Nederlandse wijngaarden: Domein De Linie (1)

Nederlandse wijngaarden - Domein De Linie 1Wijnbouw komt in Nederland al jaren voor. Vanaf de jaren ’90 is de wijnbouw in Nederland in een stroomversnelling terechtgekomen. Onder andere door de introductie van nieuwe druivenrassen, die beter in ons klimaat kunnen gedijen. Van de enkele tientallen Nederlandse wijngaarden, die Nederland rond de jaren ’90 rijk was, is dit aantal gegroeid tot bijna 200. De totale oppervlakte aan Nederlandse wijngaarden wordt geschat op ca. 240 hectare. In bijna alle provincies in Nederland wordt de wijnbouw bedreven.

200 Nederlandse wijngaarden! Reden voor Wijnblogger Arie Benda om eens op bezoek te gaan bij de Nederlandse wijngaarden. Vandaag het eerste deel van het bezoek aan Domein De Linie in Made (Noord-Brabant).

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: Domein De Linie

Nederlandse kwaliteitswijn wordt gemaakt in een wijngaard in Made (gemeente Drimmelen) in Noord-Brabant; grenzend aan het waterrijke natuurpark De Biesbosch. Dus een Noord-Brabantse wijn. Hier vindt sinds 1977 wijnbouw plaats in wijngaard “De Linie”. Marius van Stokkom, de eigenaar, is een pionier in wijnbouw.

Enthousiast begint Marius meteen te vertellen

‘Er wordt alleen van klassieke oude druivenrassen; zoals uit de Elzas; gebruik gemaakt; waaronder Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc en Pinot Noir. De witte wijn heeft een duidelijk Frans karakter en wordt na de vinificatie geassembleerd uit meerdere druiventypen. Het merendeel van de Pinot Noir wordt bestemd voor de witte wijn, waardoor deze wat voller van kleur en smaak is. De rode wijn en soms de rosé zijn echter cepagewijnen.”

Marius, hoe ligt jullie wijngaard en werken jullie milieuvriendelijk?

“De wijngaard ligt aan de zuidzijde van het dorp Made, beschut tegen de koude noorden winden. Er wordt milieuvriendelijk gewerkt door geen gebruik te maken van insecticiden. Het snoeihout wordt ter plekke versnipperd en de gecomposteerde druivenpulp in de wijngaard wordt als bemesting uitgestrooid. De groei van planten en bloemen tussen de rijen wordt daardoor bevorderd.”

En de wijn?

“Onze wijngaard vinifieert droge, fruitige, volle wijnen die een uitstekende afdronk hebben. Naast veel behaalde internationale zilveren medailles en zelfs een gouden in 2009, wordt er nu na een aantal jaren experimenteren naast rosé ook een aangename volle On-Nederlandse Brabantse rode wijn gemaakt.”

Nederlandse wijngaarden - Domein De Linie - MariusMarius, wie ben jij eigenlijk?

“Ik ben de eigenaar en wijnmaker van ‘De Linie, Marius van Stokkom. Ik studeerde voedingsmiddelentechnologie aan de hogere landbouw technologische school in ’s-Hertogenbosch. Door mijn kennis van vergistings- en biochemische processen besloot ik in 1977; wegens wijnschandalen elders; een aanvang te maken met de aanleg van een eigen wijngaard in Made in Noord-Brabant.”

Dus een Nederlandse wijn, zonder wijnschandaal!

“Ja. Na diverse jaren te hebben geëxperimenteerd met verschillende druivenrassen en wijnbereidingprocessen, slaagde ik erin om een zeer acceptabele wijn te produceren. Hierna besloot ik om de wijngaard te vergroten met het doel om op commerciële schaal Brabantse wijn te produceren.”

Je hebt veel kennis en ervaringen, begrijp ik?

“Mijn achtergrond als voedingsmiddelentechnoloog was een groot voordeel. Ik wist precies welke apparatuur ik nodig had en hoe de wijndruiven en de jus te behandelen. Ik wisselde ervaringen uit met vele bekende wijnboeren in de klassieke wijndistricten in Europa, waarna ik mijn vinificatieapparatuur kocht. Na een aantal jaren experimenteren slaagde ik erin de beste druivenrassen te selecteren voor het terroir in een wijngaard in de gemeente Drimmelen, met als uiteindelijk resultaat een Noord-Brabantse wijn uit Made in Nederland, die thans zoveel lof oogst. Dus Made in Made.”

Morgen in het tweede deel vertelt Marius meer over Domein De Linie. Over de oogst en over de vinificatie van de wijn, maar ook over het experimenteren met druivenrassen.

 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.