Casanova onder de druiven!

Gouais blanc - Cellier du petit Pontigny : la Confrérie des Piliers ChablisiensDe vader/moeder van veel druiven en wijnen, de naam is “Gouais blanc

Deze Casanova onder de druiven, die groeit tegen de Duits, Zwitserse grens, is een zeer belangrijke ouder van heel veel prominente druivenrassen. Ze flirtte met heel veel andere rassen. Daardoor konden meerdere nieuwe rassen ontstaan, o.a. alle Pinots, de Chardonnay en de Melon-de-Bourgogne, (de Muscadet druif.), de Gamay (gebruikt voor de Beaujolais) en vele andere! Ik haal er één druivenras uit en dat is de Chardonnay die o.a. gebruikt wordt voor de Chablis.

Waar komen de Chardonnay druiven vandaan?

Door middel  van DNA analyse van de Chardonnay druiven in de jaren ’90 is onomstotelijk vast komen te staan dat deze druiven afkomstig zijn van de “Gouais blanc” druiven.

Deze druivensoort is ontstaan in de 14e eeuw en wordt toegeschreven aan de monniken van de abdij in Citeaux, een abdij ten zuidoosten van Dijon. Deze orde volgde strikt het Katholicisme  na hun afsplitsing van de abdij van Cluny. Ze vonden de monniken in Cluny maar losbollen qua uitgaven en drank en vestigden zich in Citeaux en stichtten daar een nieuwe orde: de Cisterciënzers. De Chardonnay druiven worden in heel de wereld verbouwd, maar smaakt overal anders en dat komt door de “terroir”, de locatie, de weersomstandigheden, de grond en de kennis van de viticulteur, allen bepalend voor deze wijnsoort!

druiven - dorpchablisChablis; een stukje geschiedenis

In het noord-westen van de Bourgogne ligt het kleine dorpje Chablis dat zich manifesteerde in de 2e  eeuw voor Christus toen het een Gallisch dorp was, gelegen aan de zuidelijke ingang van de huidige stad. Maar ze hebben zich echt ontwikkeld in de derde eeuw onder leiding van de Romeinse keizer Probus (keizer 276-282). Dit vanwege een verbod van de druivencultuur in Gallië door de Romeinse keizer Domitianus in het jaar 92 na Chr. De druivencultuur kwam al tot grote bloei in de 6e eeuw voor Chr., maar was in deze  periode afhankelijk van de kennis van de Grieken en Etruriërs, die via de Rhône en Sâone de handel dreven. De Kelten van het dorp, wat later Chablis heette, verbouwden hun wijn op kleine schaal, maar hadden op hun manier wel succes.

Later in de middeleeuwen, rond 854 moesten de monniken van Tours op de vlucht voor de Vikingen. In eerste instantie zochten zij hun toevlucht in de abdij van Saint-Germain van Auxerre. In 867 gaf Karel de Kale (kleinzoon van Karel de Grote) de monniken Sint Martinus van Tours het klooster van Saint-Loup in het dorpje Chablis. Ze verbouwden wijn op de heuvels met uitzicht op de rivier de Serein de huidige locatie van de wijnen.

In 1118 sloten de monniken van Pontigny een verbond met de monniken van Sint Martinus. De abdij van Pontigny was een dochterabdij van de Cisterciënzerorde uit Citeaux. Zij gaven hen het recht om 1.5 hectare met hun wijnstokken te verbouwen, de wijn op te slaan in de wijnkelder “Petit Pontigny” De kennis van de monniken van Citeaux die zich in Chablis hadden gevestigd was en is de basis van deze fantastische wijn met al zijn kwaliteiten en die ook wel “Oesterwater” word genoemd.

Gouais blanc - petit-pontigny Gouais blanc - petit-pontigny-1

Deze wijnkelder bestaat nog steeds en is de thuisbasis van de wijnmakers van Chablis en fungeert als het hoofdkwartier van het Interprofessionele Bureau van de Bourgogne wijnen. Het aanzien van de Chablis wijnen vond zijn weg via de rivier de Yonne naar Auxerre zijrivier van de Seine, en werd zo al snel zeer beroemd in Parijs. In 1328 waren er al 450 eigenaars met een totale oppervlakte van 500 ha (500.000 m2 ). Petit Pontigny kreeg een aparte status in de wijnwereld vanwege zijn goudgele karakter en verfijnde smaak en aroma’s. Later opgesplitst in Chablis en Petit Chablis.  Het gaf een verrijking van de stad Chablis en was verantwoordelijk voor de enorme bron van inkomsten die ontstond door de wijnbouw!

druiven - chablis mapHet kleine riviertje de “Serein” stroomt door Chablis en aan beide zijden van de Serein liggen de Chablis wijngaarden. Nu zijn er twee soorten Chablis. Op de lager gedeeltes van het dorp wordt de Chablis verbouwd met een gemiddelde productie per jaar tussen 2009 en 2013 (187 750 hl), op de hogere hellingen of het begin van het plateau, wordt de Petit Chablis verbouwd met een gemiddelde productie per jaar tussen 2009 en 2013 (45,536 hl). Chablis heeft dus bijna 4 keer zoveel opbrengst als de Petit Chablis.

De terroirs van Petit Chablis appellation zijn opgebouwd uit harde, bruine kalksteen, of soms lemige zandgronden, in het algemeen, op een hoogte van tussen de 230 en 280 meter, met gevarieerde vegetatie. En eigenlijk is er niets Petit aan want het is een Chablis die niet echt veel onder doet voor de gewone Chablis. Het Petit verwijst naar de wijnkelder van Petit Pontigny.

Daarentegen is de terroir van de Chablis uit een ander millenium dan de hoger gelegen Petit Chablis. Kleine kommavormige schelpjes vormen de basis van deze terroir!

In 1935 werd deze wijn onderkend door het Institut National de l’origine et de la qualité (INAO) dat de terroir van de Chablis streek onlosmakelijk verantwoordelijk is voor de uitmuntende kwaliteit.

En of u nu een Casanova bent of niet, laat u in ieder geval verleiden tot deze goudgele godendrank! Het werkelijke verschil tussen deze zeer beroemde wijnen moet u zelf maar gaan ontdekken en trek daar maar gerust een aantal dagen voor uit.

Meer lezen, kijk dan eens hier:

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.