Champagne tegenstellingen

ChampagneChampagne: Glitter & Glamour

We kennen champagne vooral als een product wat geassocieerd wordt met ‘glitter en glamour’.  En niet zo raar, want al vroeg in de geschiedenis van de champagne werd een kroning in Reims gevierd met champagne . De relaties die daardoor ontstonden, zorgde ervoor dat deze traditie ontstond en ook bij andere feestelijke momenten belangrijke staatshoofden champagne lieten komen om deze momenten te vieren.

En niet alleen de koningen in Frankrijk, maar bijvoorbeeld ook in Engeland en Rusland ontdekten de champagne. Dat kwam vooral door de Eerste Wereldoorlog, waardoor strijders in de regio Champagne kwamen en daardoor ook de champagne ontdekten. Het is een bizarre tegenstelling, want juist deze regio heeft enorm geleden onder deze oorlog. Dat is overigens vandaag nog steeds te zien doordat in bijna elk dorp in de Champagne wel een monument staat ter nagedachtenis hieraan. Er is sinds kort ook een museum over de Eerste Wereldoorlog in de Champagne.  Daarnaast werd in die tijd ook opdracht gegeven gewassen te verbouwen zodat er voldoende eten was, waardoor de wijnbouw, naast het niet kunnen verkopen, ook steeds minder mogelijk was.

Napoleon heeft ook een grote rol gespeeld bij de groei van de champagneverkoop. Als zoon van een wijnproducent wist hij veel van wijnbouw en werd hij hiervoor in zijn jonge jaren zelfs voor gevraagd. Uiteraard heeft hij ook veel gestreden, maar bijna altijd nam hij champagne mee op zijn tochten en opende deze dan met zijn sabel. En zo ontstond een nieuw spectaculaire activiteit; het sabreren.

Het zelf bezoeken van deze regio is niet alleen het genieten van dit heerlijke product, maar ook bijzonder wanneer je bedenkt dat juist deze streek vanwege de strategische ligging en ontwikkelingen gelukkig is blijven bestaan. De afstand is vanuit ons goed te bereizen en daardoor ook een ideale bestemming voor een weekendje weg.

Donkere druiven

Nog een bijzondere tegenstelling is dat 2/3e van de totale druivenoogst in de Champagne bestaat uit de donkere druiven. Wetende dat de meeste champagne blank zijn, is dat op zijn minst opvallend. De druiven worden zorgvuldig geperst waardoor het zuivere blanke sap wordt gescheiden van de schil.

Champagne wordt gemaakt van de druiven Chardonnay, Pinot Noir en Meunier. De laatste twee druiven zijn de donkere druiven. Wanneer een champagne wordt gemaakt van uitsluitend deze donkere druiven, noemen we die ‘Blanc de Noirs’. De Pinot Noir geeft karakter aan de champagne en de Meunier zorgt voor het fruit. De combinatie kan zorgen voor een prachtig harmonieuze champagne.

Wanneer de champagne van uitsluitend de blanke druif wordt gemaakt noemen we die ‘Blanc de Blancs’. Blanc de Blancs is vaak fris, licht met meer citrus en minerale smaak. Uiteraard speelt de dosage suiker en de regio van de producent ook een rol bij de smaak.

En de beste manier voor het ontdekken is het proeven. Een voordeel is dat er ook steeds meer champagnes beschikbaar zijn in demi-flessen van 0,375L. Dat is financieel interessant en ideaal om zo verschillende champagnes te proeven en bijvoorbeeld een mixdoos te bestellen.

Geïnspireerd?

Voor informatie over reizen naar de Champagne en onze champagnes kunt u contact met ons opnemen op 020-785 36 77 en uiteraard onze website Brouzje bezoeken. Wij brengen op deze manier het bruisend goud dichtbij!

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.