Wijnbloggers proeft: 10 jaargangen Pinot Noir van het wijnhuis Hamilton Russell

Verticale wijnproeverij, Hamilton Russell

We kennen allemaal het principe van een wijnproeverij. Je proeft verschillende wijnen waarbij je let op de geur, smaak en uiterlijke kenmerken. Je maakt daarbij aantekeningen en vergelijkt verschillende soorten wijnen met elkaar. Zo zet je een houtgelagerde Chardonnay tegenover een Sauvignon Blanc en ontdekt dat deze twee wijnen van elkaar verschillen qua kleur, geur en natuurlijk de smaak. Deze ontdekkingstocht leert je stapje bij beetje meer over wijnen en je leert wat voor wijnen er bij je passen.

Maar wat nou als je alleen maar dezelfde wijnen gaat proeven van eenzelfde wijnmaker en dezelfde druif? Dat is dus echt even next level proeven. En dat maakt het des te interessanter, want wat doet tijd met een wijn? Ieder jaar is weer anders qua oncontroleerbare facetten zoals het klimaat. Nou.. dit is dus wat we gedaan hebben. Wij hebben 1o jaargangen van de beroemde Pinot Noir van Hamilton Russell mogen proeven en hebben daarbij ook nog eens heerlijk geluncht bij restaurant Rijks (overigens echt een aanrader om eens te gaan eten als je een dagje Amsterdam op de planning hebt staan, of hier gewoon in de buurt woont dat kan ook).

Wijnhuis Hamilton Russell

Voordat ik jullie alles ga vertellen over deze bijzondere proeverij voorzie ik jullie eerst van wat achtergrondinformatie. Wel zo handig.

Afbeeldingsresultaat voor vineyard hamilton russellOprichter Tim Hamilton Russell kocht in 1975 170 hectare in de Hemel-en-Aarde vallei, in het meest zuidelijke en koelste deel van Zuid-Afrika. Zijn Pinot Noir en Chardonnay genoten al snel een grote reputatie. Zoon Anthony, die het bedrijf in 1991 overnam, besloot zich daarop te concentreren. Zijn wijnen genieten grote waardering, met zelfs een maximale waardering van vijf sterren voor de Chardonnay in Platter’s wijngids. Een unieke prestatie. Van recente datum is de Ashbourne; een super Pinotage die zeer beperkt leverbaar is (bron: www.orbwijn.nl).

10 Jaargangen Pinot Noir proeven

Wat was het een intens warme dag (deze proeverij vond plaats in september, niet meer voor te stellen dat het zo kort geleden zó warm was) en juist vandaag besloot ik lekker naar het Rijks te wandelen. Slechte keuze. Ik heb drie kwartier moeten bijkomen van de hitte. Nevermind, het was het allemaal waard. Het wijnhuis Hamilton Russell is dus een bekend Zuid-Afrikaanse wijnhuis en valt op door de Pinot Noir wijnen. De vintage uit 2015 heeft maar liefst 93 van de 100 punten gekregen van Wine Spectator (!). Wijnen van hoge kwaliteit dus, dit moet een geweldige middag gaan worden! Mister Anthony Hamilton himself was aanwezig en vertelde zijn verhaal over dit prachtige wijnhuis en de bijbehorende wijnen en tien jaargangen.

De 10 jaargangen en ik (in de spiegel, kiekeboe!)
De 10 jaargangen en ik (in de spiegel, kiekeboe!)

Het proeven van wijnen is niet makkelijk. Door het creëren van een referentiekader ga je steeds meer herkennen. Het is echter van een heel ander level om dezelfde wijn van dezelfde maker maar uit verschillende jaren goed te proeven en beoordelen. De wijngaard van Hamilton Russell ligt dicht bij de oceaan en dat heeft invloed op de druiven en dus op de wijn. Het klimaat is daardoor koel en gematigd en er wordt zelfs wel eens een vergelijking gemaakt met het klimaat van de Bordeaux. De grond waar de wijnranken groeien bestaat uit klei en steen. Dit wetende kan je de wijnen bewuster gaan proeven. Ik was op zoek naar gebalanceerde zuren en mineraliteit.

Maar wat viel mij nu eigenlijk op? Tijd kan veel betekenen voor een wijn. Soms spreekt men over ‘kindermoord’, dan is een wijn te snel gedronken en zou de wijn beter tot zijn recht komen als deze nog even ongeopend blijft. Aroma’s die de wijnmaker in de wijn wilde hebben kunnen zich dan pas ontpoppen.

Voor de Pinot Noir van Hamilton Russell geldt dat de jaren echt van elkaar verschilde en ik had niet gedacht dat ik dat kon proeven. Wat mij opviel is dat niet alle jaargangen hetzelfde alcoholpercentage hadden. Ze verschilde van 13,5% tot 14%. Jaargang 2006 & 2012 waren jaren waarin de temperaturen hoger waren dus deze wijnen beschikken net een 0,5% meer alcohol. Qua smaak viel mij op dat de jongere jaargangen frisser waren en laagdrempeliger waren. Deze wijnen zouden op ieder moment gedronken kunnen worden. Hoe ouder de wijn hoe meer aroma’s en hoe zwaarder de wijn wordt. Daar wil je dan liever wat bij eten. Het jonge fruit maakt ook plaats voor wat rijper fruit. De wijn wordt steeds complexer. Ieder jaar heeft eigen kenmerken die te maken hebben met het goede of slechte weer van dat jaar en allerlei andere aspecten. Het was zeer bijzonder om wijnen op deze manier te mogen proeven en om de wijnmaker zelf te ontmoeten. Wat is de wijnwereld toch een geweldige wereld. Ik leer iedere dag weer bij! En ik stop nog lang niet..

De lunch

Do I have to say more?

hr-2 hr-3 hr-4 hr-5

In Nederland wordt Hamilton Russel vertegenwoordigt door Oud Reuchlin & Boelen. De wijnen van Hamilton Russell zijn te koop bij verschillende verkooppunten. Zet zelf eens verschillende jaargangen tegenover elkaar en ervaar wat tijd en klimaat met wijn doet. 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.