De mens is niet in staat om wijn te proeven!

Experimenteel onderzoek had al eens aangetoond dat “normale” mensen het verschil tussen een grand cru en een gewone wijn niet proeven, maar dat de experts er ook helemaal naast kunnen zitten en dus ook niet goed kunnen proeven is toch wel bijzonder. In de USA claimt een wijnmaker dat ervaren wijnproevers niet kunnen proeven.

images-58Ieder jaar selecteert Robert Hodgson de beste wijnen van zijn wijngaard voor de wijncompetitie van de staat Californië. Ieder jaar is het resultaat niet te snappen of te doorgronden. De ene keer ontvangt een wijn een gouden mediale en de andere keer is deze wijn helemaal niet te vinden in de top. Vreemd en raar natuurlijk. Onze vriend Robert Hodgson vond dat een beetje vreemd. Het beoordelen van wijn is uiteraard subjectief, maar de prijzen lijken wel ” ad random” uitgereikt te worden. Met een sterk wiskundige achtergrond ging onze Robert even aan het rekenen en met een eenvoudig experiment toonde hij aan dat men bij wijnproeven niet kan proeven. Ook al bestaat de jury uit zogenaamde experts, ze vielen allemaal door de mand.

Ieder proefpanel kreeg de normale hoeveelheid te proeven wijnen voorgeschoteld, maar sommige wijnen kwamen in de verschillende proefrondes telkens terug en met verrassende resultaten. Hodgeson heeft deze experimenten vanaf 2005 gehouden en de laatste experimenten dit jaar afgerond en met een verrassende conclusie! Zowel getrainde als ongetrainde wijnproevers kunnen niet goed wijn beoordelen en zijn dus als jury niet geschikt. Slecht 10% van de ervaren proevers zijn consistent in hun oordeel. De rest, dus 90% is inconsequent ook al hebben ze dezelfde wijn wel 2 a 3 keer opnieuw geproefd. Nog grappiger is om te zien dat sommige proevers het ene jaar heel consistent waren en dus goed oordeelden het jaar erop totaal van de kaart waren en luk raak wijn goedkeurden en daarna weer afkeuren. Wijnproevers zijn dus net echte mensen met al hun fouten (lees voor meer: http://www.wine-economics.org/journal/).

Gelukkig staat Hodgeson niet alleen. Al jaren lang wordt er onderzoek gedaan naar wijn proeven en telkens wordt wetenschappelijk bewezen dat wijnproeven erg moeilijk is zo niet onmogelijk voor het menselijke soort. Frederic Broceht deed in 2001 al onderzoek naar het testen van wijn en het effect van het label Grand Cru tegen over gewone huiswijn (http://www.daysyn.com/Morrot.pdf). Het bleek al snel dat zodra het om een Grand Cru wijn ging (dacht men) dat de superlatieven niet van de lucht te slaan waren. Er werd gezucht, gemompeld in termen van tres complex en mon dieu, c’est formidabele. Zodra men de wijn huiswijn presenteerde waren de termen voor deze wijn heel ander van aard. Woorden als pig, mort subiet, er werden zelf glazen op de grond gegooid. In 2008 werd door Robin Golstein ontdekt dat er een correlatie is tussen de prijs van wijn en in welke mate wijndrinkers ervan genieten. Vreemd toch? Goede wijn heeft immers geen prijs, toch? De conclusie was dat consumenten niet in staat zijn om wijnen te onderscheiden op smaak alleen. Dus obv smaak koos men luk raak voor dure of goedkope wijn. Pas als het element van prijs werd toegevoegd bleek met makkelijker te kunnen kiezen.

images-56In de loop der jaren zijn er de nodige aanvullende onderzoeken die uiteindelijk, helaas concluderen, dat wij mensen niet in staat zijn om goed te proeven en wijn te beoordelen, dus te vergelijken. Tuurlijk kunnen we best uit 8 wijnen de lekkerste kiezen maar doen we dat op een ander moment of een jaar laten dan kan het zo maar zijn dat er een totaal andere volgorde uitkomt, ook al ben je een echte wijnkenner.

 

Conclusie…?

Tja, wat vinden we er nu van als wijnliefhebber? Eigenlijk is het niet zo erg. Carpe Diem, pluk de wijnfles per dag. Luister wat minder naar de experts en drink wat je lekker vindt en als de wijn niet smaakt trek dan een nieuwe fles open, want het leven is te kort om vieze of slechte wijn te drinken. Wellicht moeten we het beoordelen van wijn maar over laten aan een machine. Waarbij de kille cijfers en idee moeten geven van de smaak. Hmmm, niet echt een mooi vooruitzicht. Deze wijn is door de terminator of door R2-D2 goed bevonden.  Verder doet hem mij ook wel deugt dat we niet echt goed kunnen proeven en dat goede wijn ook goedkope wijn kan zijn. Wellicht moeten we maar alle prijskaartjes van de flessen af halen en lekkere wijn aanbieden voor 7 euro en vieze wijn ook voor 7 euro. Uiteraard bij niet lekker koop je een nieuwe fles! Er is namelijk meer lekkere wijn dan slechte wijn en je hebt altijd 50% kans op een lekker fles. Als je er maar genoeg van koopt.

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.