• contact
  • bloggers
    • Wat is bloggen?
    • Hoe werkt Bloggen op Wijnbloggers?
    • Aanmelden als Wijnblogger
    • Bloggers
  • login
  • home

Wijnbloggers.nl

Wijnblog over wijn voor de wijnliefhebber

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
  • Home
  • WIJN TOP 20’s
    • Rode Wijn Top 20
    • Witte Wijn Top 10
    • Champagne Top
    • Rose Wijn Top 10
    • Wijn laten beoordelen
  • Artikelen over Wijn
    • Over wijn
    • Over mousserende wijn
    • Over Port
    • Artikelen over wijn
    • Top Wijn Apps
    • Wijnproeven voor beginners
      • Wijn proefnotities
        • Rode wijn Proefnotities
        • Witte wijn Proefnotities
        • Rosé wijn Proefnotities
        • Champagne Proefnotities
        • Wijn Proefnotities
  • Top Wijnshops
    • Wijn voor nu
    • de Wijnbeurs
    • Brouzje
    • Scandies
    • Grapeful
    • Vreemde Druif
    • Waanzinnige Wijnwinkel
    • bestWIJN
    • Margaretwines
    • Zero Dosage
    • Vaker Champagne
    • De Wijnconcurrent
    • Wijnpakkettenonline.nl
  • Top Wijnhuizen
    • Aaldering Vinyards en Wines
    • Bodega Salentein
    • Château d’Yquem
    • Lafite
    • Luis Canas
    • Vallana
  • Wijn Forum
  • Adverteren
  • Lekkere glühwein voor de kerstdagen

    Lekkere glühwein voor de kerstdagen

    De donkere dagen voor Kerst zijn weer aangebroken en er is weer behoefte aan lekkere warme wijn. … Lees verder »

  • Grapedistrict is de sommelier voor ieder kerstdiner met nieuwe digitale wijn-spijsservice 

    Grapedistrict is de sommelier voor ieder kerstdiner met nieuwe digitale wijn-spijsservice 

    Grapedistrict is de sommelier voor ieder kerstdiner … Lees verder »

  • Zaterdag 25 november wijnproeverij voor de lezers van Wijnbloggers.nl

    Zaterdag 25 november wijnproeverij voor de lezers van Wijnbloggers.nl

    WijnVoorNu.nl organiseert op zaterdag 25 november van 13.00 uur tot 18.00 uur een exclusieve … Lees verder »

  • Gouden tip: Dit wijnspel maakt van jou wijnkenner in één borrel avond!

    Gouden tip: Dit wijnspel maakt van jou wijnkenner in één borrel avond!

    Wijn wordt populairder onder de jongere generaties. De XYZ’ers ontkurken steeds vaker een fles. Maar … Lees verder »

  • KVNW lanceert aangescherpt keurmerk voor wijnhandelaren

    KVNW lanceert aangescherpt keurmerk voor wijnhandelaren

    Leidschendam, 19 oktober 2017 - De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) … Lees verder »

Je bent hier: Home / Champagne / Champagne en het grote geheim van de bubbels in het glas

Champagne en het grote geheim van de bubbels in het glas

9 februari 2016 door Ella Klatte Reageer

Schermafbeelding 2016-02-08 om 18.56.12We worden in Nederland steeds betere levensgenieters. Met het drinken van bubbels althans. Er wordt steeds vaker ‘zomaar’ geplopt. Heerlijk. Heb zelf altijd minstens één fles champagne koud klaar liggen. Herinner me vroeger bubbels uitsluitend met oudjaar. En als er wat te vieren viel. Dat hebben die champagne boeren imago-technisch trouwens goed voor elkaar. Feest & bubbels. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Hoe komt die bubbel trouwens in de fles? En het verschil tussen champagne, cremant of cava? Nog belangrijker trouwens. Wat voor glas gebruik je eigenlijk voor bubbels?

Die bubbel in de wijn komt er niet vanzelf natuurlijk. Uitgaande van champagne komt die bubbel er door een tweede gisting. Lekker versimpeld uitgelegd. Bij een alcoholische vergisting wordt suiker omgezet in koolzuur en alcohol. Er gaat gewone witte wijn in een fles. Wat extra gist en suiker toevoegen. Fles goed afsluiten met kroonkurk. Dan komt de tweede gisting op gang. Als de koolzuur de fles niet uit kan blijft de bubbel dus in de wijn. En dan gewoon in de kelders laten liggen. Minimaal 15 maanden. Met al die afgestorven gistcelletjes in de fles. Hoe langer dit rijpt hoe complexer de champagne kan worden. Essentieel is wel dat die tweede gisting op de fles gebeurt. Dan krijg je wat meer bijzondere aroma’s. Denk aan toast, brioche, vuurwerk-achtig. Zeker als het om een vintage champagne gaat. Die rijpt zelf minimaal 3 jaar. In de smaak ontstaat dan meer romigheid en complexiteit. Komt allemaal doordat die gistcellen nog in de fles zitten. Die gaan er trouwens wel uit hoor. Kroonkurk er af. Champagnekurk er op. Met zo’n mooi ijzeren netje eromheen. Dat heet een muselet. De meeste champagnes zijn trouwens een blend van verschillende druivenrassen en verschillende jaargangen.

