Het leven op een wijngaard: Domaine de Marotte (2)

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte (1)Afgelopen maandag publiceerden we hier op Wijnbloggers al het eerste deel “Het leven op een wijngaard: Domaine de Marotte“, waarin Arie Benda schreef over zijn bezoek aan Domaine de Marotte tijdens de druivenoogst op de wijngaard. Vandaag deel 2 van “Het leven op een wijngaard: Domaine de Marotte”, waarin Arie Benda Daan en Elvira Dijkman van Domaine de Marotte aan het woord laat over de wijngaard, het werken op de wijngaard én duurzaamheid.

‘Samen met de natuur maken wij de mooiste wijn’

 Bonjour!

Wij zijn Daan en Elvira Dijkman, Nederlandse wijnboeren in de Provence, in Zuid-Frankrijk. Met onze vier kinderen zijn we hier op de wijngaard inmiddels helemaal geworteld. De kinderen zitten op Franse scholen en hebben net als wij zelf Franse vrienden. Sinds 1997 produceren wij hier op de wijngaard rode-, witte- en roséwijnen en ondertussen hebben wij onze activiteiten uitgebreid met rondleidingen over de wijngaard, proeverijen, picknicks in de wijngaard en verhuur van gîtes. Wij blijven hier nog wel even!

Op Domaine de Marotte proberen we op een zo natuurlijk mogelijke manier onze wijn en olijfolie te maken. Duurzaam is voor ons belangrijk, omdat wij onze planeet slechts te leen hebben van onze kinderen. We willen er dus zo zuinig en schoon mogelijk mee omgaan.

Biologisch telen op de wijngaard

Onze eerste stap was om biologisch te gaan telen. Hierbij is het gebruik van veel producten  zoals onkruidbestrijdings-middelen verboden. Er mogen alleen gewasbeschermings-middelen worden toegepast die zijn toegestaan in de biologische landbouw. Uiteraard werken wij volgens de regels en daarom zijn wij inmiddels gecertificeerd door ECOCERT.

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte - Gezonde planten

Als planten in een zo natuurlijk mogelijk omgeving staan en in een goede gezondheid verkeren zijn ze minder gevoelig voor ziektes. En wanneer het immuunsysteem ook nog eens goed werkt zijn ze nog sterker en hoeven we dus minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Wij werken al enkele jaren samen met een bevriende gepensioneerde plantenteler die zijn hele leven in zijn familiebedrijf heeft geëxperimenteerd met het weerbaarder maken van druivenplanten. Dit doet hij met behulp van planten- en algenextracten. De resultaten binnen zijn bedrijf waren zeer positief wat ons enthousiast maakte. Op enkele percelen volgen wij nu exact hoe onze planten hierop reageren. De resultaten zijn zeer bemoedigend. Vandaar dat wij deze methode nu voor al onze planten gaan gebruiken.

Water

Goed water wordt elke dag schaarser. Want het klimaat is steeds extremer, warmer en droger. En er valt meer water in hele korte perioden waardoor er veel wegspoelt en de grond het niet meer opneemt. Vooral de droogte is de afgelopen jaren steeds erger geworden. Onze druivenplanten hebben hier ook last van ondanks dat ze zeer diep kunnen wortelen. We hebben enkele maatregelen moeten nemen om de planten een handje te helpen. Zo hebben wij op de droogste percelen zo’n15 kilometer druppelleidingen aangebracht.Nu kunnen wij de planten heel gericht bewateren. Dit voorkomt verspilling.

Ook vangen wij het water waarmee wij onze cave en tanks reinigen op in een mobiele tank en gebruiken het opnieuw om de druivenplanten water te geven. De grond filtreert dit water en de planten profiteren er van.
Verder proberen wij de verdamping van de bladeren van onze planten te verminderen door er kristallen op te spuiten die het zonlicht weerkaatsen. Hierdoor worden de planten minder warm en zullen ze dus minder verdampen. En als planten minder verdampen, hebben ze ook minder water nodig.

Afvalwater

Het afvalwater dat we niet in de wijngaard kunnen uitrijden houden we apart. Wij zijn bezig met het installeren van een Biobac waarin wij dit afvalwater kunnen filtreren. Een Biobac bestaat uit bakken van 1000 liter die gevuld zijn met aarde en stro. De daarin van nature aanwezige bacteriën breken de afvalstoffen af en het resterende water verdampt. Na 3 tot 4 jaar is het filter verzadigd en kunnen wij het als compost over het land uitrijden.

