Hoe overleef je Vrijdag de Dertiende?

Nu ben ik zelf geen bijgelovig persoon, maar iets in mij doet me toch stil laten staan bij vrijdag de dertiende. Het spookt onbewust door mijn hoofd. Grappig, spookt.. Er heerst een ietwat duistere schaduw over vrijdag de dertiende. Vermijd ladders, kijk uit voor zwarte katten. Neem je het zekere voor het onzekere en hou je er rekening mee? Ik bedoel het zou maar zo zijn dat.. Niemand weet eigenlijk precies waarom, maar vrijdag de dertiende is gewoon luguber en om te voorkomen dat zich die dag vreselijke scenario’s zullen afspelen neem ik me voor om ’s avonds lekker op de bank te gaan genieten van een wijntje. Ik geef dus als tip mee om exact hetzelfde te doen. Het zekere voor het onzekere is hier op zijn plaats. Om van deze ongeluksdag toch nog een leuke dag te maken is een wijntje nooit verkeerd. Wijn is nou eenmaal fijn. Ik verblijd eenieder dan ook graag met deze speciale vrijdag de dertiende gerelateerde wijn tip. Garantie voor een veilige avond zonder ongelukken.

devil-drink-header

Waar komt Vrijdag de Dertiende vandaan?
Vrijdag de dertiende associëren we met ongeluk. Maar waarom? Velen weten dat vrijdag de dertiende een ongeluksdag is maar waarom is bij velen onbekend. Wikipedia geeft de volgende verklaringen:

Een van de verklaringen voor vrijdag de dertiende als ongeluksdag is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongeluk veroorzaken. De vrijdagen kunnen ook een kwade naam gekregen hebben omdat op die dag door de Romeinen doodvonnissen werden voltrokken. Ook in Engeland werd de doodstraf op een vrijdag voltrokken. Dat ‘dertien’ een negatieve klank had in de christelijke wereld is mogelijk terug te brengen tot het laatste avondmaal van Christus, waar dertien personen aanzaten.

Een andere mogelijke verklaring is dat op vrijdag de dertiende oktober 1307 in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen. Dit was de opmaat voor de uiteindelijke vernietiging van de Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo, beter bekend als de Tempeliers. Sindsdien is men vrijdag de dertiende blijven zien als ongeluksdag.

Er wordt ook wel gesteld dat vrijdag de 13e is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

Marianne Williamson geeft de verklaring in het boek In vrouwelijkheid dat vrijdag de 13e zou afstammen van de dag dat de heksen bij elkaar zouden komen.

Recenter onderzoek heeft aangetoond dat het bijgeloof rond vrijdag de dertiende pas van veel recentere datum is. Voor het eerst in de zeventiende eeuw werd schriftelijk gezegd dat een vrijdag een ongeluksdag zou zijn. De koppeling met een speciale datum is van veel later. Zo werd in een Nederlandse krant pas voor het eerst op 3 april 1896 melding gemaakt van ‘vrijdag de dertiende’. De aandacht voor de specifieke datum kwam overgewaaid uit de VS. De Amerikaanse journalist Nathaniel Lachenmeyer schreef in 2004 het boek ’13’ over de geschiedenis van het ongeluksgetal. Volgens hem gaat de geschiedenis van het ongeluksgetal terug tot 1881. Een Amerikaanse officier besluit dan om elke dertiende van de maand een diner van dertien gangen te geven voor dertien personen: de “Thirteen Club”. Dit tegen het volksgeloof dat dertien personen aan een tafel ongeluk brengt. De eerste bijeenkomst was op een vrijdag. Volgens Lachenmeyer vindt het begrip ‘vrijdag de dertiende’ als ongeluksdag pas breed bekendheid na 1907. In dat jaar verscheen het boek Friday the thirteenth van de schrijver Thomas Lawson.”

Gevolgen
Vrijdag de dertiende gaat niet ongezien voorbij. De wereld staat op zijn kop. Nee laten we niet overdrijven. Toch wordt er wel degelijk bij stilgestaan en de volgende maatregelen zijn het gevolg van vrijdag de dertiende.

”Dit bijgeloof van miljoenen mensen heeft invloed op de economie: in de Verenigde Staten verzuimen opvallend veel mensen hun werk en worden zakelijke transacties uitgesteld. Onder de vele verhalen over dit bijgeloof wordt ook gezegd dat de meeste vliegtuigen geen 13e rij zouden hebben, dat gebouwen geen 13e verdieping zouden hebben, althans niet bij nummering in de liften, en dat er in ziekenhuizen geen operatiekamers met het nummer 13 te vinden zijn. In Nederland klopt het niet dat vrijdag de dertiende meer ongelukken brengt. Integendeel: er komen op vrijdag de dertiende juist minder ongevalmeldingen binnen dan op andere dagen bij de verzekeraars, volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Dit zou veroorzaakt kunnen worden doordat mensen op die dag extra voorzichtig zijn, of zelfs thuis blijven. In de psychologie wordt ook gesproken over paraskevidekatriafobie: de angst voor vrijdag de dertiende. In de zwaarste gevallen van deze irrationele angst durven mensen op die dag hun huis niet uit te komen.” (Wikipedia)

Vrijdag de dertiende wijn tip

CasillerodelDiablo   new_bottle

Castillo del Diablo
Als we het over Casillero del Diablo hebben, dan hebben we het over een reeks wijnen met een traditie en een geschiedenis, wijnen die wereldwijd hun plek hebben verdiend door hun kwaliteit en diversiteit en die geprezen worden door miljoenen consumenten in meer dan 135 landen.

De legende van Casillero del Diablo dateert van ruim 100 jaar geleden: Don Melchor, oprichter van Concha y Toro, bewaarde voor eigen consumptie een aantal vaten exclusieve wijn in zijn kelder. Om diefstal te voorkomen verspreidde hij het gerucht dat daar de duivel huisde, zo ontstond de naam Casillero del Diablo, ofwel “Kelder van de Duivel”(ah.nl)

Wit / Witte wijn
De Stille Oceaan is van essentieel belang voor de uitgesproken frisheid van de witte wijnen, daar de zeebries zacht langs de druivenranken waait, slechts op enkele kilometers van de kust. Dit, samen met het perfecte klimaat en een ideale ondergrond, is optimaal om witte druiven te kweken in de noordelijke wijngaarden van de Limari vallei tot in de Maule vallei in het zuiden (bron: ah.nl).

Rood / Rode wijn
De kwaliteit van de rode wijnen wordt jaar in jaar uit geprezen door invloedrijke wijnbladen en experts wereldwijd. Het succes is te danken aan een ongelofelijke ondergrond en klimaat in de Chileense Central Valley, gecombineerd met een gedreven oenologische kennis van de wijnmakers. Deze factoren zorgen dat het rode wijnen zijn met karakter en een unieke typiciteit (bron: ah.nl).

Geloof wat je wil geloven. Maar let op, een ongeluk zit in een klein hoekje. 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.