Wat voor wijn drinken we met Pasen?

De paashaas is weer in het land, de eitjes zijn zorgvuldig verstopt en het paasbrood is besteld. Pasen is sinds een aantal jaar flink aan het uitgroeien tot een heus culinair feest. En wie zijn wij om daar niet aan mee te doen? Ik vind het persoonlijk heerlijk om de tafel lekker aan te kleden en uit te pakken. En bij lekker eten hoort natuurlijk ook lekkere wijn. Nu hebben onze bloggers de juiste expertise in hun mars om advies te geven over de juiste ‘Paaswijnen’. Mocht je nog wat tips nodig hebben,  maak daar dan nuttig gebruik van.

paashaas wijn

Het is misschien eerst wel een idee om even stil te staan bij het Paasfeest zelf voordat we meteen naar de wijnen overgaan. Ik denk dat je versteld zal staan van het aantal mensen die eventjes niet meer precies weten wat Pasen is en waarom we het vieren. En nee, het heeft van oorsprong niets te maken met de paashaas natuurlijk.. Dus even in het kort, wat is Pasen ook alweer?

Wat vieren we met Pasen?
Pasen is een belangrijk Christelijk feest. Er wordt dan gevierd dat Jezus uit zijn dood opstond. Op goede vrijdag stierf Jezus aan het kruis. Na drie dagen stond hij op uit de dood. Verder wordt Pasen ook gezien als een lentefeest. De lente breekt aan en de tijd van schaarste van landbouw door de winter is voorbij.

jezus pasen

Wanneer vieren we Pasen?
Pasen valt altijd tussen 22 maart en 25 april. Het wordt nooit eerder of later gevierd. Het feest valt elk jaar op een andere datum. Dat het feest ieder jaar op een andere datum wordt gevierd, heeft met de maanstand te maken. Pasen wordt de eerste zondag na de eerste volle maand gevierd. Om te bepalen of het volle maan is, wordt er gekeken naar een bepaalde standaard, de Paschal PMF. Deze geldt wereldwijd. In elk christelijk land wordt Pasen dan ook op dezelfde data gevierd. In Nederland wordt het twee dagen gevierd, maar er zijn ook landen waar het feest bijna een hele week duurt. Zo wordt het in veel Zuid-Amerikaanse landen een heilige week genoemd, ofwel Semana Santa. Deze week bestaat uit het vieren van Aswoensdag, witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en Pasen.

Eieren
Eigenlijk bestaat er helemaal geen verband tussen eieren en het Christelijke paasfeest. Vroeger dachten boeren dat eieren een soort kracht bezaten. Het verhaal ging, dat als mensen eieren in de grond stopte dit zorgde voor een goede oogst. Katholieken gebruikten eieren om na de vastenperiode weer op krachten te komen. Verder worden er op Palmpasen eieren verzameld.

De paashaas
De paashaas is onmisbaar bij het paasfeest. De paashaas komt eigenlijk uit Duitsland, waar hij net zo belangrijk is als Santa Claus in Amerika. In Duitsland geloofde men dat de haas eieren legde en deze ook verstopte. Er wordt gezegd dat kinderen daar naar eieren zochten en konijnen en hazen zagen vluchten. Ze waren er daarom van overtuigd dat de eieren van de konijnen waren. Op deze manier is de paashaas ontstaan. Verder wordt er ook wel gezegd dat de haas ooit het symbool was van vruchtbaarheid. Deze werd dan ook als een symbool van het lentefeest gezien (bron:http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/feestdagen/91106-wat-vieren-we-met-pasen.html).

Pasen en wijn
Na een kort lesje geschiedenis is het tijd voor de Paaswijntips van onze Bloggers.

Hinke de Jong |Brouzje | Champagne

Bij het paas ontbijt : voor aangenaam ontwaken met een ei de, Brut Tradition van J.M. Goulard.
Ook beschikbaar in klein formaat voor 4 glazen.

Bij de paas lunch : heerlijk fris maar ook zwoel, vol van smaak en nuances, een absolute top champagne de Prestige van het Grand Cru huis Corbon.

En dan bij hét paasdiner : een verfijnde champagne op hout gerijpt die ook staat te pronken én wordt geschonken in Michelin restaurants vanwege de klasse, een wat vollere champagne en daarom ook goed passend bij diner, de Brut de Fût van Aspasie.

Bianca van der Ven | Wijnologie

Witte wijn: Le Petit Balthazar – Viognier/Sauvignon Blanc. De kleur is helder geel met groene en zilveren tinten. Intense neus met limoen, grapefruit en exotisch fruit van de viognier. De sauvignon zorgt voor de elegante frisheid. Een soepele crispy aanzet met frisse tonen, gevolgd door een ronde zure smaak met gekruide limoen. Het geheel heeft een fijne smaakbalans en een lange fruitige afdronk.

