Ruta del Sol y del Vino – ontdek pittoreske bodega’s aan de Costa del Sol

Wijnliefhebbers die een vakantie doorbrengen aan de Costa del Sol, kunnen hun hart ophalen. Naast volop zon is er namelijk ook volop wijn te vinden in het Axarquia gebied in Andalusië. Een autoroute van zo’n zestig kilometer brengt je langs pittoreske dorpen in de heuvels van de Sierra Almijara en langs de kust. Ik neem je mee in mijn Spaanse avontuur.

Costa del sol 1 Costa del sol 2

De druiven

Je eerste ingeving als je aankomt in het een kustdorpje als Nerja is wellicht het bestellen van een sangria. Van oudsher wordt echter in dit gebied veel meer gemaakt op wijngebied. De lange droge zomers aangevuld door de zeebries en goede winters met wat regen maken het gebied uitermate geschikt voor wijnbouw. De Moscatel druif is in dit gebied de meest aangeplante druif, ook wel bekend als de ‘Moscatel de Alejandria’. Een andere veel geziene druivensoort is Pedro Ximénez, bekend van de sherry. In deze regio maken ze er de heerlijke zoete stroperige ‘Malaga Virgen’ van. Ook kent de regio minder bekende, inheemse druivenrassen als de rode Romé (er bestaat ook een witte variant).

De route

Je kunt de wijnroute starten op verschillende plaatsen. Onze uitvalsbasis was Nerja, een gezellig toeristisch plaatsje aan de kust. Vanaf het ‘Balcón de Europa’, 23 meter boven zeeniveau, kijk je perfect uit over de Middellandse zee. Daar omheen tref je gezellige terrasjes.

We vervolgen onze weg de heuvels in naar Frigiliana. Een schattig dorpje gelegen op de berg met prachtige vergezichten. Loop over de smalle met mozaïek ingelegde straatjes en geniet van een originele ‘Vino de Frigiliana’, een heerlijk zoete stroperige wijn om mee te borrelen met tapas.

We keren terug naar de kust om vervolgens weer de heuvels in te gaan. Het dorpje Torrox is vrij saai (zal het de siësta zijn geweest?), dus we rijden snel door naar Compèta.

Costa del sol 3 Costa del sol 4

Onderweg komen we langs Bodegas Almijara. Hier maken ze op traditionele wijze wijnen van de Moscatel druif. De wijnen genaamd Jarel variëren van seco naar dulce en ook een oude reserva. Naast een professionele proefruimte die op afspraak te bezoeken is, bieden ze hier een inloop proeverijtje aan in de bijgelegen winkel. Vooral die reserva maakte indruk, zo vol van aroma en smaak. Ook van de seco ging een flesje mee in de kofferbak.

Compèta staat ook bekend om zijn wijnfestival, dat jaarlijks plaatsvindt op 15 augustus. Tijdens deze ‘Noche del Vino’ vloeit de wijn rijkelijk (gratis!) en wordt de flamenco gedanst in de straten. In het dorp is ook een wijnmuseum gevestigd (zo klein dat het zijn naam nauwelijks eer aandoet), in een restaurant waar je ook kunt borrelen met diverse wijnen van het vat.

Costa del sol 5 Costa del sol 6

We rijden nog iets verder naar het kleinere Canillas de Albaida. De route verloopt via behoorlijke kronkelweggetjes, dus niet heel gunstig voor mensen met een aanleg voor wagenziekte (zoals ik). Ook de dorpjes Sayalonga en Algarrobo zijn pittoresk en wederom herkenbaar aan hun witte huisjes en vele terrasjes en bodega’s. Een lokaal gerecht dat ik daar heb leren kennen is de koude tomatensoep a la Gazpacho, die wordt gegarneerd met druiven. In deze dorpjes zien we ook veel Moorse invloeden en het lijkt soms of de tijd heeft stilgestaan, als we Spaanse mannetjes aan een wijntje zien nippen tijdens een kaartspel. Vlakbij Sayalonga is ook Bodegas Bentomiz te bezoeken (alleen op afspraak). Hier groeien onder andere Moscatel stokken van 80 tot 100 jaar oud, die resulteren in Ariyanas wijnen. En ook de inheemse druif Romé is hier te vinden.

Tip voor wie deze route gaat rijden: zorg dat je niet de BOB bent en volop kan genieten!

Door: Linda van Aalten (Vreemde Druif)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.