MALAVIDA

Het bedrijf is al honderd jaar oud, maar de wijn is helemaal van nu. De naam Mala Vida kan je losjes vertalen als ‘de ondeugende kant van het goede leven’. En dat is een goede indicatie van wat er in de fles zit. De kleur is robijnrood. De geur is zacht en subtiel. De smaak is heel toegankelijk. Je proeft rode en zwarte vruchten. En door de houtrijping van acht maanden in Franse en Amerikaanse eikenvaten krijg je tonen van vanille en kokos.

Voor mij zijn deze tapas de perfecte combinatie met deze ‘ondeugende’ wijn. De uitgesproken smaken van de olijfolie, knoflook en chilipeper in beide tapas versterken de smaken van het fruit en de lichte vanilletonen in de wijn. Het vleugje komijn in de tapa van spinazie met kikkererwten vult de zoete, rijpe tannines van de wijn mooi aan.

De voorbereidingen voor deze twee tapas zijn in no time gedaan (als je tenminste de kikkererwten de dag van tevoren geweekt en gekookt hebt!). De kooktijd is minimaal. Trek daarna de kurk uit de fles en geniet van het goede leven.

TAPAS TIME! – SPINAZIE MET KIKKERERWTEN

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

450 g verse spinazie

4 eetl. extra vergine olijfolie

2 dikke tenen knoflook, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden

1 theel. komijnpoeder

1 theel. chilipepervlokjes

zout en peper naar smaak

klein scheutje rode wijnazijn

350 g gare kikkererwten, uitgelekt

Bereiding

Was de spinazie goed en slinger hem droog in een slacentrifuge.

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op een matig vuur. Fruit er kort de knoflook in. Schep er de spinazie door. Schep er dan de komijn, chilipeper en wat zout en peper door. Leg het deksel op de pan. Laat onder regelmatig omscheppen 3 tot 4 minuten bakken tot de spinazie net geslonken is.

Sprenkel er een paar druppels rode wijnazijn over. Schep er de kikkererwten door.

Serveer warm of op kamertemperatuur.

TAPAS TIME! – GAMBAS AL PIL PIL

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

5 eetl. extra vergine olijfolie

3 tenen knoflook, gepeld en in flinterdunne plakjes gesneden

1 theel. chilipepervlokjes

1 theel. mild paprikapoeder

400 g gepelde grote gamba’s

2 eetl. vers citroensap

2 eetl. droge sherry

zout en peper naar smaak

kleine handvol gehakte platte peterselie

stokbrood

Bereiding

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Voeg de knoflook, chilipepervlokjes en het paprikapoeder toe. Roerbak ongeveer 1 minuut tot de geuren loskomen. Laat de knoflook niet bruin worden.

Draai het vuur hoger en voeg de gamba’s, het citroensap en de sherry toe. Laat onder regelmatig omscheppen 2 tot 3 minuten bakken tot de gamba’s roze en net gaar zijn.

Breng op smaak met zout en peper. Schep er de gehakte peterselie door en dien op met stokbrood.

Bon ap!

KIM MACLEAN