Tannine in wijn

Tannine in wijn - rode wijnTannine in wijn; je vindt het lekker of niet. Dat hangt ook af van je persoonlijke smaak. Toch zijn tannine en wijn moeilijk los van elkaar te zien, want tannine is een belangrijke smaakbepaler in wijn. Tannine lees je dan ook bijna op ieder etiket van een fles (rode) wijn. Het zal je dan ook niet onbekend voorkomen. Maar wat is tannine eigenlijk en hoe komt het in de wijn en krijg je nu meer hoofdpijn van wijn met veel tannine?

Tannine, wat is dat ook alweer?

Tannine is de verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen. Tannines zijn polyfenolen en wordt ook wel looizuur genoemd. Tannine komt zowel voor in witte als in rode wijn, maar komt meer voor in rode wijn. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop rode en witte wijn wordt gemaakt. Tannine vind je vooral in de schillen, pitjes en steeltjes van de druiven.

Hoe komt tannine in wijn?

Daar tannine in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven zit, komt het natuurlijk in het druivensap terecht en wijn wordt van druivensap gemaakt. Nu zit tannine niet alleen in de verschillende gedeeltes van een druif, maar bijvoorbeeld ook in het wijnvat. Door het rijpen van wijn in houten wijnvaten komt er ook (meer) tannine in de wijn.

Zoals hierboven al geschreven komt tannine meer voor in rode wijn dan in witte wijn. Dit heeft te maken met de verschillende manieren waarop rode en witte wijn worden gemaakt. Bij het maken van rode wijn gaat vaak de gehele druif de gistingstank in en gisten de pitjes, steeltjes en schillen mee, terwijl bij het maken van witte wijn de druiven vaak eerst worden geperst. Het sap dat hierdoor vrijkomt wordt dan, zonder pitjes, steeltjes en schillen, in gistingstanks gegoten.

Tannine in wijn - druivenDruiven en tannine

Tannine zit dus in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Toch kun je niet zeggen dat er in elke druif zo en zoveel tannine zit. Het verschilt per druif of druivensoort. Zo hebben druiven met een dikke schil veel meer tannine dan druiven met een dunne schil. Ook jonge, kleine druiven barsten van de tannine. Daar zit veel meer in dan als in grote, gerijpte druiven.

Druiven met een hoog tannine-gehalte zijn bijvoorbeeld: Cabernet Sauvignon, Syrah en Nebbiolo.

Het herkennen van tannine in wijn

Tannine in wijn is vrij gemakkelijk te herkennen. Tannine geeft een wat hardere, drogere of wrangere smaak aan wijn. Wil je goed weten hoe tannine smaakt, bijt dan eens een druivenpitje kapot dan proef je het echt heel goed. Ook een slok koude thee geeft je een goed idee van de smaak van tannine.

Lekker of niet; tannine is belangrijk voor wijn

Of je wijn met (veel) tannine lekker vindt, hangt natuurlijk helemaal af van je persoonlijke smaak. Zelf vind ik het erg lekker. Maar of je het lekker vindt of niet, tannine speelt een belangrijke en ook positieve rol.

Tannine in wijn heeft een positieve invloed op de structuur en op de smaak van wijn. De smaak van tannine kan verschillen. Zo geeft de tannine afkomstig uit de schil meer een droge smaak, terwijl de tannine afkomstig uit steeltjes of pitjes (en ook hout) eerder een wrangere smaak geeft. Tannine bepaalt dan ook het karakter van een wijn.

Tannine in wijn zorgt er voor dat wijn zijn kleur behoudt. Rode wijnen die al jaren liggen te rijpen, houden een mooie rode kleur. De wijnen zullen iets verbruinen, maar het blijft duidelijk rood.

Tannine beschermt wijn tegen bederf en bacteriën. Tannine is een natuurlijk conserveermiddel. Daardoor kunnen rode wijnen langer bewaard worden dan witte wijnen. In witte wijnen zijn vaak weinig tannines aanwezig, waardoor je witte wijn dus ook vaak niet al te lang kan bewaren.

tannine in wijn - wijn en spijs combiWat eet je nu bij wijnen met veel tannine?

Tannine bindt zich met bepaalde eiwitten. Hierdoor zijn tannineuze wijnen dus goed te combineren met gerechten die veel eiwitten bevatten, zoals bijvoorbeeld kaas en vlees. Als tannine zich bindt aan eiwitten, proef je de tannine in de wijn minder en dat wordt door de meeste mensen als prettig ervaren.

Ook bij vette en koolhydraatrijke gerechten is een wijn met veel tannine een aanrader. Vet maakt de tannine soepeler en smaakvoller. Ook pasta en bonen doen het goed met een tannineuze wijn.

Bittere tannines worden minder bitter wanneer je ze combineert met zoute gerechten.

Wijnen met (veel) tannine kun je beter niet combineren met pittige gerechten. Bij pittige gerechten zullen de tannines eerder wrang of zuur gaan smaken. Ook bij zoete gerechten kun je beter voor een wijn kiezen met minder tannine. Wijnen met (veel tannine) zullen de zoetheid van het gerecht verminderen.

tannine in wijn - hoofdpijnWijn met tannine hoofdpijnwijn?

Tannine in wijn kan er voor zorgen dat je er hoofdpijn van krijgt. Niemand is helemaal zeker waarom het drinken van rode wijn kan leiden tot hoofdpijn. Verschillende onderzoeken hebben wel aangetoond dat tannine een oorzaak kan zijn. Tannines zouden de productie van serotonine in de hersenen versterken en veranderingen in de serotonineniveaus kunnen leiden tot migraine als je hier voor gevoelig bent.

Ook uit een onderzoek van Rio Headache Center in Rio de Janeiro, Brazilië is gebleken dat de hoeveelheid tannine in wijn invloed heeft op hoofdpijn. “Hoe meer tannines de wijn heeft, hoe hoger de kans op migraineaanvallen,” zegt onderzoeker Abouch V. Krymchantowski  van het Rio Headache Center in Rio de Janeiro, Brazilië.

Het onderzoek

Zo’n veertig patiënten van deze kliniek, die aangaven dat rode wijn bij hen aanvallen van migraine veroorzaakte, kregen vier halve flessen Zuid-Amerikaanse wijn mee naar huis. Een cabernet sauvignon, een merlot, een tannat en een malbec, waarbij deze laatste twee over een hoog tanninegehalte beschikten. De proefpersonen moesten de flessen wijn met steeds vier dagen ertussen opdrinken en van de 33 mensen die het onderzoek helemaal afmaakten, kreeg bijna 90 procent minstens één migraineaanval binnen 12 uur na het opdrinken van de wijn, zo’n 50 procent had minstens twee migraineaanvallen, een derde kreeg een aanval na elke wijn en vier mensen hadden nergens last van.

De wijnen met een hoog tanninegehalte, waren bij de 18 patiënten die minstens twee migraineaanvallen kregen, meestal de oorzaak. Zo denkt onderzoeker Krymchantowski dan ook dat een hoog tanninegehalte hoofdpijnen uitlokt, maar ook is het heel goed mogelijk dat er ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van een aanval. Factoren als hormonen, slaapgebrek of sulfieten in de wijn.

Dus tja… veel tannine in wijn zal misschien leiden tot hoofdpijn, maar je moet er wel gevoelig voor zijn… Te veel wijn zorgt in ieder geval vaak voor hoofdpijn 😉

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.