De lekkerste bubbels voor de feestdagen

Wat zijn de lekkerste bubbels voor de feestdagen? Tips voor lekkere champagne, prosecco, cava en crémantHet nieuwe jaar nadert snel. Over pakweg 2 weken heffen we om 12 uur massaal weer het glas en proosten we op het nieuwe jaar. Veel mensen doen dit met Champagne. Wist je dat 95 procent van de champagne die gedronken wordt in de laatste week van het jaar genuttigd wordt? Naast Champagne, zijn er natuurlijk ook nog andere lekkere, feestelijke, mousserende wijnen. Wat dacht je van Cava, Prosecco of Crémant? Vaak net zo lekker als champagne, maar iets vriendelijker voor de portemonnee.

Maar dan… Waar kies je voor? Altijd een moeilijke vraag. Er is zoveel keus. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een aantal wijnliefhebbers én onze wijnbloggers gevraagd wat zij nu lekkere bubbels vinden. Aan de hand van hun suggesties hebben we een lijst met de lekkerste bubbels voor de feestdagen samengesteld!

Heb je zelf een leuke tip voor mooie bubbels, laat het ons dan weten, hieronder in de reacties of stuur je tip naar natasja@wijnbloggers.nl!

Top Lekkerste bubbels voor de feestdagen

Wijnblogger Marcel Veenhuizen van Grapeful.nl

Marcel is al jarenlang wijnliefhebber, maar sinds 2013 mede-oprichter van www.grapeful.nl.
Grapeful is een wijnsite waar meerdere kwaliteitsimporteurs meer dan 250 kwaliteitswijnen aanbieden. Vier gediplomeerde vinologen reviewen de wijnen, zodat klanten weten wat ze kopen en drinken. Echt leuk wordt het als mensen zelf hun reviews achterlaten (door middel van sterren en geschreven tekst) en hun vrienden via Facebook laten weten welke wijn hun favoriet is.

De Top 3 lekkerste bubbels van Marcel

Marcel selecteerde een aantal van zijn favoriete bubbels.

  1. http://www.grapeful.nl/wijn/spanje-catalonie-krismanel-cava-bruthttp://www.grapeful.nl/wijn/spanje-catalonie-krismanel-cava-brutKrismanel – Cava Brut (€ 10,95)
    Een Spaanse Cava van het puurste soort. Groene appeltjes, een frisse, rinsige, sappige smaak met een beendroge finale. Eetlustopwekkend!.Ideaal aperitief en bij schaal- en schelpdieren en lichte visgerechten.
  2. Albert Sounit – Crémant de Bourgogne Brut Blanc de Noirs (€ 19,95)
    100% Pinot Noir afkomstig deels van eigen wijngaard en deels uit de Maconnais. 20-24 maanden sur lattes. Strogele kleur, een krachtige mousse die zorgt voor een wat dikkere neus dan bij de andere Crémants. Door uitsluitend gebruik te maken van de Pinot Noir is deze Crémant wat steviger, romig, met meer vulling in de mond en is daardoor duidelijker aanwezig. Deze bijzondere cuvee wordt beperkt geproduceerd (circa 2000 flessen) en kan uitstekend als aperitief (met een canapé) of bij de maaltijd geserveerd worden
  3. Cantina Soligo – Arcade’s Liga Prosecco (€ 8,95)
    Een aangename zachte mousse met 10-12 gram restsuiker waardoor de wijn zeer plezierig en rond in de mond ligt. Het relatief lage alcohol, 10.5% samen met de frisse zuren, maken de wijn frivool, blijvend prettig drinkbaar en verteerbaar .De smaak is lekker romig, fruitig en verfrissend mede door het niet overheersend koolzuur met in de finale een aangenaam verkwikkend bittertje. Een prettige drinkbare mousserende wijn waar alles goed in balans ligt.

