Champagne!

Champagne!De feestdagen bieden bij uitstek de gelegenheid om familie en vrienden eens extra in de watten te leggen. Dat kan met een cadeautje onder de kerstboom en met heerlijke culinaire verwennerij. In beide gevallen is champagne een perfecte keuze. Champagne maakt die mooie momenten nog mooier. Champagne geeft bijzondere momenten een extra gouden randje. Champagne staat voor feestelijk en romantisch.

Welke champagne?

Maar welke champagne is de juiste? Welke champagne past het beste bij welke gelegenheid, bij welk gerecht of bij welke persoonlijkheid? Er is namelijk evenzo veel diversiteit in de smaak en uitstraling van champagne als in die van rode of witte wijn. De Champagnestreek in Frankrijk is één derde keer zo groot als Nederland, verdeeld over ongeveer 300 gemeenten. Van die 300 gemeenten zijn er 17 Grand Cru geclassificeerd. Hier komen de mooiste druiven vandaan. En in die 17 gemeenten zijn al meer dan 600 verschillende champagnes te vinden…

Het is dus niet per se makkelijk om de juiste champagne te vinden. Nu is ieders smaak hem of haar eigen. Een oordeel over welke champagne de lekkerste is, is hier daarom weinig zinvol. Ik kan wel iets zinvols kwijt over de kwaliteit van champagnes. Aan de hand van informatie die op het etiket terug te vinden is, wil ik hier een drietal zaken aanhalen die de kwaliteit van een champagne duiden. Eerst bespreek ik de classificatie die een champagne kan hebben, vervolgens wel of niet op het etiket benoemde oogstjaren en tenslotte de gebruikte druivenrassen in verschillende champagnes. Ik sluit mijn verhaal af met drie champagne-toppers voor de aankomende feestdagen.

classificatieClassificatie Champagne

Hierboven noemde ik al even de Grand Cru classificatie. In de Champagnestreek is iedere gemeente geclassificeerd in een door de overheid vastgesteld kwaliteitssysteem. Hoe hoger een gemeente in dit systeem geclassificeerd is, des te beter zijn de randvoorwaarden in deze gemeente voor het verbouwen van druiven voor champagne. De randvoorwaarden betreffen onder andere bodemsamenstelling, microklimaat en helling ten opzichte van invallende zonnewarmte. Het kwaliteitsniveau in dit systeem wordt uitgedrukt in een percentage. De gemeenten die de kwaliteitsnorm van 100% halen, hebben de classificatie “Grand Cru”. Dit betreft 17 van de 300 gemeenten. Als een champagne geheel gemaakt is van druiven uit Grand Cru gemeenten, dan mag er “Grand Cru” op het etiket gedrukt worden. Als er “Grand Cru” op het etiket staat, is dat dus een indicatie voor goede kwaliteit. Op het etiket staat ook wel eens “Premier Cru”. De druiven waarvan die champagne gemaakt is, komen uit gemeenten die 95% tot 99% scoren. Als geen van beide classificaties op het etiket staat, kun je ervan uitgaan dat de besproken kwaliteitsnorm niet gehaald wordt.

etiketHet etiket

Meestal vermeldt een champagne-etiket geen oogstjaar. De meeste champagnes zijn namelijk samengesteld uit wijnen van verschillende oogstjaren. De meeste huizen gebruiken twee of drie verschillende oogstjaren voor hun champagnes. In jaren met een buitengewoon goede oogst worden echter ook champagnes gemaakt van druiven uit enkel dat oogstjaar. Als dat het geval is, wordt het oogstjaar op de fles vermeld. Een belangrijk kwaliteitsverschil tussen een champagne ‘met’ een jaar en een champagne ‘zonder’ jaar zit in de wettelijk verplichte minimale rijpingstijd. Een champagne ‘zonder’ jaar moet minimaal 15 maanden rijpen, terwijl een champagne ‘met’ jaar minimaal 36 maanden moet rijpen. Een champagne waar een jaar op het etiket staat is over het algemeen dus wat volwassener dan een champagne waar geen jaar op het etiket gedrukt staat. Extreem goede jaren zijn 1996, 2000, 2002 en 2006, hoewel het voor de laatste eigenlijk nog wat vroeg is. Ik kijk uit naar de 2006 champagnes die in 2015 en 2016 op de markt gaan komen. Ook 2012 heeft een kwalitatief hoogstaande oogst opgeleverd. Maar door de tegenvallende kwantiteit zal 2012 waarschijnlijk een heel duur jaar worden, als het tussen 2020 en 2025 op de markt komt.

Een Grand Cru wordt doorgaans gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Op het etiket komen we weleens de term “Blanc de Blancs” of “Blanc de Noirs” tegen. Deze termen staan ervoor dat de betreffende Grand Cru champagne van slechts één druivenvariant is gemaakt. Helemaal van Chardonnay – “Blanc de Blancs” – of helemaal van Pinot Noir – “Blanc de Noirs”. Op zich is de één op basis van deze kwalificatie niet per se beter de ander. Maar de beide druiven hebben een heel eigen karakter. Chardonnay zorgt voor frisheid en finesse en brengt geel fruit en citrus in de smaak. Een volwassen Chardonnay heeft brioche in zich. Pinot Noir daarentegen geeft een champagne body en karakter. Overigens is er nog een druivenras toegestaan bij de productie van champagne, de Pinot Meunier, maar die kan niet Grand Cru verbouwd worden. Een champagne alleen van Pinot Meunier zie je ook niet veel. Daarom heb ik die druif hier niet apart behandeld.

Drie absolute aanraders…

 Francinet-Remy brut Grand CruDan heb ik nog drie absolute aanraders. De eerste is de Francinet-Remy brut Grand Cru. Deze Blanc de Noirs heeft vijf jaar gerijpt. Het is een heerlijk volwassen champagne die goed bij een heerlijke kerstmaaltijd gedronken kan worden. De romantiek van de donkere decemberdagen is in deze champagne te proeven! Heerlijk! De Francinet-Remy brut Grand Cru wordt geschonken bij restaurant Pastis in Den Haag.

H. Billiot brut RéserveDe tweede is een stoere Grand Cru van 80% Pinot Noir en 20% Chardonnay. De H. Billiot brut Réserve is een prachtige, volfruitige champagne waarvoor alleen het sap uit de eerste persing is gebruikt. Voor de productie van deze champagne zijn de druiven uit drie verschillende oogstjaren gebruikt. Een champagne die heel mooi in balans is, fris en veel rood fruit, kracht en finesse. De H. Billiot brut Réserve wordt geschonken bij restaurant Savelberg in Voorburg.

Claude Cazals 'Clos Cazals' 2000Tenslotte raad ik van harte de Claude Cazals ‘Clos Cazals’ 2000 aan. Werkelijk één van de mooiste Grand Cru champagnes op de markt. Een prachtig verfijnde Blanc de Blancs waarvoor alleen de Chardonnay van een bijzondere, ommuurde wijngaard is gebruikt. In 2000 heeft deze wijngaard een exceptioneel mooie oogst opgeleverd. Die oogst is verwerkt tot een champagne met een heerlijke balans tussen exotisch fruit en citrus. De ‘Clos Cazals’ is verfijnd en complex, maar zeker niet moeilijk. Werkelijk top!

(Deze champagne is – net als de bovenstaande champagnes – te bestellen bij de auteur, Gregor.Neggers@G-Bubbles.nl .)

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.