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte - DruivenplukkenBemesting op de wijngaard

Een druivenplant heeft meststoffen nodig om gezond te blijven en mooie vruchten te maken. Daarom bemesten wij regelmatig met puur natuurlijke stoffen zoals compost, geiten- en schapenmest en (biologisch)koffiedik.
In het algemeen is het transporteren van mest en compost kostbaar en milieubelastend. Bovendien bestaat er een kans dat meststoffen niet allemaal door de planten en de grond worden opgenomen en zo in het grondwater terecht komen. Deze verspilling willen wij voorkomen omdat wij in een drinkwaterwingebied zitten waar voorzichtigheid geboden is.

Wij zijn geïnteresseerd geraakt in een nieuwe bemestingsmethode die wij dit jaar gaan uitproberen. Deze uitvinding van het bedrijf SOBAC is gebaseerd op het introduceren en activeren van een ecosysteem in de grond. In een ecosysteem worden tussen de levende (dieren en planten) en niet-levende onderdelen (lucht, water en bodem) stromen en kringlopen op gang gehouden in een zeker evenwicht. Uiteindelijk moet dit ecosysteem uit water, zonlicht en CO2 humus aanmaken zodat het zelf de voeding voor de planten verzorgt. Zo hoeven wij dus drastisch minder voedingstoffen toe te dienen. Of dit experiment daadwerkelijk een succes blijkt, hoort u nog van ons. (Meer informatie over de werking van dit ecosysteem vind je op: www.sobac.com

Cave

Om bij het produceren van onze wijnen verspilling te reduceren, hebben wij op alle waterslangen spuitpistolen geplaatst en gebruiken we zoveel mogelijk hoge druk bij reinigings- en desinfecteerwerkzaamheden. Daarnaast recyclen wij het water waar mogelijk. Verder gaan wij onze productiegebouwen meer isoleren en vervangen wij al onze lampen door energiezuinige exemplaren. Door het gebruik van ons (eco-)dieselaggregaat kunnen we onze eigen stroom produceren wanneer we meer stroom nodig hebben dan normaal zoals bijvoorbeeld tijdens het bottelen van onze wijnen. Tenslotte proberen wij bij de komende oogst de CO2 die vrijkomt bij de vergisting op te vangen en te hergebruiken als bescherming tegen het oxideren van het sap en/of de wijn. Hierdoor hoeven we dus geen gassen in flessen meer te kopen.

Verpakking

Sinds 3 jaar gebruiken we flessen die gemiddeld 200 gram lichter zijn dan de traditionele exemplaren. Voor deze flessen is minder energie nodig om ze te produceren en te transporteren. Dit levert een lagere CO2-uitstoot op. Onze dozen en etiketten bestaan voor meer dan 90% uit gerecycled materiaal en onze drukinkt is natuurvriendelijk.

Verder komen onze kurken uit duurzaam beheerde bossen en zijn daardoor FSC gecertificeerd. Tot slot gebruiken wij voor onze schroefdoppen aluminium exemplaren omdat deze eindeloos kunnen worden hergebruikt.

Kortom: wij gaan zo verantwoord mogelijk om met de aarde, de hulpstoffen en de energie die wij nodig hebben om te kunnen produceren. Daarbij zijn wij altijd op zoek naar mogelijke verbeteringen. En daardoor kunt u dus verantwoord blijven genieten van onze wijnen.

A la votre!

Leven op een wijngaard - Domaine de Marotte - De camper van de wijngaardMet een klassieke camper de Provence ontdekken

Onlangs hebben wij een klassieke Mercedes camper van ruim 30 jaar oud gekocht. Deze is van alle gemakken voorzien en ideaal om in alle rust de Provence mee te verkennen. En dat is goed nieuws voor u, want deze camper is te huur. Lijkt het u dus fantastisch om vanuit Domaine de Marotte op pad te gaan met een volledig ingerichte klassieke camper, neemt u dan even contact met ons op voor uitgebreide informatie! info@marottevins.com

Bronnen: Website Domaine De Marotte & Elvire en Daan van Dijkman

Video – Domaine de Marotte

2 Reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.