Rode Wijn Aconcagua Valley Carmenere 2010

Zoals eerder geschreven ben ik over de rode wijnen uit de Chileense Acongua Valley erg enthousiast. De rode ” The Blend”  uit 2008 is echt een pareltje en een aanrader. Hoe zou de Carmenere 2010 smaken? Als ik eerlijk ben dan moet je hem nog even bewaren. Hij is tov de The Blend 2008 nog te jong. Wat deze ietwat jonge kost weet ik helaas niet,maar hij is het bewaren zeker waard.

ChiliIn 1870 stichtte Don Maximiano Errázuriz zijn wijndomein in de Aconcagua valley. De wijngaard ligt ongeveer 100 km ten noorden van de hoofdstad Santiago. De Wijngaard in Panquehue, aan de voet van de hoogste berg van de Andes-keten. De koele valwinden, de nabijheid van de rivier Anconcagua en de jaarlijkse neerslag van slechts 25 cm maken dit tot een ideaal gebied voor de wijnbouw. De wijngaarden zijn beplant met de druivenrassen die het beste passen bij de specifieke ondergrond en het microklimaat. Kenmerkend zijn de koele, vochtige winters, droge, warme zomers en mist/nevels die worden veroorzaakt door de wind van de Stille Oceaan.

Tegenwoordig zwaait Eduardo Chadwick de scepter. Hij is de vijfde generatie van de familie. Onder zijn beleid is Viña Errázuriz uitgegroeid tot een van de bekenste wijnhuizen van Chili. Deze eerste wijngaard kennen we als Max I. Eduardo Chadwick heeft er vanaf 1990 zes percelen aan toegevoegd; Max II tot Max VII. Vandaag hebben we de rode Carmenere wijn  in ons glas en gaan we deze even lekker proeven.

 

Land: Chili
Herkomst: Max en Oca Wijngaarden
Lekker bij:
Smaak: Diep, zwart en rood fruit, complex bosfruit
Inhoud: 75 cl, 14,5 % Alcohol
Kleur: rood

De Druif

De Carmenere kennen we het beste van rode Chileense wijnen en in mindere mate van de rode Bordeaux’. De Carmenère druif wordt door de Chilenen inmiddels beschouwd als een autochtoon druivenras en is één van de paradepaardjes van de Chileense wijnbouw. De Carmenère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenere één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenere sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux. Gelukkig werd de druif al voordat de druifluis toesloeg naar Chili geëxporteerd, echter in de veronderstelling dat het de populaire Merlot druif betrof! Pas vele jaren later, eind vorige eeuw, kwam men erachter dat in verschillende Chileense wijngaarden tussen de veronderstelde Merlot wijnstokken ook anders uitziende wijnstokken stonden die ook wat later rijpten dan de Merlots. De Chileense producenten wisten natuurlijk al jaren dat hun wijngaard niet voor 100% met Merlot druiven was aangeplant, maar waren bang voor een schandaal. Aanvankelijk werd het bestaan van de Carmenere tussen de Merlot druiven stilgehouden, maar de Chilenen zagen ook interessante mogelijkheden.

De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili, dat vanwege z’n afgelegen ligging geen last heeft van de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carmenere nog steeds aangeplant in de Bordeaux alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carmenere voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken.

De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst die gevoelig is voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nogeens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

In Chili worden van de Carmenere druif mono-cépage wijnen gemaakt, terwijl hij in de Bordeaux veelal wordt gebruikt als ondersteunende druif in een blend met bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.

Wat proeven we?

Deze rode wijn is zeer zeer smaakvol, met zwart en rood fruit, mooie florale smaken. Minder krachtig en vol dan de 2008, maar wel lekker. Verder proef je bos fruit, zoete tannines, beetje kruiden (peper, kruidnagel).

Conclusies m.b.t deze  Carmenere 2010

Ik ben onder de indruk van deze Carmenere.  De 2010 moet je nog even laten liggen en over 2 of 5 jaar open trekken. De wijn zal dan veel comexer en ruipers zijn. Meer diepgang en comlexiteit en daar wil je uiteraard graag op wachten. Ik ga snel een paar doosjes bestellen.

Waar kunnen we deze wijn kopen?

Tja, da is het probeem. Ik heb deze gekregen en ik weet niet waar ik meer kan kopen. Wie o wie weet waar ik kan bestellen? Lol

Wil je het echt weten?Klik dan hier

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.