Ontdek jouw champagnesmaak

Weetjes over ChampagneEn maak de juiste keuze voor oud & nieuw!

Geniet jij ook altijd zo van een heerlijk sprankelende Champagne op oudejaarsavond? Dan weet je waarschijnlijk wel ongeveer welke champagnes je het lekkerst vindt. Maar ben je een champagne newbie of wil je wel eens een ander type champagne proberen, waar baseer je dan jouw keuze op? Dat hangt natuurlijk helemaal af van de situatie en van jouw persoonlijke smaak. Veel mensen gaan af op hun instinct en op hun voorkeur voor wijnen als ze champagne bestellen. Er zijn echter bepaalde richtlijnen die je kunt volgen om de beste Champagnes te vinden die passen bij jouw smaaktype. Hieronder sommen we er een aantal voor je op!

Leer het etiket lezen

Op het etiket van een Champagne vind je altijd goede aanwijzingen waarop je jouw keuze kunt baseren. ‘Grand Cru’ staat voor de beste kwaliteit, gevolgd door ‘Premier Cru’ en ‘Sans Cru’ (zonder vermelding op het etiket). Een Millésimé Champagne is gemaakt van de druivenoogst uit één jaar én alleen van de allerbeste oogstjaren voor Champagnes. Als de druiven van een champagne uit verschillende jaren komen, heet dit een Non-Vintage. Als de NV en de Millésimé van hetzelfde champagnehuis komen, mag je doorgaans veronderstellen dat de Millésimé van een hogere kwaliteit is. Toch wil dit niet zeggen dat de Non-Vintages minder smaakvol zijn: hoe beter de reputatie van het champagne huis is, hoe beter ook de Non-Vintages zullen zijn. Champagne huizen mixen vaak de druiven uit verschillende jaren om de kwaliteit van hun producten constant te houden. En tevens om verschillende stijlen van Champagne te maken.

Zoete of liever droge champagne?

Als je van droge wijnen houdt, dan is het goed mogelijk dat je ook een voorkeur hebt voor droge champagnes (Brut). Bij desserts passen vaak een Sec of een Demi-Sec heel goed, die wat zoeter smaken. Denk bijvoorbeeld aan de Demi-Sec Champagne van het huis prijswinnend huis J.M. Goulard. Voor de echte zoetekauw is de Doux uitermate geschikt, en als je liever enkel de pure smaak van de druiven wilt proeven, is de Non-Dosé de ideale Champagne voor jou. Een pareltje in deze klasse is bijvoorbeeld de Grand Cru Absolument Brut

druiven champagneDruifsoorten

Verder kan je jouw keuze ook laten leiden door de druifsoorten. De meeste champagnes worden gemaakt van de Pinot Noir, de Meunier en de Chardonnay druiven. Een Blanc de Blancs Champagne wordt enkel gemaakt met de blanke druif, veelal Chardonnay die haar de typische citrus-smaak geeft. Een prachtig voorbeeld van een dergelijke champagne is de Grand Cru Blanc de Blancs van champagne huis F. Barbier en Grand Cru Blanc de Blancs Millésime van het huis Corbon.

De blauwe Meunier druif geeft de champagne een smaak die meer neigt naar rood fruit en de Pinot Noir geeft een meer elegante en soepele en stijlvolle smaak. Blanc de Noirs champagnes zijn enkel gemaakt met de blauwe druiven Pinot Noir en Meunier. De verrassende Brut Tradition van J. M. Goulard bijvoorbeeld, is samengesteld met 65% Pinot Noir en 35% Meunier en is een heerlijk frisse en soepele Blanc de Noirs die licht sprankelt.

Neig jij meer naar een mix van druifsoorten voor een harmonieuze smaak? Dan is bijvoorbeeld de Grand Cru Prestige van Corbon een absolute aanrader: 50% Chardonnay en 50% Meunier en Pinot Noir druiven. Deze heerlijke sprankelende wijn is vijf jaar gerijpt, enkel samengesteld uit druiven van de eerste persing en heeft een citrusaroma en vol appeltjes accent.

pareling champagneLeeftijd en parels

Naast de keuze tussen droog en zoet en de voorkeur voor een druifsoort, bepaalt ook de leeftijd van de champagne haar smaak. Hoe ouder een champagne, hoe voller deze zal smaken, doordat alle smaaktonen langer de tijd hebben gekregen om te harmoniseren.

Verder kan je jouw smaaktype ook baseren op hoeveel jouw favoriete champagne sprankelt: prefereer je extra bruisende champagnes met veel kleine pareltjes, of kan het voor jou ook wat minder? Houd er dan rekening mee dat hoe rijper de Champagne hoe verfijnder en minimaler de mousse zal zijn. Voor elke sprankelende wijn of Champagne geldt in ieder geval dat haar kwaliteit gemeten wordt op basis van de balans en rijkheid van alle aroma’s en de kwaliteit van de afdronk.

Hoe serveer ik mijn Champagne?

Ook is de wijze van serveren heel belangrijk voor de kwaliteit van de Champagne: bewaar deze in een koele plaats (tussen de 12 en 14 graden), serveer de Champagne op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden en voor het openen is het van belang de fles een paar uur in een ijskoeler te plaatsen.  En voor een Millésime adviseer ik je deze te schenken op 12 graden dan laat de Champagne.

Hoewel smaken en voorkeuren natuurlijk altijd zullen verschillen, is het voor zowel beginnende champagne drinkers als ervaren genieters altijd een goed idee om je te laten adviseren door champagne experts. Lees meer over het kiezen van de juiste champagne in onze Brouzje blog. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies via info@brouzje.nl!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.