Wijnblogger Merijn Tieleman van Wijn Voor Nu

Merijn Tieleman is de compagnon van Geert en dus mede-eigenaar van Wijn Voor Nu. Opgericht vanuit een passie voor wijn én de mening dat de Nederlandse consument veel te veel betaalt voor een redelijk glas wijn, verkoopt Wijn Voor Nu vooral kwaliteitswijnen van kleine wijnhuizen en wijnboeren. Merijn selecteerde zijn lekkerste bubbels voor ons, en natuurlijk voor jou.

lekkerste bubbels merijnDe Top 3 lekkerste bubbels van Merijn

  1. Jean Milan Brut Spécial Champagne (Grand Cru) (€59,95)
    Dit is zeer exclusieve champagne, de Grande Reserve Grand Cru van het wijnhuis Jean Milan. Deze absoluut top klasse champagne is gemaakt van 100% Chardonnay druiven uit de jaren 2003 en 2004 en is gevinifieerd in eiken vaten. Een grote wijn met frisse aroma’s van amandel, vanille en hazelnoten, vers fruit en appels. Op onze zoektocht naar een echt traditioneel gemaakte champagne vonden wij bij het wijnhuis Jean Milan de perfecte champagnes voor in ons assortiment. Van dit wijnhuis verkopen wij ook de Grand Cru.
  2. La Jara Prosecco Zero extra brut, Italië (€13,95)
    Eén van de allermooiste Prosecco die er gemaakt wordt! Zero Assoluto betekent geen suiker of restsuiker. Dat laatste is gebruikelijk in mousserende wijnen, meestal tussen 8 en 18 gram/liter. Deze Prosecco is dus echt gort droog. Deze wijn is gemaakt van organisch geteelde prosecco druiven. De wijn heeft heerlijke geuren van bloemen en vers fruit en in de smaak proef je perzik, witte bessen en citrus. Bovendien is deze prosecco ook nog biologisch gemaakt.
  3. Prosecco La Jara 2012 (zilveren AWC medaille) (€7,75)
    Een prosecco die heerlijk fris, fruitig en opwekkend is zoals een goede prosecco hoort te zijn. Een prosecco van hoge kwaliteit en een echte aanrader voor een feestelijk moment. Deze prosecco heeft een zilveren medaille gewonnen op het AWC Vienna, één van de belangrijkste internationale wijnwedstrijden in de hoogste klasse van officieel erkende wijnen in de wereld. Een topper onder de prosecco’s dus.

Jos Koop van Rietveld Wines Twijnstraat Utrecht

Jos Koops werkt bij wijnwinkel Rietveld Wines in Utrecht. Recent eindigde deze wijnwinkel op de derde plaats bij de Verkiezing van de Beste Wijnwinkel van het Jaar 2015. Een hele mooie prestatie en ook reden om Jos eens te vragen naar zijn lekkerste bubbels!

De Top 3 lekkerste bubbels van Jos

  1. lekkerste bubbels josMonthuys Pere et Fils Millesime 2006 (€ 39,50) Deze vintage champagne behoort tot de top van wat Monthuys Père et Fils te beiden heeft. Zij heeft een bouquet van citrusfruit, peer en perzik met een hint van honing, een frisse maar rijke smaak met een mooie zuurbalans en een fijne mousse en een lange smaakvolle afdronk. Deze top champagne wordt het best gedronken door liefhebbers van schaal- en schelpdieren en dan met name bij oesters en kaviaar, verrassend is ook de combinatie met gevogelte.
  2. Cave de Bissey Cremant de Bourgogne Brut Blanc (€ 14,95) Deze met prijzen overladen bubbelwijn is gemaakt van voornamelijk het druivenras Aligoté. Hij heeft hierdoor een zeer fruitige geur, een lekkere frisse smaak met een fijne mousse en een lange smaakvolle afdronk. Deze wijn kan gedronken worden bij elke feestelijke aangelegenheid, als apéritief, schaal- en schelpdieren en in het bijzonder oesters.
  3. Duart de Sio Cava (€ 11,95) Deze mousserende wijn gemaakt door het familiewijnhuis Canals Nadal is afkomstig uit Penedès en gemaakt van de druivenrassen Xarel Lo (45%), Macabeu (40%) en Parellada (15%). De wijn rijpt lang op zijn “lees” en hierdoor krijgt hij een goed gebalanceerde volle en fris smaak. De wijn heeft een heerlijke neus van groene appel, peer, iets nootachtigs, perzik en iets bloemen. De smaak is romig en vol van rijp wit fruit met een mooie mousse en een lange fruitige afdronk. Deze wijn kan gedronken worden als apéritief, bij schaal- en schelpdieren, bij fruitdesserts of gewoon als feestwijn.

