Vanavond is, zoals we in ons andere artikel van vandaag al aankondigde, de nieuwe aflevering Gort à la Carte. Het programma van Ilja Gort, de Nederlandse wijnboer uit de Bordeaux, waarin Ilja Gort zijn gastronomische neus steekt in alles wat Frankrijk op culinair vlak te bieden heeft. Vanavond gaat het over croissants. Wist je trouwens dat de croissant helemaal niet zo Frans is als wij denken? De croissant komt namelijk oorspronkelijk uit Oostenrijk. Maar goed dit terzijde, terug naar Ilja Gort.
Als voorproefje op de uitzending van vanavond, doet Ilja Gort hier alvast uit de doeken wat Het Geheim van de Croissant is….
Van Ilja Gort: ‘Het geheim van de Croissant’
Mijn gedroomde ontbijt bestaat uit de krant, een kop koffie, een knapperige croissant en een zonnig terrasje.
Van deze vier parameters – krant, koffie, terras, croissant – is de laatste het lastigste. Vreemd, want dagelijks worden er in Frankrijk 65 miljoen croissants gebakken.
Maar het verwarrende is dat die 65 miljoen croissants elke dag anders zijn. Zo biedt de boulangerie in ons dorpje de ene dag rondborstige, fraai gekromde halvemaantjes, terwijl dezelfde bakker de daarop volgende dag een bakblik vol kaarsrechte witte deegkogels zijn vitrine in schuift.
En dat gebeurt niet alleen in ons nietige wijnboerendorpje, nee, dit fenomeen heb ik waargenomen in stad en land, van Parijs tot Perpignan. Het lijkt wel of in heel Frankrijk niemand weet hoe je een fatsoenlijke croissant bakt.
Zomaar wat voorbeelden
Van links naar rechts: de vette slappe-hap-croissant, de kleurloze ik-smaak-naar-niks-croissant en de gestreepte kijk-mij-eens-croissant
Van links naar rechts: de schuldbewuste ik-ben-eigenlijk-veel-te-klein-croissant, de vormloze wat-ben-ik-eigenlijk?-croissant en de moddervette ik-ga-jouw-aorta-blokkeren-croissant
Van links naar rechts: de doodenge ik-ga-JOU-opeten!-croissant, de halfverkoolde eet-mij-niet-croissant en de angstige ik-ben-helemaal-geen-croissant-croissant
En weer van links naar rechts: de kaarsrechte droge-doos-croissant, daarnaast de fantasieloze, keurig nette
ik-heb-geen-pik-croissant en de apetrotse kijk-mij-‘ns-met-m’n-pik-croissant
Kortom, een panklaar onderwerp voor een aflevering van Gort à la Carte.
Per Méhari inspecteerden we de graanschuur van Frankrijk, La Normandie.
We genoten van de croissants van een bakkeres, zo aanstekelijk vrolijk dat we een week lang om haar heen bleven hangen. We analyseerden hoogstpersoonlijk het zoutgehalte van het gras voor de Beurre d’Isigny, een bijzondere boter die zijn zoute smaak krijgt doordat de koeien gras eten waar de zeewind overheen blaast.
Uiteindelijk leert Christophe Cressent, beste bakker van Frankrijk, de wijnboer hoe je de perfecte croissant bakt.
Waarna de eerste wijnboerencroissants ter wereld aan het publiek worden aangeboden en de wijnboer voor deze prestatie de Gouden Eikel krijgt uitgereikt.
Allez, Hartelijk Santé & Bonnes Vacances!
Arie Benda, APERITIEF