Leuk om te weten: De wijnen van Le Petit Balthazar zijn vernieuwend en van hoge kwaliteit. Met een laag alcohol percentage komt er een lager aantal calorieën in, 87 calorieën per glas, dat is ongeveer 20% minder dan een gemiddeld glas wijn! Toch fijn tussen al het ‘paasgeweld’! 😉  Dit lagere alcohol percentage is natuurlijk bereikt zonder enige technische interventie.

Rosé: Dune – Gris de Gris. In de geur rozen, perzik en mandarijn. In de smaak verfijnd zacht, fris en bloemig. In balans en uiterst elegant. Een rosé die je drinkt met je pink in de lucht.  Een prima ballerina. Gracieus, elegant en verfijnd. Lekker met vis en schaaldieren of wat lichte tapas. Of gewoon zo, op het terras of in de tuin. Bij voorkeur met zon.

Rode wijn: Petit Pittacum – Mencia. Petit Pittacum van Bodegas Pittacum, gelegen in de D.O. Bierzo, is gemaakt van 100% mencia druiven. De druiven worden handmatig geoogst en in kleine manden overgebracht naar de Bodega. Na een strenge selectie word de wijn geperst en vergist, vervolgens rijpt de wijn 3 maanden op Eiken vaten. Mooie, intense neus van rood fruit als aardbeien en frambozen. Heerlijke knisperende wijn met milde kruiden, geroosterd hout, vanille, kaneel en zwarte peper.

Bovenstaande wijnen zijn te koop in de webwinkel van Wijnologie.

Marieke Botman | De wijnbeurs 

Wat kan er met Pasen gedronken worden? Pasen is het begin van de lente, eieren zoeken en uiteraard lekker eten. De kippeneieren worden weer beschilderd of worden verwerkt in heerlijke gerechten. Wellicht denkt u eraan om een traditioneel gerecht met kip te bereiden. Maar wat schenkt u daarbij? De Wijnbeurs geeft u wat inspiratie.

De Blackhawk Chardonnay is één van de huisfavorieten van de Wijnbeurs. De kans is dus groot dat deze Californische witte wijn goed zal smaken. Het heeft een klassiek Chardonnay-bouquet vol abrikoos, citrus, gele appel, ananas en op de achtergrond wat getoast eiken. Een goede combinatie met deze vollere wijn is een ziltige salade zoals een Ceasar Salade met ei of traditionele Eggs Benedict.

De knapperig frisse Excellence Rosé uit de Pays d’Oc is in de stijl van een mooie Provence-rosé. De wijn heeft een stuivende geur met framboos en verse aardbei. Een ideale picknick begeleider! Voor degene die het nog iets te koud vinden voor een picknick: de rosé smaakt ook heerlijk bij salades en kipgerechten. Maak bijvoorbeeld kip in het pannetje bereid in een lichte rode wijn.

Om de lente bruisend in te luiden kunt u de Paasbrunch beginnen met een feestelijke La Pauline Brut. Deze Crémant de Bourgogne is net als de meeste Champagnes gemaakt van witte en rode druiven voor extra complexiteit en frisheid. Een delicaat bruisende Crémant Brut die menig Champagne doet verbleken! Een goed begin van een overheerlijke brunch of diner.

Marcel Veenhuizen & Erica Bouwman | Grapeful

Wijnhuis Bolla
Het verhaal van het wijnhuis Bolla begint bij één man, Abele Bolla. Hij woont in het noorden van Italië, in de streek Veneto, waar hij een kleine familieherberg runt. Om zijn gasten meer dan alleen een verblijf te kunnen bieden, besluit hij in 1893 een wijn te produceren die hij zijn gasten kan schenken. Deze Soave is een lichtgele, frisse, aromatische wijn die de essentie van het Veneto gebied goed weerspiegelt. De vraag naar deze wijn groeit naarmate steeds meer mensen zijn wijn proeven. Naar aanleiding hiervan besluit de familie zich volledig te richten op de wijnproductie. Ruim 130 jaar later is het wijnhuis Bolla uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd wijnhuis met een groot scala aan wijnen. Wat is gebleven is de unieke smaak van de Bolla wijnen voortkomend uit het bijzondere klimaat en terroir van het Veneto gebied.

Bolla – Pinot Grigio 2012
Verfrissende droge wijn met een zachte aanzet. Mooi bouquet met aroma’s van, citrusfruit en meloen. Mooie structuur, goed in balans, bezit een ronde, lange afdronk. Ook weer een verfrissend en verfijnd glas van Bolla. Een lichte en elegante stijl maar toch heel divers in zijn smaak.

Deze Pinot Grigio uit Veneto, Italië is een zacht en verfijnd glas Pinot Grigio. Niet te vergelijken met Pinot Gris uit de Elzas. Elegant, zacht, fris, droog en zoals de Pinot Grigio druif betaamt: heel veel diverse smaken zoals het zuur en zoet van citroen en limoen, het zoet van peer en het bitter van meloen. Lekker als aperitief, met zachte kazen of met diverse vis. Bijvoorbeeld even heel kort gegrilde coquilles, mmm.

