Suzuki-fruitvlieg bedreigt wijnoogst

wijnoogst suzuki-vliegAlarmerende berichten over de dreigende Suzuki-Fruitvlieg verschijnen in de media. Fruitvlieg Suzuki is niet te stoppen; tot op heden is er (nog) geen bestrijdingsmiddel.

Wijnoogst snel gebeuren

Wijngaardeniers hebben – ook door de weersomstandigheden – er maar druk mee. Oogsten moet nu snel gebeuren, want de fruitvlieg, afkomstig uit het Oosten wil graag mee oogsten. Ze hebben het dus op de druiven en andere bessen voorzien.

Drosophila suzukii

Suzuki-fruitvliegjes zijn net als gewone fruitvliegjes, klein en bruin van kleur. Toch is er een verschil; namelijk; Het mannetje heeft een zwarte stip op beide vleugels en het vrouwtje legt op een andere manier eieren dan de ‘gewone fruitvlieg’. Ze boort met haar poot een microscopisch gaatje in de bes waarin ze haar eitjes legt.

Van oorsprong komt de Suzuki-fruitvlieg uit Japan. In Nederland is het vliegje voor het eerst in 2012 gesignaleerd. In 2013 is er een groot onderzoek begonnen naar de Suzuki-fruitvliegjes. Wageningse onderzoekers gaan dit jaar de strijd aan met het Suzuki-fruitvliegje. Het beestje heeft het, anders dan het normale fruitvliegje, voorzien op rijp fruit dat bijna klaar is om geplukt te worden. Het Suzuki-fruitvliegje is moeilijk te bestrijden, omdat telers vlak voor de oogst geen giftige middelen meer willen inzetten.

De drosophila suzukii komt oorspronkelijk uit Japan, waar zo’n 80 jaar geleden voor het eerst melding van het beestje werd gemaakt. Het Suzuki-fruitvliegje dook een jaar of 4 geleden voor het eerst in Europa op, in Spanje. Langzaam maar zeker trok het beestje verder noordwaarts. Eind vorig jaar werd het in Nederland aangetroffen, in onder meer Nijmegen en Geldermalsen.

wijnoogst suzuki-vlieg 2
Vrouwtje links – Mannetje rechts

Larfjes in de vrucht

Het Suzuki-fruitvliegje legt eitjes in de vrucht. Doordat er larfjes in groeien, gaat het fruit rotten en wordt het zo waardeloos. De gewone fruitvlieg houdt zich in de zomer bij de fruitschaal of bij de vuilnisbak op en legt eitjes op overrijp fruit
Wageningse onderzoekers gaan proberen het Suzuki-fruitvliegje weg te houden bij het fruit. “Een van de mogelijkheden is ze weg te vangen met andere aantrekkelijke stoffen”, zegt Herman Helsen in het proefstation van de Wageningen Universiteit in Randwijk.

BRON: Wageningse Universiteit, Herman Helsen
Arie Benda APERITIEF©

1 Reactie
  1. Wij ( een in de kinderschoenen staand adviesburo dat kleinschalig en ecologisch werkt aan oplossingen op maat voor problemen in de land en tuinbouw) zijn een ecologisch middel tegen de Suzukivlieg aan het testen op kersen.
    Dit seizoen worden er proeven mee gedaan.
    Wellicht dat het in de toekomst bij kan dragen aan een oplossing in de wijnbouw.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.