Sostegno

Reinder blogIn Piemonte gebeuren interessante dingen. Samen met enkele producenten in Toscane is bijvoorbeeld Angelo Gaja voortrekker geweest van de ‘rinascimento’, de Italiaanse wijnrenaissance.  Het  ‘Nieuwe Italië’. Wijnen van internationale druiven zijn tot grote hoogten gebracht en inheemse, soms bijna verloren gegane druiven hebben een nieuwe status gekregen. Sommige worden als topwijnen verkocht over de hele wereld. Meestal zijn daar ook topprijzen aan verbonden. Er zijn blends van allerlei inheemse druiven of met druiven van internationaal allooi. Het zijn juist de mixen die verrassend zijn. Vaak zijn dit betaalbare wijnen, met een hoog ‘pleziergehalte’. Ik heb blends gehad van nebbiolo, met barbera en pelaverga. Nebbiolo met dolcetto is ook zo’n fijne combinatie. Heerlijke wijn met de allure van een lichte barolo, maar iets toegankelijker.

Wat ik nog niet eerder had gehad was de blend van barbera met pinot nero. Fifty-fifty, vertelde de importeur. Toen ik hem proefde was duidelijk de aardsheid en de lichtheid van de pinot nero aanwezig. Tachtig-twintig, zo leek het. Maar later, in mijn comfortabele stoel thuis, bleken de rollen omgedraaid: er waren nog twintig procenten over voor de pinot en nu tachtig voor de barbera. De aardsheid was nu ondergeschikt geraakt aan het kersenfruit van de barbera. Maar het bleef een uitermate vriendelijke wijn. Onder beide omstandigheden fijn bij iedere gelegenheid. Niet te licht voor een mooi stuk vlees, niet te zwaar voor een vogeltje en ook gewoon lekker bij een blokje kaas.

De naam van de wijn is Sostegno. Dat heb ik eens opgezocht en het blijkt dat dat zoveel betekent als ‘ondersteuning’. Interessant, dacht ik, want welke druif wordt hier door welke ondersteund? Of zou, heel nobel, een deel van de opbrengst naar een goed doel gaan? Uiteindelijk heb ik de producent zelf naar de betekenis gevraagd. “Nee hoor, het heeft niets met druiven te maken. Het is de naam van de familie die hier sinds 1750 woont. Marchesi Alfieri di Sostegno”. En dat is ook nobel.

Door: Reinder Scherpenzeel

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.