Toscaanse wijn, het etiket & ‘Il Gran Rifiuto’.

Artikel van Ella di Vino: Toscaanse wijn, het etiket & het verhaal van ‘Il Gran Rifiuto’.Hadden gisteren een prachtige fles chianti opengemaakt. Zo eentje die we nog bij het wijnhuis zelf gekocht hebben. Eerst een uitgebreide lunch met fijne fles erbij. Daarna rozig en wel de wijnwinkel binnengestapt. Foute boel natuurlijk. Werd om de pink van de prachtige Italiaanse verkoper gewikkeld. Was kansloos tegenover zoveel charmes en na zoveel glaasjes. Doos na doos werd in de auto geladen. Een rokende credit card had ik. Heb heel zuinig gedaan met alle flessen. Slechts sporadisch gaat er eentje open. Die is dan meestal nog prachtig.

Zo ook die van gisteren. Zijdezachte, fluwelen tannines. Nog een spoor van mooi fruit. Maar ook aardse en gerijpte tonen. Zelfs een sliertje chocolade rook ik er in. Heerlijk bij pasta Bolognese. Het etiket vermeldt chianti classico als herkomstbenaming. ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ oftewel DOCG. Wat houdt dat dan allemaal in? En Garantita? Zijn dan andere wijnen dan niet gegarandeerd?

DOCG & Wijn

Denominazione Origine Controllata betekent dat de wijn uit een bepaald gebied komt. En aan bepaalde regeltjes voldoet. Welke druiven wel en niet gebruikt mogen worden bijvoorbeeld.

We maken even een kleine duik in het verleden. Denk aan een gemiddelde pizzeria in Nederland 25 jaar geleden. Al die grote rieten mandflessen aan het plafond. Als kaarsenstandaard of gewoon ter decoratie. Die fles was vroeger de standaard in Toscane. Daar werden toen de chianti’s in geleverd. Heet een fiasco zo’n fles. En dat was de wijn vaak ook. Een beetje dunne, slappe slok. Meer gericht op kwantiteit dan op kwaliteit. Dat gaat natuurlijk nooit lang goed.

Marchese AntinoriArtikel van Ella di Vino - Toscaanse wijn, het etiket & het verhaal van ‘Il Gran Rifiuto’. - Chianti Classico kwam in 1970 als een van de eerste in opstand. Hij maakte een wijn die niet aan de regeltjes voldeed. Maar wel heel erg lekker was. Zijn wijn werd gedegradeerd tot ‘vino da tavola’, tafelwijn. De aller eenvoudigste categorie. Mocht zelfs geen chianti meer heten. Meerdere wijnmakers volgden hem. Il Gran Rifiuto, de grote weigering om de verouderde regels te volgen. Deze wijnen werden bekend als ‘super-tuscans’. De duurste wijnen van Toscane. Prachtige blends van de sangiovese druif met cabernet sauvignon of merlot. Precies de druiven die er niet in mochten!

Uiteindelijk werd in 1992 de wet gewijzigd. Ten gunste van de super-tuscans en dus ook de kwalitieit.

Dat was te proeven gisteravond! Een chianti classico. Waar classico betekent dat de wijn uit het hart van het gebied komt. De oorsprong van de chianti. Vergelijk het met het centrum van een oude stad. Garantita is een van de hoogste Italiaanse kwaliteitsniveau’s. Pas na jarenlang kwalitatief goede wijnen maken, commercieel succesvol en karakteristiek zijn voor het gebied. Dan pas mag je als wijnmaker dat aanvragen. En na goedkeuring op je etiket vermelden.

Onze fles komt van het wijnhuis Badia a Coltibuono. Een voormalig klooster in Toscane. Waar je dus heerlijk kunt eten en logeren. Met een heel leuk winkeltje en een zeer charmante verkoper.

Die van geen weigering wilde weten trouwens.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.