Biologische wijn, Slow Wine en onbekommerd kunnen genieten?

Ben al tijden lang dol op lekker eten en drinken. Liefst ook goed en verantwoord eten. Dat vind ik belangrijk. Ga graag naar biologische markten voor kaas, groentes en vlees. Uiteraard Slow Food lid. Leuk als tegenhanger voor de opkomende fast food ketens. Sinds kort bestaat er  zoiets als Slow Wine. Heb je dan ook ‘fast wine? Als wijnliefhebber interessant om me daar eens in te verdiepen.

Slow Wine ontstaat in Italië. Als onderdeel van de grotere Slow Food organisatie. Slow Wine introduceert een nieuwe benadering van wijn. Het gaat ze niet alleen om de kwaliteit van de wijn maar om het totaalplaatje. Dus ook de kenmerkendheid van de wijn voor het gebied telt mee. De mens en de gedachte achter de wijn. De duurzaamheid waarmee gewerkt wordt. Zowel in de wijngaard als door de keldermeester. En last but not least, de prijs-kwaliteit verhouding.

Schermafbeelding 2015-03-17 om 14.13.09

Fast wine daarentegen kun je zien als massaproduct. Waar voornamelijk  het eindproduct en de omzet tellen. Waar duurzaamheid en typiciteit minder belangrijk zijn. Makkelijker gespoten wordt met insecticide. Waar de mens achter de wijn niet bestaat maar bedacht wordt door een marketingafdeling. Sommige van die wijnbedrijven zien er ook uit als een olieraffinaderij. Immens groot. En vaak zijn het ook immens weinig interessante wijnen. Of ben ik teveel romanticus nu?

Zijn de Slow wijnen gecertificeerd biologisch? Dat kan ik er niet uit opmaken. Wel dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Zowel voor mens als milieu. Zo zie ik het graag.

Bestaat gecertificeerd biologische wijn dan eigenlijk wel? Nou dat is grappig. Hier in Europa niet. Dat heeft te maken met de wetgeving. In de EU wetgeving bestaat geen biologische wijn. Uitsluitend wijn van biologisch geteelde druiven. Dus alleen het werk in de wijngaard kan gecertificeerd bio zijn. Er zijn geen bio-regels voor het doen van toevoegingen aan de wijn. Dat zou betekenen dat de wijnmaker in de kelder vrije hand heeft. Die mag ook fijn sulfiet toevoegen. Dat is op z’n minst een beetje wonderlijk.

Terug naar de wijn van biologisch geteelde druiven. Er zijn een paar overkoepelende Europese regels hiervoor. Per land echter is de uitvoering van die regels anders. Duitsland en Zwitserland zijn heel streng. Maar In Italië of Frankrijk gelden dus weer heel andere regels. Dat is eigenlijk ook best raar. Bovendien kun je voorstellen dat het klimaat ook een rol speelt. Heel warm en droog betekent minder last van schimmels en beestjes. Dus veel makkelijker om bio te werken.

Nog een puntje van aandacht. De Bordeauxse pap. Dat is een mengsel van kopersulfaat en gebluste kalk. Wordt gestrooid in de wijngaard om schimmels tegen te gaan. Zolang er geen geschikt biologisch alternatief is wordt dit gewoon toegestaan door de bio-regels. Ook een tikje vreemd vind ik. Zijn ‘bio-wijnen’ dan een wassen neus? Nee zeker niet. Het lijkt nu misschien alsof ik een tegenstander zou zijn. Niets is minder waar. Maar het is uiteindelijk best wel ingewikkeld om dat bio-stickertje op je fles wijn te kunnen krijgen. En dat zou anders moeten. Transparanter. Met een eenduidig keurmerk voor Europa. De regelgeving daarin zou helderder kunnen zijn.

Waarschijnlijk daarom zijn er diverse andere keurmerken ontstaan. Zoals Terra Vitis. Een Franse organisatie. Hun leden werken met respect voor mens en natuur. En met respect voor de verschillende regio’s en duivenrassen. Want die verschillen zijn dus enorm.  Maar zonder 100% biologisch gecertificeerd te zijn. Ook zie je steeds meer wijnboeren die ‘lutte raisonnée’ werken. Dat betekent zoiets als ‘geoorloofde bestrijding’. Dus met zoveel mogelijk respect voor mens en natuur. Alleen als het noodzakelijk is grijpen ze in. Als het echt niet anders kan. Een soort balans tussen biologisch en commercieel denken.

Wat voor mij ook wel logisch in de oren klinkt. Een goed product neerzetten. Rekening houden met je leefomgeving. Als het echt niet anders kan dan maatregelen nemen.

Echte wijnwinkels verkopen veel van dit soort wijnen. Niet met bio keurmerk maar wel met hart voor de zaak. En met hart voor de leefomgeving. Toch ook een tikje ‘Slow’ …   Lekker en verantwoord. Net als de wijnen uit de Slow Wine gids. Om zorgeloos van te kunnen genieten. Daar word ik dan weer heel blij van.

image (1)
Ella di Vino

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.