Montepulciano: verwarring alom?

MontepulcianoDe Montepulciano druif is één van de bekendere Italiaanse druiven, samen met de Sangiovese (van de Chianti’s en Brunello’s) en de Nebbiolo (van de Barolo’s en Barbaresco’s). We kennen deze druif met name van de rode Montepulciano d’Abruzzo wijnen, overigens niet te verwarren met de tevens bekende Vino Nobile di Montepulciano – uit het Toscaanse stadje Montepulciano – die gemaakt wordt van de Sangiovese druif. De Montepulciano is de belangrijkste blauwe druif in de Italiaanse wijngebieden Abruzzo en Marche.

Om het verhaal nóg verwarrender te maken, heeft de Montepulciano druif waarschijnlijk wel zijn oorsprong in Toscane en is zijn naam ontstaan in ……….. jawel, het plaatsje Montepulciano. Dat klinkt vrij plausibel, maar helemaal zeker is het niet.

De Montepulciano druif houdt van een warm klimaat en een kalkrijke grond. Daarom gedijt hij uitstekend in grote delen van Italië en vooral in Umbrië, Toscane en de zuidelijker gelegen gebieden Abruzzo en Marche. Buiten Italië wordt de Montepulciano niet of nauwelijks aangeplant.

Deze druivensoort geeft een goede opbrengst en rijpt tot relatief laat in het seizoen. De druif geeft aanvankelijk stevig, donker en vlezig fruit, veel structuur en een behoorlijke portie tannine, maar toch zijn de wijnen ervan vaak gul, soepel, zacht en sappig. De jongere Montepulciano wijnen zijn meestal alledaagse, fruitige wijnen; echt interessant zijn de op hout gelagerde riserva’s (een aanduiding die staat voor een bepaalde tijd van rijping/opvoeding, per gebied verschillend) die een mooie complexiteit hebben. Donker van kleur, pruimachtig en kruidig met soms chocolade- en vanilletonen in de smaak en met inmiddels zachte tannine. Een bekende riserva is de stevige, volle, Colli Teramane uit Abruzzo, waaraan 10% Sangiovese is toegevoegd.

Montepulciano verwarrend?

Nee hoor. Gewoon even goed lezen en dan is het allemaal best logisch. In onze Rode Wijn Top 20 staat één rode wijn van de Montepulciano druif: de Collefrisio Uno uit het Abruzzo gebied.

De redactie

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.