op 24 mei 1976 wordt er in Parijs een blinde proeverij georganiseerd op initiatief van Steven Spurnier, een Britse wijnhandelaar in Parijs en Patricia Gallagher uit de Verenigde Staten. Het leek hen een leuk idee om de Franse wijndeskundigen kennis te laten met de wijnen uit Californië. Tijdens de proeverij werden er Californische wijnen geproefd, maar ook grote bekende Franse wijnen. Overigens was Spurnier, die zelf alleen maar Franse wijnen verkocht, er zelf niet van overtuigd dat de Californische wijnen enige kans maakten.

Tijdens de proeverij ontstond er verwarring en discussie bij de juryleden over het land van afkomst van de blind geproefde wijnen. Zo werd bijvoorbeeld de Batard-Montrachet ’73 als Californische wijn bestempeld: “Dit is onomstotelijk Californische: die wijn heeft geen neus”… zei een jurylid.

Toen de scores aan het einde van de proeverij bij elkaar opgeteld werden, bleek dat zowel de rode wijn als de witte wijn, die door de proevers als beste waren beoordeeld uit Californië kwamen. Deze blinde proeverij bewees dat ook buiten Frankrijk voortreffelijke wijnen gemaakt konden worden en dat wijnmakers niet per se een lange familiegeschiedenis in het vak behoefden te hebben om topwijnen te kunnen maken. Dit zorgde voor een grote schok in de internationale wijnwereld en voor veel kritiek, onderzoek, ontkenning en uiteindelijk ook bevestiging. (Voor de scores van de jury en een overzicht van de geproefde wijnen, klik je hier).

Voor de proeverij was de gehele Franse pers uitgenodigd, maar niemand op George M. Taber kwam opdagen. Taber heeft ook een boek geschreven over deze proeverij: ‘The Judgment of Paris: California vs. France and the historic Paris Tasting that revolutionized Wine’(2005). Ook is het verhaal verfilmd in de film: Bottle Shock.

Het Californië van nu

Californië is de 4e wijnproducent ter wereld. Californië produceert jaarlijks meer dan van 2 miljard liter wijn, dat zijn bijna 3 miljard. De wijnen uit Californië staan bekend om hun constante, hoge kwaliteit. Er zijn tegenwoordig duizenden wijngaarden die samen meer dan 224.000 hectare groot zijn. 60 procent van de wijngaarden is beplant met de blauwe druif en dan vooral met de Cabernet Sauvignon en Zinfandel. De andere 40 procent is beplant met de witte druif en dan vooral met de Chardonnay, maar ook de French Colombard en de Voignier worden meer en meer aangeplant.

De wijnstreken in Californië zijn onderverdeeld in American Viticultural Area’s (AVA’s) en daarvan zijn er nu meer dan 90. Een AVA zegt alleen iets over het gebied; 85 procent van de druiven waarvan de wijn is gemaakt, moet uit dat gebied komen.

Filmpje: Hugh Johnson: De wijnbouw in Californië; een introductie

In het filmpje van vandaag neemt Hugh Johnson ons mee naar Californië.

 

Andere leuke filmpjes over wijn:

Filmpje: Australische wijn en hoe het begon
Filmpje: In den beginne daar was wijn…
Filmpje: De rol van wijn in het Romeinse Rijk
Filmpje: Duitse monniken
Filmpje: Een middeleeuwse boottocht
Filmpje: La Romannée Conti
Filmpje: Champagne

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.