7 dingen die je als wijnliefhebber moet weten over DRC

De wijnkenners onder ons zullen wel weten waar de afkorting DRC voor staat. Voor degene die nog niet in deze wondere wereld zijn toegetreden: Domaine de la Romanée-Conti. Een naam die je moet onthouden. Het gaat om het legendarische wijnhuis in de Côte de Nuits, Bourgogne. Zou ik ‘m ooit proeven in mijn leven? 

#1 Het is de beste wijn van de wereld.

Domaine La Romanée-Conti maakt de beste wijn ter wereld. Geheel van de pinot noir, die hier op handen wordt gedragen. Prijzen variëren tussen de 4.000 en 12.000 euro per fles.‘Wijn is er om gedronken te worden’ gaat hier helaas niet op. De wijnen worden opgekocht, verzameld en als aandelen verhandeld.

Nog meer beroemdheden in de wijnwereld leren kennen? Check dan Chateau Pétrus en Chateau d’Yquem uit Bordeaux.

#2 Een huwelijk tussen satijn en fluweel

Als er dan een wijn wordt open getrokken, dan schieten de superlatieven te kort. Hemels, sprookjesachtig, legendarisch. Een wijn die wordt omschreven als een huwelijk tussen satijn en fluweel of zoals Roald Dahl ooit zei: ‘een orgasme op je tong’. Kortom, één slok en je gaat kapot.

#3 It’s Grand Cru O’Clock

Het domein zit gevestigd in de gemeente Vosne-Romanée en bezit naast het gelijknamige wijngaard La Romanée-Conti nog 7 andere percelen binnen zeven andere Grand Crus wijngaarden:

  • La Tâche
  • Le Richebourg
  • Romanée Saint Vivant
  • Grand Echézeaux
  • Echézeaux
  • Corton
  • Le Montrachet

De wijngaarden in Bourgogne zijn erg versnipperd. Dat is nog een overblijfsel uit de tijd van Napoléon, die besloot de grote wijngaarden van de kerk te verdelen over de mensen. Hierdoor kan het dus zijn dat één wijngaard verschillende eigenaren heeft. DRC heeft twee ‘monopoles’. Op La Romanée-Conti en La Tâche is DRC de enige eigenaar.

Het schijnt dat ze ook nog een mini-stukje wijngaard hebben van Bâtard-Montrachet, die goed is voor de productie van twee wijnvaten. Dit verkopen ze niet, maar houden ze zelf. Lekker huiswijntje!

romaineeconti
Foto: icollector.com

 

Naast het pronkstuk La Romanée-Conti maakt het domaine ook superieure wijnen van de andere wijngaarden. Allen uiteraard van de pinot noir, behalve Montrachet, die wereldberoemd is om haar chardonnays.

#4 Ze werken biologisch

Perfectie wordt nagestreefd op dit domein. De documentaire SOMM: Into the Bottle geeft een kijkje in de keuken (lees: kelder) van DRC. Ze werken biologisch op hun eigen wijngaarden en werken met lage rendementen om de kwaliteit te kunnen waarborgen.

Domaine-de-la-Romane-Conti-10004868

#5 Schaarste = statussymbool

Over lage rendementen gesproken, DRC brengt jaarlijks 450 kistjes La Romanée-Conti op de markt. Er is ook simpelweg niet meer, want de wijngaard is maar 1,8 hectares ‘groot’…

Ter vergelijking met het Chateau d’Yquem, een top chateau in Bordeaux: zij hebben in totaal 126 hectares, waarvan er altijd maximaal 100 hectare in productie is. Ze produceren jaarlijks, mits ze een goed jaar hebben, 65.000 flessen van het vloeibare goud. Meer over dit chateau lees je hier.

#6 Kapers op de kust

Het is net als je Rayban-zonnebril. Als je eenmaal iets goeds hebt gemaakt, wordt het gekopieerd. Een paar jaar geleden zijn er bij een internationale politieactie zeven mensen gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij het op de markt brengen van vervalste Romanée-Conti. Het bleek te gaan om mengwijnen, waardeloze kwaliteit, die in groten getale over de toonbank gingen. In totaal zijn er 400 wijnen verkocht met een waarde van 2 miljoen euro….

Nu ben ik overigens wel benieuwd of je het écht proeft, hoor. Ik kan me voorstellen dat het idee alleen al dat je DRC drinkt, goed is voor zeker 50% van de smaak.

#7 Een boek en documentaires

Zolang proeven er niet in zit, kun je de smaak wellicht beleven door het boek Le Domaine de La Romanée-Conti te lezen. Tekst door Gert Krum met foto’s van Jan Bartelmans. Of een middagje bank hangen met de (ietsje cheesy) docu A Year in Burgundy en SOMM: Into the Bottle, die beide Le Domaine belichten.

Domaine de la Romanée-Conti
Foto: armeedeverre.be

 


Bronnen:

 

Ik ben Nadien de Visser, wijnliefhebber pur sang. Ooit begonnen door een studie in Frankrijk en bij thuiskomstLe Club des Vins opgericht. Dé plek om je wijnkennis bij te spijkeren.

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.