Nederlandse wijngaarden: De Reestlandhoeve (2)

Nederlandse wijngaarden - De Reestlandhoeve 3Gisteren publiceerden we hier op Wijnbloggers in onze rubriek Nederlandse Wijngaarden al het eerste deel over De Reestlandhoeve, waarin Wijnblogger Arie de veelzijdigheid van de Reestlandhoeve beschreef. Want de Reestlandhoeve is niet een alleen een wijngaard, maar ook een zorghoeve.

Een bezoek aan de Nederlandse wijngaarden: De Reestlandhoeve

In 2003 is De Reestlandhoeve begonnen met de aanplant van een wijngaard die momenteel een oppervlakte van 3 ha beslaat. De Reestlandhoeve is een wijngaard in Nederland, gelegen in het Reestdal, met uitstekende condities zoals een ijzeroer houdende, zanderige en waterdoorlatende bodem.

De druiven worden zoveel mogelijk biologisch en biodynamisch geteeld en vormen de basis van de Nederlandse wijn. Er wordt gewerkt met homeopathische middelen, compostthee en mineralen. Deze worden ingezet om de druivengroei te stimuleren en ziektes te voorkomen. Dit geeft de mooie Nederlandse wijnen uit het Reestdal een geheel eigen smaak en bouquet. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt er uitgeweken naar reguliere middelen om ziektes te kunnen bestrijden. Ondertussen blijven ze bij De Reestlandhoeve op zoek naar alternatieven.

Nederlandse wijngaarden - De Reestlandhoeve 1

Wijnblogger Arie gaat met John Huisman in op landbouwgif in Franse wijnen, het sjoemelen met wijnen, sulfiet en biologische wijnbouw….

De Franse consumentenbond Que Choisir heeft geconstateerd dat in vele Franse wijnen restanten zitten van landbouwgif. Enkele van deze bestrijdingsmiddelen zijn zelfs kankerverwekkend.

John Huisman van wijngaard de Reestlandhoeve in Balkbrug (Nederland) reageert met verontwaardiging.

John, verrast dat jou?

Ja, zeker, als dat zo is moet je wel heel veel spuiten wil je restanten van landbouwgif terugvinden in de wijn.

Gebruik jij ook dat soort landbemesting en bestrijdingsmiddelen?

Nee, natuurlijk niet. Er is een onderscheid tussen gangbare en biologische wijngaarden. Er zijn bijvoorbeeld twee belangrijke schimmels: meeldauw en valse meeldauw. Wereldwijd zijn deze schimmels moeilijk te bestrijden. Deze schimmels kun je o.a. bestrijden met kopersulfaat, een zwaar metaalsoort. Het breekt niet af en hoopt zich op. Het gebruik van kopersulfaat wordt wereldwijd nog steeds oogluikend toegestaan in de biologische wijnbouw. Op het moment dat dit verboden wordt is er eigenlijk geen biologische wijnbouw meer mogelijk. Een goed alternatief is er nog niet gevonden. Met een éénmalige bespuiting van een systemisch middel wat gebruikt wordt binnen de gangbare wijnbouw is het heel goed mogelijk, zeker in de nieuwe rassen, om de schimmels te kunnen bestrijden.

Dus eigenlijk; honderd procent biologisch bestaat niet?

Hierover discussiëren wij veel. Honderd procent biologisch houdt in dat je middelen gebruikt die onschadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Tot op heden is er nog nergens in de wereld een afdoende oplossing gevonden. Natuurlijk zijn er jaren dat de schimmels minder actief zijn. Eén en ander is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Iets waar je als wijnboer geen grip op hebt. Wel kun je zorgen voor een luchtige loofwand, wind door de wijngaard e.d. Dit maakt dat het blad sneller droog is waardoor schimmels minder kans krijgen.”

En jullie? Hoe biologisch zijn jullie?

Wij zijn hard bezig onze wijngaard met homeopathische middelen honderd procent biologisch te krijgen. Dat is tot nu toe geen enkel wijnboer gelukt. Het zou geweldig zijn als we op deze manier de druiven zodanig kunnen ondersteunen dat de schimmels geen bedreiging meer vormen. Het zou ook betekenen dat er veel meer mogelijk is binnen de land en tuinbouw in het algemeen. We zullen zien hoever we komen. Voorlopig vraagt het nog veel onderzoek en experimenteren.

Zit er sulfiet in de wijn, waar je hoofdpijn van krijgt?

Dat is afhankelijk van de hoeveelheid. In alle wijnen zitten van nature sulfiet. Door er extra sulfiet aan toe te voegen kun je de houdbaarheid verhogen. De EU heeft een minimale en maximale hoeveelheid voorgeschreven. Door schoon te werken en gezonde druiven te verwerken kun je het gebruik van extra sulfiet tot een minimum beperken. Als je van sommige buitenlandse wijnen de dop van de fles draait, ruik je meteen sulfiet. Dan denk ik, wat een rommel.

Nederlandse wijngaarden - De wijnen van de Reestlandhoeve

Wordt er nog meer gesjoemeld met de wijnen?

Dat denk ik wel. Als je – waar dan ook – wijnen koopt van 2 of 3 euro per fles, dan zijn dat mijn inziens vaak pulpwijnen. Voor die prijs kan geen enkele wijnboer een serieuze wijn maken. Deze prijzen gaan ten koste van de wijn, de wijnboer en/of zijn medewerkers. Wat te denken van bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse wijnen waarbij de arbeiders in schamele hutjes wonen, de kinderen niet naar school kunnen en de mensen geen normaal bestaan kunnen opbouwen.Maar, consumenten vragen erom. Sommige producenten gebruiken water om de wijn aan te lengen. Dat doen ze om de prijs laag te houden. Daar doen wij niet aan mee. Bij ons betaal je 12 euro per fles, maar dan heb je wel een eerlijke, goeie wijn. De slogan van de Reestlandhoeve is niet voor niets: “Op uw gezondheid en dat van uw en onze leefomgeving.

John, ik vind het knap wat jullie allemaal doen en hoop dat er veel mensen gebruik van mogen maken. Ik wens jullie veel succes en bedankt voor de wijn en rondleiding.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.