De houdbaarheid van wijn

HoudbaarheidHoe lang kun je een fles wijn bewaren als deze geopend is? Vaak gaat een fles wijn niet in één keer leeg en het is zonde om de wijn die nog in de fles achterblijft weg te moeten gooien. Maar hoe lang is de wijn dan nog lekker om te drinken? En is er verschil in bewaren tussen rode, witte en rosé wijn? Kortom, hoe zit het met de houdbaarheid van wijn als de fles geopend is en voorkom je dat je je fles weg kunt schenken in de gootsteen?

De houdbaarheid van wijn

Zuurstof speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van wijn. Als een fles geopend is, en er dus zuurstof bij de wijn komt, dan ontwikkelt de wijn zich sneller. Zeker wanneer er al een paar glaasje uit fles zijn geschonken, is er in de fles meer ruimte voor zuurstof. Laat je een fles lang staan dan zal de rode kleur veranderen in bruin en verandert van een heldere vloeistof naar een troebele vloeistof. Uiteindelijk zal de wijn ook bederven.

Een open fles rode wijn kun je het beste binnen twee dagen op drinken (is een fles rode wijn van een oudere jaargang dan kun je deze ook na twee dagen nog wel drinken), wit en rosé kun je iets langer laten staan (in de koelkast), maar ook deze kun je beter binnen drie, vier dagen opdrinken. Rode wijn is overigens ook goed te bewaren in de koelkast. De kou van de koelkast vertraagt het oxidatie-proces. Natuurlijk wel de fles wijn mét kurk in de  koelkast zetten.

Hoe kun je een open fles wijn het beste bewaren?

Zoals gezegd, is het zuurstof die de wijn ‘verpest’. Belangrijk voor de houdbaarheid van wijn is dan ook dat je voorkomt dat er zuurstof bij de wijn komt. Om dit te voorkomen, zijn er aantal manieren. Zo kun je de houdbaarheid van wijn verlengen met:

  • een vacuumpompje. Door een speciale dop op de wijnfles te plaatsen, kun je met het vacuumpompje lucht uit de wijnfles zuigen. De zuurstof verdwijnt dan dus uit de fles, waardoor de wijn langer goed blijft. De Vacuvin is hier een voorbeeld van.
  • stikstof gemengd met zuurstof. Er zijn systemen waarmee je stikstof gemengd met zuurstof via een spuitbus in je wijnfles kunt spuiten. De stikstof gemengd met zuurstof vult dan de lege ruimte in de fles. De stikstof heeft een beschermde werking op de wijn, doordat stikstof zwaarder is dan zuurstof. Het vormt daardoor een laagje tussen de wijn en zuurstof. Op deze manier wordt bederf van de wijn tegen gegaan. Dit kan bijvoorbeeld met de WineProtector.

De meningen over het gebruik van het vacuumpompje om zo wijn te bewaren, lopen nogal uiteen. De één zegt dat het ten koste gaat van de smaak en de aroma’s van de wijn, andere lopen er mee weg. Wat zijn jouw ervaringen? Hoe bewaar jij je wijn?

Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.