Wijnblogster Bianca van der Ven van Wijnologie

Bianca was 0p zoek naar een nieuwe uitdaging, naast haar parttime baan als operatieassistent,  en besloot om te duiken in één van haar passies; wijn! Terwijl ze schrijft, leert ze veel en daarom heeft ze wijnologie.nl ook opgericht, waar ze haar enthousiasme over wat alles wat ze tegenkomt op wijngebied graag deelt in de hoop anderen weer aan te steken met het wijnvirus :). Per 1 januari start Bianca ook met haar eigen bedrijf, waarmee ze zich gaat richten op het begeleiden en organiseren van wijnproeverijen. En last but zeker not least start ze in het nieuwe jaar ook nog eens met haar opleiding tot Vinoloog!

lekkerste bubbels biancaDe Top 3 lekkerste bubbels van Bianca

  1. Champagne brut Cuvée D – Veuve a Devaux (€ 39,95 bij Okhuysen) Complex bouquet met aroma’s van geroosterd brood, vanille, fruit en bloemen. De wijn is goed gestructureerd, fris en zuiver met een klein vetje. De afdronk houdt secondenlang aan. Indrukwekkend glas, geschikt als begeleider van diverse gerechten zoals bijvoorbeeld sint-jakobsschelpen of een stukje witvis met botersaus.
  2. 2008 Huguet Gran Reserva Brut Classic – Bodegas Can Feixes  (Cava à € 14,95 bij Okhuysen) De wijnbereiding resulteert in een Cava met kleine belletjes, met een complexe neus en een zuivere, verfijnd droge smaak. Een fantastisch glas, als aperitief, maar ook geschikt voor bij de maaltijd.
  3. Champagne Philipponnat Brut Royale Reserve (€ 42,95 bij Wijnspeciaalzaak.nl) Een mooie, bleekgele champagne met fijne belletjes. Breed en open, met een duidelijk pinot-noir-karakter, licht getoast, aangenaam rokerig,met een vleugje tabak en wat noten, gecompleteerd met een hint van citrusfruit. In de mond zeer smakelijk, zacht en open, maar met voldoende frisheid en een uitstekende lengte, wat zachte zuren en rinsheid na. Niet alleen een perfect aperitief, maar ook een prima begeleider van klassieke visgerechten of van lichte salades met vis.

Wijnblogger Geert van Beurden van Wijn Voor Nu

Geert is mede-eigenaar van Wijn Voor Nu. Deels opgegroeid in Italië weet Geert de pareltjes van onder andere de Piemonte als geen ander te vinden. Verschillende wijnhuizen waar hij als kind samen met zijn vader op bezoek ging, zijn nu dan ook terug te vinden in het assortiment van Wijn Voor Nu.