Een crémant wordt op precies dezelfde manier gemaakt. Heette vroeger ‘methode champenoise’. Dat mag niet meer van die handige en commerciële champagne boeren. Het woord ‘champagne’ is uitsluitend van hen. Een crémant kan komen uit bijvoorbeeld de Bourgogne. Lekker  en beetje romig van de chardonnay. Of uit de Loire. Strak en fris van de chenin blanc. Cava is de Spaanse variant hierop. Vaak iets steviger. Met robuuste bubbel.

Nou, dan zijn we nu wel toe aan zo’n bubbeltje. Vraag blijft in wat voor glas we dat dan schenken?

James Bond dronk vroeger zijn champagne uit een coupe. Vreselijk. Staat mooi maar bubbels vliegen je glas uit. En je ruikt ook niets.

Dan zo’n mooie slanke flûte. Lijkt helemaal correct. Maar ik word er toch niet vrolijk van. Krijg m’n neus er niet in. Ruik dus niets. Kan er ook niet mee walsen want veel te smal. Bovendien komt het bubbeltje nogal agressief bovendrijven. In zijn weg naar boven pakt dat belletje heel veel zuurstof op. Prikt daardoor in m’n neus. Een snoer van bellen. Zo heet dat. Ontstaat door een oneffenheid in het glas. Sommeliers maken vaak een klein krasje in de champagneglazen. Anders ontstaat dat bellensnoer niet.

Ik ben voor een ander soort glas. Een ‘witte-wijn-glas’. Een mooie tulpvorm. Daarin komen de aroma’s veel beter tot hun recht. Kun je walsen met je glas om zuurstof er in te brengen. En dus veel meer te ruiken. De belletjes hoeven minder ver omhoog want een minder slank glas. Pakken dus minder zuurstof op en zijn vriendelijker in je mond. Een prachtig glas is dat van James Darsonville. Een oenoloog uit de Champagne streek. Heel dun en fragiel. Perfect van vorm om alles te kunnen ruiken. Een gezandstraalde bodem zodat het bubbelsnoer mooi op gang komt. Of het champagne tasting glas van Riedel. Ook schitterend. Kostbaar dat helaas wel. Maar sensationeel fijn om uit te drinken.

Ik pleit voor. Meer bubbels. En meer goede glazen. Meer levensgenieten in het algemeen..

Door: Ella Klatte

image

Deel dit:

  • Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Google+ te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
  • Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 van 5)
Loading...

Onderwerp: Champagne Tags: bubbels

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Persoonlijke wijnkeuringen

Wijn; Acciderba Serni Fulvio luigi

Wie; Annemieke de Jong

Waar; Nederland

Land/Regio; Italië

Druif; Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese

Beoordeling; Heerlijke volle wijn met smaken als chocolade en bramen. Echt Italiaans met stevige tannines.

8

Maak je eigen wijnnotitie »

RSS Reacties van Vrienden op Facebook

Meest recente berichten

  • Lekkere glühwein voor de kerstdagen
  • Grapedistrict is de sommelier voor ieder kerstdiner met nieuwe digitale wijn-spijsservice 
  • Zaterdag 25 november wijnproeverij voor de lezers van Wijnbloggers.nl
  • Gouden tip: Dit wijnspel maakt van jou wijnkenner in één borrel avond!
  • KVNW lanceert aangescherpt keurmerk voor wijnhandelaren
  • Meursault – Blagny 1er Cru la Pièce Sous le Bois
  • “Wat vindt de Nederlandse consument van biologische wijn?”
  • Amsterdam Wine Festival viert oogstfeesten Noordelijk Halfrond
  • Mondiale ode aan Sherry
  • De ultieme buitenwijnen bij HEMA
  • Grandcruwijnen.nl: nu nóg meer mogelijkheden voor snelle levering van kwaliteitswijnen
  • Gastvrijheid met een hoofdletter G
  • Kim’s wijn-spijs combinatie april
  • Tsjechische wijn uit Moravië – een klasse apart !
  • Kwaliteitswijnen uit Turkije nu overzichtelijk verkrijgbaar voor consument en professional

Advertentie

Google+

Zoek ons op Google+

Fan van Wijnbloggers

  • wijn.headliner.nl
  • WijnVoorNu.nl
  • rode-wijnen.com
  • bestWIJN.nl
  • grandcruwijnen.nl
  • wijnpakkettenonline.nl
  • Wijnproeverij Amsterdam
  • Wijnproeverij Rotterdam
  • Bovino
  • Wijnglazen-expert

Copyright © 2018 · Wijnbloggers · Created by Forsite Media · Log in