Hoeveel wijn schenk je in een glas wijn?

Hoeveelheid wijn in een glasEchte officiële regels voor de juiste hoeveelheid wijn in een glas zijn er niet. Wel zijn er richtlijnen (voor de horeca), die aangeven dat in een glas 100 cc wijn wordt geschonken. Dat betekent dus dat uit een fles wijn zo’n 6 à 7 glazen geschonken kunnen worden.

Eerlijk gezegd, lukt mij dat bijna nooit. 6 glazen wil nog wel eens lukken, maar zeven zelden tot nooit. Niet zo gek natuurlijk. Een litermaat gebruik ik niet bij het inschenken, dus het gaat op gevoel.

En ik ben niet de enige uit een nieuw onderzoek blijkt dat de meeste mensen moeite hebben met het inschenken van de juiste hoeveelheid wijn in een glas en dat de hoeveelheid wijn die we inschenken, afhangt van de grootte van het glas en de kleur.

Eén glas is al snel twee of drie glazen wijn

Uit het onderzoek van de Iowa Stat University en Cornell University blijkt dat de hoeveelheid wijn die we in een glas inschenken, al snel gelijk staat aan de hoeveelheid die hoort bij twee of drie glazen.

Uit het onderzoek blijkt dat we eigenlijk geen idee hebben hoeveel wijn we inschenken en hoeveel we eigenlijk drinken. Drink je bier, dan is het al snel duidelijk hoeveel je hebt gedronken. Een bierglas heeft een vaste inhoud en een flesje bier ook. Oke, ook bij bierglazen zijn er verschillende formaten (vaasje/Amsterdammer, fluitje etc.), maar deze hebben allen hun vaste inhoud.

glasBij wijn is dat anders. Denk maar eens aan de vele verschillende wijnglazen die er zijn. En bij de keuze voor een glas speelt toch al snel de persoonlijke voorkeur voor een bepaald glas mee, dan dat de wijn in het juiste glas wordt geschonken. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat wij al snel zo’n 12 procent meer wijn in een groot glas schenken dan in een kleiner glas.

En dat niet alleen als we het glas vasthouden in de hand, schenken we ook meer (ook zo’n 12 procent) meer in dan als we het glas op tafel hebben staan.

Ook de kleur is bepalend voor de hoeveelheid wijn die we inschenken. Zo schenken we meer witte  (9 procent) dan rode wijn in een glas. Rode wijn is beter zichtbaar in het glas dus zien we sneller hoeveel er in zit dan bij witte wijn.

Dus wil je de juiste hoeveelheid wijn inschenken, dan maak je het meeste kans met rode wijn in een klein glas, dat op tafel (in ieder geval niet in de hand) staat. :)

Het onderzoek naar de inhoud van een glas wijn

Het onderzoek van de Iowa State University en Cornell University werd uitgevoerd onder een groep proefpersonen. Deze proefpersonen moesten in zes verschillende omgevingen proberen de juiste hoeveelheid wijn in te schenken. (Volgens het International Institute on Alcohol Abuse and Alcoholisme heeft een standaard wijnglas een inhoud van 150 ml.)

Uit deze proef bleek dat de omgeving geen invloed heeft op het inschenken van de juiste hoeveelheid, maar dus wel de grootte van het glas, de kleur van de wijn en of je het glas vasthoudt tijdens het inschenken of dat het op tafel staat.

Bron: Substance Use & Misuse

 

1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading ... Loading ...

Reacties

  1. H.R. Gobes zegt

    Cornell University Is de oudste en was lang ook de enige universitaire Hotel Management Opleiding.
    Mijn opleiding heb ik gekregen in Glion (CH) inmiddels ook een opleiding met een Master titel.
    Destijds 1969 al geleerd 5 glazen uit een fles wijn dus 150 ml/cc. (ook bij de Stichting Vakopleiding Horeca, leerden we voor die tijd al 5 glazen uit een fles). Nu betaal je al heel vaak 5 € voor een 1/2 glas (100cc)huiswijn die ze voor minder dan 5 € inkopen per fles. Dus Horeca Nederland, meer wijn voor je geld !

Geef een reactie