Wijnhuis Château de Brigue
De wijngaarden van Château de Brigue zijn al sinds 1779 bezit van de familie Brun. Château de Brigue ligt in het hart van de Provence tussen de steden Aix-en-Provence en Cannes. In 1970 startte Roger Brun met het maken van wijn. In 1986 nam Fernarnd Brun het stokje over en onder zijn leiding bleef het bedrijf verder groeien tot de 120 hectare die het domein nu groot is. Het domein dankt zijn naam aan het gehucht Brique, gelegen op het domein, dat tot 1916 door zes verschillende families werd bewoond.

Inmiddels staat de derde generatie aan het roer de broers Jean-Michel, Christian, Olivier en Frederic Brun runnen nu het domein. De Chateau de Brique rosés worden gemaakt met druiven afkomstig van de eigen wijngaarden. De wijngaarden zijn aangeplant met druivenrassen die zich thuis voelen in de Provencaalse warmte, blauwe druiven rassen zoals: grenache, cinsault, syrah en cabernet sauvignon en de witte druivenrassen sémillon, rolle, clairette & ugni blanc

Brigue Provence Rosé – 2012
Wij zijn als een blok gevallen voor de heerlijke frisse, fruitige en subtiel kruidige rosés van de Château de Brique met de kenmerkende lichte roze/ koperkleur. Meer dan negentig procent van de wijnen die Château de Brigue maakt zijn rosés, daarnaast maken ze nog een kleine beetje witte en rode wijn die wij ook in ons assortiment voeren.

Fris droog van smaak met subtiele hints van aardbei, framboos, kruidigheid, citrusfruit, sinasappel en frisse perzik. Bleek roze van kleur met prachtige kopertint. De wijn is fris droog van smaak met subtiele hints van aardbei, frambozen en Provençaalse kruidigheid aangevuld met citrusfruit, sinaasappel en frisse perzik. De ultieme aperitief rosé om door te schenken bij lichte voorgerechten en borrelhapjes. Deze wijn bestaat uit de volgende druivensoorten: 40% Grenache, 40% Cinsault, 20% Cabernet Sauvignon.

80% van alle wijnen in de Côtes de Provence komt in de vorm van rosé op de markt. Geen diep gekleurde fruitbommen maar meer subtiel van karakter.

Brigue Provence rosé heeft een bleke zalmkleur, en een al even subtiel aroma van wilde aardbeien, mandarijn en kruiden. Qua smaak is deze wijn opvallend mondvullend, met frisse zuren en een heerlijke fruitigheid. Spoel hier een hard geitenkaasje of bouillabaisse mee weg.

Wijnhuis Viña Tarapacá
Estate Viña Tarapacá beslaat de complete Roario de Naltugua vallei met een totale oppervlakte van maar liefst 2900 ha. Viña Tarapacá beschikt over een aan de buitenzijde traditioneel ogende, maar van binnen zeer eigentijdse kelder. Hier vindt de vinificatie plaats onder volledige beheersing van de temperatuur. Vergisten en rijpen van de wijnen geschiedt op deels Frans en Amerikaans eikenhout.  Hier worden wijnen gemaakt die een meer dan  honderd jaar oude traditie vertegenwoordigen en tegelijk een eigentijdse elegantie reflecteren.

Het Tarapacá Estate heeft een zeer goede reputatie en door de jaren heen is het de “demonstratie winery” geweest binnen diverse holdings. Sinds 2008 is Viña Tarapacá gefuseerd met San Pedro en is nu het op 1 na grootste wijnbedrijf van Chili.

De wijnmaker Ed Flaherty
Ed Flaherty is in 2006 aangetreden als hoofd wijnmaker bij Tarapacá. Deze flamboyante Californiër heeft de koers van Tarapacá flink bijgestuurd. Hij ontdekte in andere gebieden, zoals Leyda, nieuwe wijngaarden om nog mooiere witte wijnen te maken. De bestaande wijngaarden werden onderzocht en deels opnieuw aangeplant met kwalitatief nog beter geschikte wijnstokken. Dankzij zijn kennis en vernieuwing zijn de wijnen van Tarapacá nog beter herkenbaar aan hun elegantie, grote expressie en tipiciteit.

Viña Tarapacá – Sparkling Wine Brut
De Tarapacá Sparkling is gemaakt volgens de methode charmat met 2x een gisting met gist uit de Champagne streek. Gemaakt van 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir en 25% Sauvignon blanc druiven. Slechts enkele bedrijven in Chili hebben de know how om mousserende wijnen te maken. Tarapacá kocht de winery van Mumm, renoveerde alles en maakte de eerste oogst in 2002 onder leiding van de oenoloog Sergio Correa, wijnmaker van het jaar 1998. Sindsdien is de Sparkling nog een stuk verfijnder geworden.

Licht gele wijn met fris aroma. Elegante wijn met stevige smaak en verkwikkende frisheid. De wijn heeft een goede mousse en heeft een volle, zachte droge smaak die niet te droog is.

Fijne paasdagen allemaal! 

pasen 2

 

 

 

1 Reactie

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.