lekkerste bubbels geertDe Top 3 lekkerste bubbels van Geert

  1. Petit & Bajan Nuit Blanche Champagne (Grand Cru) (€39,95) Een mooie champagne met de geur van vers fruit, abrikoos, meloen, appels, bessen en noten. In de mond lekker droog, fruitig en heel fris. Heerlijk bij coquilles, oesters, kreeft, zalm en tonijn.
  2. La Jara Prosecco Zero extra brut, Italië (€13,95)
    Eén van de allermooiste Prosecco die er gemaakt wordt! Zero Assoluto betekent geen suiker of restsuiker. Dat laatste is gebruikelijk in mousserende wijnen, meestal tussen 8 en 18 gram/liter. Deze Prosecco is dus echt gort droog. Deze wijn is gemaakt van organisch geteelde prosecco druiven. De wijn heeft heerlijke geuren van bloemen en vers fruit en in de smaak proef je perzik, witte bessen en citrus. Bovendien is deze prosecco ook nog biologisch gemaakt.
  3. Prosecco La Jara 2012 (zilveren AWC medaille) (€7,75)
    Een prosecco die heerlijk fris, fruitig en opwekkend is zoals een goede prosecco hoort te zijn. Een prosecco van hoge kwaliteit en een echte aanrader voor een feestelijk moment. Deze prosecco heeft een zilveren medaille gewonnen op het AWC Vienna, één van de belangrijkste internationale wijnwedstrijden in de hoogste klasse van officieel erkende wijnen in de wereld. Een topper onder de prosecco’s dus.

Jaap-Willem Wiebenga van Scandies.nl

Jaap-Willem Wiebenga is recent gestart met zijn wijnwinkel Scandies.nl. Al jarenlang wijnliefhebber wilde hij zijn ontdekte schatten delen met een groter publiek én dat kan nu!

Lekkerste bubbels jwDe Top 3 lekkerste bubbels van Jaap-Willem

  1. Lagolena Prosecco Frizzante (€ 9,95)
    Deze Prosecco is licht strogeel van kleur met een groen zweempje. Expressieve en gulle neus volop florale tonen en fruitige aroma’s, overwegend groene appel en citrusvrucht. Zeer harmonieus, fris, delicaat en zuiver op de tong, met een milde finale. geweldig lekkere wijn voor het terras, de lounge of chill-out, het aperitief, recepties, feesten en alle momenten van ongedwongen plezier. Traditioneel geserveerd met wat ‘stuzzichini’ (kleine hapklare lekkernijen, het Italiaanse fingerfood) of ‘tramezzini’ (vederlicht broodsneetjes met een zachte vulling), met gerookte zalm, San Daniele ham, coppa, salami of kaas, al dan niet met wat ruccola en tomaten… Aan tafel combineert het uitstekend met een klassieke risotto, maar kan ook verfrissend werken bij de traditionele ‘minestrone’.
  2. Lluch Mas Mascort Brut, DO Cava (Penedès), Xarel.lo, parellada, macabeu (€ 11,50)
    Prachtige gele kleur met goud schitteringen. Intense aroma’s van rijp fruit met op de achtergrond mooie belegen tonen van de langzame opvoeding in de kelders. Vol en fluwelig op de tong, met frisse ondertonen van citrusvruchten. Ideaal voor het aperitief (al dan niet met wat tapas of ander finger-food als olijven, harde kaas krullen, rauwe ham, garnalen, oesters, inktvisringen…), voor het terras, bij recepties en feesten, en bij elk denkbaar moment van gezelligheid en relaxatie, van ontbijt tot aan lounge en chill-out. Het is echter ook een verdienstelijke begeleider van ‘Mediterrane’ gerechten met vis, schaal- en schelpdieren, Spaanse rauwe ham, zachte rijstschotels met gevogelte of wit vlees…
  3. Collavini Il Grigio Spumante Brut (€ 13,50)
    Friuli, chardonnay en pinot grigio, heldere strogele kleur met een groen zweempje. Fijne, aanhoudende en regelmatige mousse. Frisse en uitgesproken neus van appel en peren, ondersteund door belegen nuances van gist. In de mond rond en beschaafd aromatisch en elegant. Licht verteerbaar, circa 11,5% alcohol. Medailles, onderscheidingen, eervolle vermeldingen: veelvuldig bekroond als ‘beste Italiaanse spumante’ door o.a. Gambera Rosso. Tweevoudig winnaar van de Volkskrant champagne (!) test.

