Op bezoek bij Domaine Du Séminaire

Op bezoek bij Domaine du Séminaire

Het is een snikhete dag in de Vaucluse, nog exacter: in de Enclave des Papes. Vanuit het centrum van Valréas volgen we de Route de Sainte-Pierre, de dichte stadse bebouwing gaat over in hier en daar een huisje en dan alleen maar wijngaarden, met hier en daar een huis. Domaine du Séminaire valt niet op als zijnde een wijndomein, tussen de wijnranken zien we gelukkig een naambord dat naar links wijst, na een paar honderd meter stoppen we bij een woonhuis met daar aan vast een cave.

De cave

Het is even na 14.00 uur en er lijkt niemand aanwezig op het terrein, na een rondje rond het pand zie ik een jongeman die een tractor aan het repareren is. Als hij mij ziet stopt hij en vraagt of we voor de cave komen. Als ik dit bevestig schiet hij naar binnen en komt met een jongedame aan zetten, die ons een hand geeft en ons voor gaat naar de cave. We krijgen een algemeen praatje over het domaine maar als zij de glazen wil pakken voor het proeven en ik vertel dat wij uit Nederland komen en met Gastrovino klant zijn van haar domaine, verandert haar houding. Ze vertelt dat ze samen met haar man het domaine van zijn ouders hebben overgenomen en de 4de generatie zijn die hier wijn maken. Hoewel zij sommige oude tradities in ere houden, zijn zij de weg van de agriculture biologique ingeslagen.

Wijn, lavendel en truffels

Naast de wijnbouw verbouwen zij op kleine schaal lavendel, hier wordt essence de lavande van gemaakt. Ook hebben ze stukken grond waar truffeleiken op staan, de Vaucluse is naast wijn beroemd vanwege de truffels. In Richerenches wordt jaarlijks een internationaal bekende truffelmarkt gehouden en in Saint Paul-Trois Chateaux is een truffel informatiecentrum.

Rondleiding

Voor we tot het proeven overgaan, krijgen we eerst de ruimte te zien waar de wijnen gemaakt worden. Deze ruimte is van voor de 2de wereldoorlog en is vanbinnen nog precies zoals ze is gebouwd. Tegen de 2 lange muren zijn gistingtanks van beton die een blok per zijde vormen maar die verdeeld zijn in compartimenten van verschillende volumes. Hier staat ook de bottelmachine. Buiten staan nog 3 grote innox tanks. De vergisting gaat op beton of innox, de rijping op beton, innox en soms op houten eiken fusten, zoals bijvoorbeeld de Côtes du Rhône “Saffres” die enige eiken houtlagering krijgt.

PROEVERIJ

Vin de Pays viognier

Terug naar cave die als proeflokaal voor klanten en toeristen in gebruik is. We krijgen als eerste Vin de Pays viognier te proeven, die naast de 90% viognier nog 10% grenache blanc bevat. Een opvallend frisse elegante witte wijn.

Sourire

Daarna volgt een rosé genaamd Sourire waar je inderdaad een glimlach van krijgt. Al nippend proef je knisperend vers en fris rood fruit als aardbeitjes, framboosjes en aalbesjes. Lekker bij een Provençaalse ratatouille, een visspies van de barbecue. De wijn is samengesteld uit 90% grenache en 10% syrah.

Côtes du Rhône Tradition

We gaan over naar de rode wijnen, daar is deze streek toch het meest bekend mee geworden. Als eerste krijgen we de Côtes du Rhône Tradition, deze Tradition is meer op de moderne leest geschoeid. Prachtig robijn/purperrood van kleur, de geur van wilde donkere bessen en ietsje zoethout komt al snel los uit het glas. De smaak is vol en rond en toch elegant. Rijp donker fruit met iets cacao. Bij een mooie entrecote, rijke smeuïge (Franse) kazen.

Côtes du Rhône Villages Valréas

Vervolgens schenkt Mathilde Côtes du Rhône Villages Valréas, 80% grenache vieilles vignes hand geplukt en 20% syrah. De wijngaard die de druiven levert heeft een perfecte zuid zuid-oost ligging. Donkere purperen kleur met een zeer expressieve neus van rijp rood fruit met een vleugje potloodslijpsel en een hint van vanille. In aanzet een dikke wijn met zachte tannine, maar ook in deze wijn proef je de elegantie die de wijnen van Domaine Séminaire zo kenmerken. De afdronk geeft een klein dropje en blijft lang na. De wijn is minimaal 12 maanden gerijpt alvorens deze in de fles gaat, 5 jaar opleg kan probleemloos.

Côtes du Rhône Cuvée Saffres

Dan de trots van het Domaine: Côtes du Rhône Cuvée Saffres. 60% grenache, 30% syrah en 10% andere druiven. Genoemd naar de wijngaard tegen de heuvel op met een perfecte zuid, zuidoost ligging. De druivenstokken zijn er 60 tot 70 jaar oud met een zeer lage opbrengst maar leveren een zeer geconcentreerde most op. Robijn/purperrood in de overtreffende trap. Zeer intense neus van zwart fruit als bramen en zwarte bessen. Dan de smaak: velours zacht met smeltende tannines en prachtig rijp donker fruit, aangevuld met een nipje koffie, in één woord geweldig. De vergisting is 100% in innox gedurende 1 jaar, daarna is 30% van de wijn 3 maanden op eiken fusten gerijpt. Heerlijk bij stoofpotten als kalfs/varkens wang en bij (lams)koteletjes van de grill, Provencaalse ratatouille en stevig kazen, zowel Hollandse als Franse.

De verhoudingen van de gebruikte druivensoorten kan per jaar wisselen, per oogst wordt gekeken naar de kwaliteit van de druiven om tot het beste resultaat te komen. Een prima adres om tijdens de volgende vakantie te bezoeken, voor de wijnen hoef je niet zo lang te wachten. De Gastrovinowinkels helpen u er graag aan of bestel hierSanté,

Peter van Mullum

La France in Baarn

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.