Dafni

De laatste tijd richt ik me met proeven op kleinschalig geproduceerde wijnen, uit wat minder bekende streken. Dan hoor ik regelmatig dat een wijn gemaakt is van “een druif die met uitsterven bedreigd was, maar nu weer tot volle bloei is gebracht”. En wel door “een producent die ergens op een verlaten wijngaard nog een paar stokken van deze druif heeft ontdekt”. Dat vraagt wel om enige scepsis.

2015-12-02 Dafni

In deze moderne tijden is wijn maken een weinig romantische bezigheid. Alles wordt klinisch onderzocht. Op rijpheid, op hygiëne, op weerstand of op herkomst. Het DNA kan worden vastgesteld en zo kan worden bekeken of de druif dezelfde is als de wijnmakers beweren. De een noemt zijn lokale druif Zus en de ander Zo, en elk weet niet beter dan dat het verschillende, volledig eigen druiven zijn. DNA laat geen spaan heel van de bewering en het blijken volkomen identieke druiven te zijn, dus weg unieke druif. Of andersom: een producent kan beweren dat Zus dezelfde druif is als Zo, zodat Zus daar status aan kan ontlenen. DNA biedt de oplossing. Er blijkt werkelijk geen enkele relatie te bestaan tussen de twee rassen en helaas is Zus slechts in naam gerelateerd aan Zo, maar niet genetisch.

De Dafni is een oude druif uit Kreta en je raadt het al: bijna uitgestorven en opnieuw tot bloei gebracht. Volkomen uniek. Echt waar. Herintroduceerd door de Kretenzische wijnmaker Lyrarakis. En gelukkig maar, want ik had deze ervaring niet willen missen. De Lyrarakis Dafni 2013 heeft een fascinerende geur en smaak, die lastig is te duiden in termen van fruit. Hij geeft je een heel nieuw kader. En wat voor één! Laurier is de naamgever van deze druif; die vinken we af. Verder verse groene kruiden als salie, tijm en rozemarijn, artisjok, groene olijven en jeneverbes (de struik). Ook nog de heerlijke bergkruidenthee van Kreta en een fijne frisheid na.

Wij hebben hem genuttigd met een salade van gegrilde venkel, groene aspergetips, gerookte zalm, bladpeterselie, kwarteleitjes, kalamata olijven en parmesan.  Met als resultaat versmelting. Alsof je de wijn kunt eten en de salade kunt drinken.

Door: Reinder Scherpenzeel 

 

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.