Wijnblogster Barbara Haverkamp van De WijnWijven

De passie voor wijn begon bij Barbara al op jonge leeftijd met zoete witte wijntjes, maar al snel ontwikkelde haar smaak en interesse in wijn zich verder. Samen met een vriendin startte Barbara in 2010 met het geven van wijnproeverijen voor een clubje, maar doet dit nu ook buiten de vriendenkring. De WijnWijven werd opgericht en nu organiseert Barbara wijnproeverijen en -events!

lekkerste bubbels barbaraDe Top 3 lekkerste bubbels van Barbara

  1. André Clouet, Cuvée Silver Brut (€ 32,00 bij Wijnhandel B.J. de Logie) De Champagne Silver Brut van André Clouet is loepzuiver. De wijn krijgt geen dosage, maar heeft een ‘mémoire de sucre’ zoals Jean-François Clouet dat zo mooi omschrijft. De wijn rijpt deels op de gebruikte eikenhouten vaten van Château Doisy-Daëne uit Sauternes. Misschien is dat wel de reden dat deze zinnenprikkelende Champagne zo geweldig goed smaakt als aperitief. (Bron:De Logie)
  2. Mouzon Leroux, L’Atavique (€29,50 – Genieten van champagneL’Atavique is een elegante Brut champagne. Bijzonder is dat deze champagne biologisch en biodynamisch is verbouwd. Sinds 2008 is Mouzon Leroux begonnen met biodynamische wijnbouw. In het najaar van 2013 komt uiteindelijk de eerste volledig biologische champagne op de markt. L’Atavique is een brut champagne gemaakt van een mix van 60% Pinot Noir en 40% Chardonnay. (Bron:Genieten van Champagne)
  3. Brimoncourt Brut Régence (€29,00 brimoncourt.com – in Frankrijk gekocht) Perfect als aperitief en heerlijk bij gerookte zalm bijvoorbeeld. De  Brut Regency verleidt de wijnliefhebber met zijn frisheid, zijn ronde textuur en delicate, fruitige afdronk .

Wijnblogger Jean van Bommel

lekkerste bubbels jean van bommelLast but zeker not least wijnblogger Jean van Bommel. Jean woont al vele jaren in Frankrijk en heeft daar menig wijn geproefd. Jean is geen echte champagnedrinken, zegt hij zelf, maar wat hij door de tijd heen gedronken heeft, vond hij zeker niet slecht! Jean geeft ons de volgende tips!

De Top 3 lekkerste bubbels van Jean

  1. Dom Pérignon: Goddelijke champagne
  2. Cremant de Rully uit de Bourgogne streek
  3.  Cremant d’Alsace

Nadien de Visser van Le Club du Vin

Nadien de Visser van Le Club du Vin en schrijfster voor bythegrape tipte ons over een aantal wijnen die tijdens een wijnproeverij die zij organiseerde op de proeftafel had staan.

De Top 3 lekkerste bubbels van Nadien

  1. Philipponnat Champagne Brut – Een van mijn favorieten. Een pinot noir huis, wat je terug proeft in je glas. Frisse zuren van citrus en rood fruit vermengd met een vleugje noten. Heerlijk.
  2. Zoek je een alternatief voor Champagne? Dan vind ik de Vonkelwijn van wijnhuis Simonsig een mooie. Gemaakt van dezelfde druiven en volgens dezelfde methode als Champagne, maar dan uit Zuid-Afrika en de helft goedkoper.
  3. Andere druiven, andere vinificatie, maar echt een feestnummer. Even terug naar mijn roots: Brut de Zélande van de Kleine Schorre; een mousserende wijn uit Zeeland. Pinot Blanc speelt hier de hoofdrol en verder aangevuld met Auxerrois en Rivaner, die de wijn super fris én fruitig (groene appel, citrus, limoen) maken. Serveer met oesters en je hebt gelijk een bijzonder aperitief te pakken. De nuchtere Zeeuw aan de bubbel – het moet gekker worden 😉
Alle wijnen zijn te koop bij Odile Hemmen in Rotterdam.
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.